Θ.Λέκκας: “Περιμένοντας το γλέντι του Κουτρούλη…”

0

main

Ομολογώ πως ο κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος τίτλος του fx-news «Του Κουτρούλη ο γάμος» για την κατάσταση στον Δήμο μας που αν μη τι άλλο δεν αφήνει κανέναν να πλήξει, μου κίνησε το ενδιαφέρον να ψαχτώ για να ανακαλύψω από πού προήλθε η έκφραση. Σας παραθέτω μια σύντομη περιγραφή…..

Θόρυβος, νταβαντούρι και ανακάτωμα. Σύμφωνα με τον ορισμό του λαογράφου Φ. Κουκουλέ:
«Ο καβαλλάριος κυρ Ιωάννης ο Κουτρούλης, που πιθανώς ζούσε στη Μεθώνη, συγκατοίκησε με γυναίκα που είχε φύγει από το συζυγικό σπίτι μετά από σκάνδαλο, όπως φαίνεται. Η μη νόμιμη αυτή συγκατοίκηση τράβηξε την προσοχή της εκκλησίας, η οποία αφόρισε τη γυναίκα. Πέρασαν εν τω μεταξύ δεκαεφτά χρόνια, και ο Κουτρούλης, μη εννοώντας να απομακρυνθεί από τη γυναίκα, πάντοτε προσπαθούσε να του επιτραπεί να την παντρευτεί νόμιμα. Πόσο μεγάλο θα ήταν το σκάνδαλο, και επομένως πόσο γνωστό στη μικρή κοινωνία της Μεθώνης, ο καθένας το φαντάζεται. Ο νόμιμος και πρώτος σύζυγος που αντιδρούσε, για δεκαεφτά χρόνια βασάνιζε τον Κουτρούλη. Τα πράγματα όμως μεταβλήθηκαν το Μάιο του 1394. Ο Πατριάρχης Αντώνιος ο Δ’, στον οποίο η αφορισθείσα παρουσίασε διαζύγιο που είχε γίνει επί του εν τω μεταξύ αποθανόντος επισκόπου Μεθώνης Καλογεννήτου, με το οποίο ο γάμος θεωρούνταν νομίμως διαλελυμένος, αναγνώρισε το δίκιο της και με γράμματά του και προς τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και τον επίσκοπο Μεθώνης επίτρεψε την με τις ευχές της εκκλησίας τέλεση του γάμου, εάν όμως αποδεικνυόταν ότι ο Κουτρούλης δεν είχε καμιά ιδιαίτερη σχέση με τη γυναίκα, με την οποία συγκατοικούσε, για όσο αυτή ζούσε με τον πρώτο σύζυγό της. Τι αποδείχτηκε δεν ξέρουμε· φαίνεται όμως ότι η ανάκριση των ιεραρχών πιστοποίησε την αθωότητα του Κουτρούλη και έτσι ο γάμος έγινε. Αν θα γίνει ή όχι ο γάμος, συζητιόταν για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια, και όταν επιτέλους έγινε, έγινε το ζήτημα της ημέρας. Στα στόματα των γυναικών και των περιέργων θα περιφερόταν αναμφίβολα η φράση «’Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος», όπου όλη η σπουδαιότητα έπεφτε στο ρήμα «έγινε».
Κατά τον γάμο ωστόσο, που μάλλον πανηγύρι ήταν, είναι φυσικό να έγινε έκτακτο και εξαιρετικό γλέντι, αφενός μεν σε πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου δε για ικανοποίηση του πολύπαθου και καταξοδεμένου δεύτερου συζύγου, ο οποίος δεν ήταν κάποιος άγνωστος, ήταν ο εξαιτίας των γεγονότων διαβόητος καβαλλάριος Κουτρούλης.
Στη φράση κατόπιν «Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος», τονιζόταν όχι πλέον η λέξη «έγινε», αλλά η γενική «του Κουτρούλη», η οποία έγινε συνώνυμη με το «θορυβωδώς» και η οποία είναι σήμερα η ιδιαίτερη λέξη όλης της φράσης. Όπως είπαμε, ο γάμος επιτράπηκε από τον Πατριάρχη το Μάιο του 1394, τίποτα δεν μας εμποδίζει να παραδεχτούμε ότι ο ανυπόμονος Κουτρούλης παντρεύτηκε την ίδια εποχή, και επομένως όταν άρχιζε ο ΙΕ’ αιώνας ήταν παροιμιώδες το ότι «Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος».

Έχουμε λοιπόν μια νύφη, έναν πρώην σύζυγο που την αγαπούσε αλλά μετά εκείνη τον παράτησε, κάποιους που την πολιορκούν, άλλους που παραιτούνται από την διεκδίκηση της, σκάνδαλα και έναν τελικό νικητή που τελικά την παντρεύεται και κάνει το γλέντι που αρμόζει στην περίσταση……..

Άμα βάλουμε και την Φιλαδέφεια-Χαλκηδόνα στην θέση της Μεθώνης και αντιστοιχήσουμε γνωστά σε όλους μας πρόσωπα στην θέση των ηρώων της ιστορίας τότε το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι το γλέντι……Το θέμα είναι ποιος θα το κάνει. Κατά πως φαίνεται πάντως μάλλον δεν θα είναι κάποιος από τους «αγαπητικούς» της νύφης…..Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα…….

 

Προηγούμενο άρθροΤο Δελτίο “Διαρροής” έγινε Δελτίο “Τύπου” για τους νέους αντιδημάρχους…
Επόμενο άρθρο“Καλπάζει” η μαύρη εργασία στην Ελλάδα!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.