“Η Ευρώπη είναι Ελλάδα – oι Έλληνες δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν”

0

9689+Να ψηφίσουν “ναι” κάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους έλληνες πολίτες, καθώς το “όχι” θα εκληφθεί ότι λένε όχι στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως του ερωτήματος. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέδειξε τα περισσότερα στοιχεία των μέτρων, σημειώνοντας ότι έχουν κοινωνικό πρόσωπο. Τόνισε επίσης ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Επιγραμματικά:

Για μένα η έξοδος από το ευρώ ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν είναι επιλογή. Εξάντλησα όλες τις πιθανότητες για να επέλθει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές.

Άλλες ηγεσίες ευρωπαϊκών χωρών έδειξαν την απαραίτητη υπευθυνότητα και έλαβαν τις αναγκαίες αποφάσεις – Οι χώρες θα έπρεπε να έχουν την προτεραιότητα έναντι των κομμάτων.

Ποτέ δεν υπήρχε κανένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, θέλαμε μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε.

Είμαι απογοητευμένος για το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη το περασμένο Σάββατο. Αισθάνομαι προδομένος.

Οι εγωισμοί και λαϊκίστικα παιχνίδια πήραν το πάνω χέρι.

Δεν μιλήσαμε ποτέ για εκβιασμό, για take it or leave it.

Την Παρασκευή ήμασταν αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Μονομερώς διερράγη από τη μονομερή ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Μία δημοκρατία έναντι 18 δεν είναι συμπεριφορά που αξίζει κανένας Έλληνας.

Έκανα τα πάντα, δεν μας αξίζει αυτή η επικριτική στάση.

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος, πήραν δύσκολες αποφάσεις. Σε αυτές τις χώρες οι ηγέτες πήραν τις δύσκολες αποφάσεις και τα κατάφεραν.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν σε ένα ευρωπαϊκό πνεύμα, με όρους και κανόνες. Ποτέ δεν υπήρξε κανένα τελεσίγραφο. Θέλαμε να βοηθήσουμε για μία συμφωνία.

Στη διαδικασία, προσαρμόσαμε τη διαδικασία στις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έγιναν συνομιλίες στην Αθήνα. Αντί για την τρόικα, θεσπίστηκε το Brussels Group.

Ήταν πολιτική η συζήτηση. Η ομάδα μου και εγώ δεν δείξαμε ελλιπή υπομονή περιμένοντας τις προτάσεις των Ελλήνων.

Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να υπάρχουν μέτρα με κοινωνικό πρόσημο. Πρόκειται για απαιτητική δέσμη μέτρων, αλλά δίκαια. Χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων.

Κάναμε πολλά βήματα ώστε να επιτύχουμε κοινωνικά δίκαια μέτρα για τη διασφάλιση της ανάπτυξης αλλά και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Κανείς δεν πρέπει αν δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν υπάρχουν.

Εμείς επιμείναμε σε περισσότερα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο. Αυτή η δέσμη μέτρων ξεπερνά στο δημοσιονομικό κομμάτι και δίνει προοπτική.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει άλλα μέτρα εφόσον οι αριθμοί είναι ίδιοι.

Η δέσμη μέτρων από τους τρεις θεσμούς έχει στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, υπάρχει πρόβλεψη και για τους κοινωνικά αδύναμους. Προτείναμε να επιβληθεί ένα λιγότερο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στον τομέα της ναυτιλίας..

Οι προσφορές μας για τεχνική βοήθεια δεν εισακούστηκαν.

Αυτή η δέσμη μέτρων σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις, αυτή η ανάπτυξη πιστεύω πως θα έρθει σήμερα.

Οι ελληνικές αρχές αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις απροσδόκητα. Δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε σε ευθυγράμμιση με την θέση του Eurogroup του 2012 για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ήμασταν έτοιμοι να το συζητήσουμε αυτό. Ο κ. Τσίπρας το ξέρει.

Η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις συνέβη τη χειρότερη στιγμή. Είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μια συμφωνία επί αυτών των μέτρων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα.

Έχουμε μετακινήσει βουνά όπου οι ελληνικές αρχές έκλειναν την πόρτα. Δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις σήμερα, περιγράφω τις προτάσεις που ετέθησαν στο τραπέζι.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια και τι βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει αυτά τα στοιχεία. Πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Από τη δική μας πλευρά η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή.

Δεν θέλαμε να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις. Θέλαμε μέχρι τελευταίο λεπτό να το παλέψουμε. Δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας. Δεν είναι θέμα εγγράφων, ούτε υπερηφάνειας. Δεν είναι οι έλληνες πιο υπερήφανοι, ούτε οι άλλοι Ευρωπαίοι.

Δεν βοηθάει να λέμε ότι φταίει ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στους πολίτες της τι πραγματικά διακυβεύεται. Είναι η στιγμή της αλήθειας.

Δεν αφήσουμε ποτέ τους Έλληνες να χαθούνε.

Θα ζητούσα από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει “ναι”. Ίσως το ερώτημα να αλλάξει τις επόμενες μέρες. Αν ο ελληνικός λαό πει ναι στις προτάσεις των Θεσμών, τόσο το καλύτερο.

Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει “ναι”, διότι θα εκπέμψει ένα μήνυμα προς όλους. Αν είναι συνειδητοποιημένος ο λαός, τότε το μήνυμα προς τα έξω θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Οι Έλληνες δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν.

Δεν είχα ενημερωθεί από τον κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα. Δεν τον κατηγορώ που επέλεξε το δημοψήφισμα, όμως εξεπλάγην από αυτήν την εξέλιξη, απογοητεύτηκα.

Δεν ξέρω αν το μήνυμα μου ερμηνευτεί αρνητικά από τους έλληνες πολίτες. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα “όχι” θα είναι καταστροφικό.

Ένα όχι στο δημοψήφισμα θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα κατανοήσει το όχι ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει αποστάσεις από την Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι Ελλάδα, (το είπε στα ελληνικά).

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροCapital controls: 60 ευρώ όριο στα Atm – τι ισχύει – ερωτήσεις & απαντήσεις
Επόμενο άρθρο“Βόμβα” Χρυσόγονου κατά Αλέξη Τσίπρα και Μεγάρου Μαξίμου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.