Κόκκινος Μύλος: Μαζική αντίδραση για τα 139 πεύκα – Πίεση και επανεξέταση από τον Δήμο Αχαρνών

Η υπόθεση με τα 139 πεύκα στον Κόκκινο Μύλο παίρνει πλέον διαστάσεις έντονης κοινωνικής αντίδρασης, μετά τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2026. Η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Αχαρνών στο ΠΟΚΕΝ μετατράπηκε σε δυναμική κινητοποίηση, με εκατοντάδες πολίτες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κοπή της ιστορικής δενδροστοιχίας της οδού Φιλαδελφείας.

Πλήθος πολιτών και έντονος παλμός

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Κάτοικοι όλων των ηλικιών, οικογένειες, ηλικιωμένοι αλλά και πολλοί μαθητές, γέμισαν τον χώρο εντός και εκτός της αίθουσας.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η ανάπλαση της περιοχής είναι αναγκαία, αλλά όχι εις βάρος του αστικού πρασίνου.

Καίριες παρεμβάσεις και ονόματα που ξεχώρισαν

Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου «Αναπνέω – Ποιότητα Ζωής στην Πόλη», Αντωνίας Κασσωτάκη, η οποία ανέλυσε με σαφήνεια τους λόγους της αντίδρασης.

«Δεν είμαστε απέναντι στο έργο, αλλά απέναντι στην κοπή των δέντρων», υπογράμμισε, καλώντας τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη μελέτη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και σε έγγραφο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (24/11/2025), το οποίο –όπως αναφέρθηκε– επισημαίνει τη σημασία των ώριμων πεύκων και θέτει ενστάσεις για την αντικατάστασή τους με σφένδαμο.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ενεργά και πολίτες με τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, όπως οι:

  • Αντώνης Σουλακέλης
  • Γιώργος Δημητρίου
  • Χρυσάνθη Γεωργίου
  • Ευαγγελία Τσαπατσάρη

οι οποίοι ανέδειξαν τόσο την περιβαλλοντική αξία της δενδροστοιχίας όσο και την ανάγκη διαφάνειας στις διαδικασίες.

Συλλογικότητες στο πλευρό των κατοίκων

Σημαντική ήταν και η παρουσία συλλογικοτήτων και φορέων, που έδωσαν ευρύτερη διάσταση στο ζήτημα:

  • Σύλλογος ΡΟΗ
  • «Γειτονιά της Κίρκης»
  • Πρωτοβουλία Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για την Προστασία των Ρεμάτων και του Περιβάλλοντος

Η παρουσία τους ανέδειξε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τις Αχαρνές, αλλά συνολικά το αστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Κριτική για έλλειψη διαφάνειας και ένταση

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ασκήθηκε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης πριν την προώθηση του έργου.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι δεν επετράπη η ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας στον χώρο, γεγονός που ενίσχυσε τη δυσπιστία των πολιτών.

Αναδίπλωση Δημάρχου και επανεξέταση

Υπό το βάρος της πίεσης, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Βρεττός ανακοίνωσε ότι οι μελέτες θα επανεξεταστούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι αντιμετώπισαν τη δήλωση αυτή με επιφύλαξη, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρως οι σχετικές μελέτες.

Η μάχη για τα 139 πεύκα συνεχίζεται

Η συγκέντρωση στον Κόκκινο Μύλο κατέγραψε ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Οι πολίτες δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τη διάσωση των δέντρων.

Το ζήτημα των 139 πεύκων στον Κόκκινο Μύλο δεν έχει κλείσει – αντίθετα, αποτελεί την αρχή μιας ευρύτερης διεκδίκησης για την προστασία του αστικού πρασίνου.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αττική στο FX-news.gr.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ


- Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΓΑΛΑΤΣΙ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ