Αττική: 712 πρόστιμα για κράνος σε μια εβδομάδα – Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Η Αττική καταγράφει εκατοντάδες πρόστιμα για κράνος σε μία εβδομάδα, καθώς εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου ΚΟΚ και της εκστρατείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

712 παραβάσεις στην Αττική μέσα σε μία εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το διάστημα από 16 έως 22 Μαρτίου 2026 πραγματοποιήθηκαν 15.703 έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Από αυτούς, στην Αττική βεβαιώθηκαν 712 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό πανελλαδικά.

Συνολικά, βεβαιώθηκαν 1.133 παραβάσεις σε οδηγούς (εκ των οποίων 31 σε διανομείς) και 102 σε επιβάτες, ενώ 292 παραβάσεις αφορούσαν οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Εντατικοί έλεγχοι και στόχευση στους διανομείς

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικά Τμήματα και ειδικές ομάδες σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν.

Η εκστρατεία «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» έχει στόχο την καθολική συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, καθώς και χρηστών Ε.Π.Η.Ο.

Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά:

  • 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλου
  • 350 ευρώ πρόστιμο και για τον οδηγό που δεν φροντίζει για τη χρήση κράνους από τον επιβάτη
  • 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλου
  • 30 ευρώ πρόστιμο για οδηγούς ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων

Σε περιπτώσεις υποτροπής, οι κυρώσεις αυξάνονται σημαντικά.

Η χρήση κράνους δεν αποτελεί απλή υποχρέωση, αλλά βασικό μέτρο προστασίας της ζωής, επισημαίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Συνεχίζονται οι δράσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ελληνική Αστυνομία τονίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση, με στόχο την αλλαγή οδηγικής συμπεριφοράς και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Το μήνυμα είναι σαφές: το κράνος δεν είναι αξεσουάρ, αλλά ευθύνη που σώζει ζωές.


Όλες οι ειδήσεις της Αττικής απο το FX-news.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αττική στο FX-news.gr.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ


- Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΓΑΛΑΤΣΙ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ