Μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη σχεδίαζαν δύο αδέρφια Έλληνες ομογενείς

0

Ηταν θαυμαστές του Τσαρλς Μάνσον και έκρυβαν στο σπίτι τους ολόκληρο οπλοστάσιο – Ο 51χρονος Αντζελο Χατζηαγγελής και ο 39χρονος Άντριου αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 25 ετών
Στις 15 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει το Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την ποινή των δύο ομογενών, που συνελήφθησαν πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 25 ετών.  Ο 39χρονος Άντριου και ο 51χρονος Άντζελο Χατζηαγγελής, απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά δημοσιογραφικά Μέσα σε μια από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας μετά και την επίθεση της 15ης Απριλίου 2013 κατά τη διάρκεια του 117ου Μαραθώνιου της Βοστώνης όπου μετά από έκρηξη δυο βομβών, κοντά στην γραμμή του τερματισμού έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και τραυματίστηκαν 183, πολλά από τα οποία ακρωτηριάστηκαν. Πρωταγωνιστές εκείνης της αιματηρής επίθεσης ήταν δυο αδέλφια, ο 26χρονος Τάμερλαν Τσαρνάεφ και ο 19χρονος αδερφός του Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Η σύλληψη των δυο αδελφών θεωρείται υψίστης σημασίας για τις αμερικανικές Αρχές, μιας και στο σπίτι των δυο ομογενών εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων οκτώ λειτουργικοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ένας μερικώς κατασκευασμένος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, δύο οπλισμένα όπλα τύπου AR-15, δύο ημιαυτόματα πιστόλια «φαντάσματα» εκτυπωμένα από 3D εκτυπωτή, ένα μερικώς κατασκευασμένο πιστόλι «φάντασμα» τύπου AK-47, περισσότερες από 600 σφαίρες για καθένα από τα παραπάνω όπλα, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, τρία σετ πανοπλίας σώματος, 29 συσκευές τροφοδοσίας πυρομαχικών μεγάλης χωρητικότητας, 13 από τις οποίες κατασκευάστηκαν με τρισδιάστατο εκτυπωτή, εργαλεία για τη συναρμολόγηση των όπλων «φαντασμάτων» και  ένας ασύρματος ρυθμισμένος στη συχνότητα του 114ου Αστυνομικού Τμήματος της Αστόρια.

Αυτοσχέδιοι μηχανισμοί

Βρέθηκαν ακόμα πολυάριθμα σημειωματάρια που περιέχουν οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, εννέα βόμβες καπνού και υπολείμματα εκρηκτικών υλών και εξαρτήματα για την κατασκευή επιπλέον αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Να σημειωθεί πως μεγάλος αριθμός των πυρομαχικών που ανευρέθηκε, κατασκευάστηκε επίσης από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Στα αξιοσημείωτα των ευρημάτων ήταν και σημειώσεις που αναφέρονταν στον Τσάρλς Μάνσον. Ο Μάνσον για όσους δεν θυμούνται, θεωρείται μια από τις πιο διαβόητες φιγούρες στην ιστορία του εγκλήματος μετά την αποκάλυψη πως είχε δημιουργήσει μια ομάδα -αίρεση, την οικογένεια Μάνσον, με την οποία είχε διαπράξει 9 δολοφονίες στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1971, βρέθηκε ένοχος για δολοφονία και για την ηθική αυτουργία στον θάνατο επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Σάρον Τέιτ. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή αλλά τελικά η ποινή του μεταβλήθηκε σε ισόβια κάθειρξη γιατί το 1972 η πολιτεία της Καλιφόρνια κατάργησε τη θανατική ποινή.

“Βρήκαμε πολλά σημειώματα που ήταν κατά της κυβέρνησης και της κοινωνίας, αλλά βρήκαμε και γραπτά που γινόταν αναφορά στον Τσάρλς Μάνσον” ανέφερε η Κόρτνει Νίλαν εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Νέας Υόρκης για τα αδέρφια Χατζηαγγελή.

Οι δυο Έλληνες ομογενείς τους οποίους γείτονές τους τους έχουν χαρακτηρίσει ως  άτομα “παράξενα και μυστήρια” δεν είχαν δώσει δικαιώματα, τα τελευταία 18 χρόνια που έμεναν στο σπίτι της μητέρας τους ενώ η σύλληψή τους προκάλεσε εντύπωση στους περιοίκους. Μέλη πολύτεκνης οικογένειας τριών παιδιών, με τις πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να αναφέρουν ότι ο πατέρας τους είχε φύγει από τη ζωή, ενώ η μητέρα τους αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού.

Αρνητές του εμβολίου

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Άντζελο Χατζηαγγελής εργαζόταν ως πορτιέρης σε κλαμπ αλλά εξαιτίας του ότι είχε αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είχε χάσει τη δουλειά του. Πριν από τη σύλληψή του είχε βρει δουλειά σε εταιρεία security και είχε τοποθετηθεί ως φύλακας στο δημοτικό σχολείο “Τζον Κένεντι της σχολικής περιφέρειας Great Neck. “Το εν λόγο άτομο είχε τοποθετηθεί στο σχολείο και είχε δημιουργηθεί κανένα περιστατικό οποιουδήποτε είδους από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αυτό το άτομο” ανέφερε στο ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που έστειλε στους γονείς του σχολείου ο Κένεθ Μπόζερτ, έφορος του σχολικού συγκροτήματος.

Επιπλέον η εταιρεία security ανέφερε μετά τη σύλληψη του Άντζελο Χατζηαγγελής ότι το άτομο αυτό είχε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και είχε περάσει από πλήρη έλεγχο πριν τον τοποθετήσουν φύλακα στο σχολείο.

Η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου όπου αστυνομικοί και μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών απέκλεισαν ένα ολόκληρο μπλοκ στην 36η οδό της Αστόρια, ενώ η ανησυχία των αξιωματικών για τα εκρηκτικά ήταν τέτοια που εκκένωσαν ολόκληρο το κτίριο όπου διέμεναν τα δυο αδέρφια μιας και βρίσκεται απέναντι από ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η αστυνομία θεωρεί ότι αυτό δεν ήταν μεταξύ των στόχων τους.

Όπως ανέφεραν τα ξένα δίκτυα η αστυνομία της Νέας Υόρκης, δέχθηκε καταγγελία από συγγενικά πρόσωπα των δυο αδερφών η οποία σήμανε συναγερμό μιας και αναφερόταν ότι ο 39χρονος Άντριου και ο 51χρονος Άντζελο «ετοίμαζαν κάτι πολύ δυνατό». Προκειμένου οι Αρχές να εντοπίσουν το τεράστιο οπλοστάσιο που είχαν συγκεντρώσει –και εν πολλοίς κατασκευάσει– τα δύο αδέλφια, χρειάστηκε σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι αμερικάνικες διωκτικές αρχές έρευνα διάρκειας περίπου έξι μηνών, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν επιπλέον στοιχεία από τα άτομα που έκαναν την αρχική καταγγελία.

Αντιεξουσιαστική συμπεριφορά

Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 39χρονος Άντριου παρουσίαζε μια αντιεξουσιαστική συμπεριφορά παρόλο που δεν είχε δημιουργήσει κάποιο περιστατικό που θα στιγμάτιζε το ποινικό του μητρώο. Αντίθετα ο αδερφός του Άντζελο ο οποίος έχει ήδη δηλώσει αθώος, είχε σύμφωνα με όσα ανέφερε η Αστυνομία μια καταδίκη για πλημμέλημα το 1994, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι αφορούσε.

Η έρευνα ξεκίνησε από το Γραφείο Στρατηγικών και Πληροφοριών για το Έγκλημα, ενώ μετέπειτα υπήρξε συνεργασία της εισαγγελίας με πολλά τμήματα της αστυνομίας. Πάντως κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εισαγγελέας Μελίντα Κάτζ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, για το πως ξεκίνησε η έρευνα. Είπε όμως πως «υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν από το διαδίκτυο μέρη και εξαρτήματα όπλων, τα οποία μπορούν να κατασκευάσουν, παρακολουθώντας ένα 30λεπτο βίντεο στο υπόγειο του διαμερίσματός τους».

Κατά τη διάρκεια των ερευνών οι έμπειροι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δυο ομογενείς είχαν πραγματοποιήσει πάρα πολλές παραγγελίες υλικών για την κατασκευή βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών μέσα από το Διαδίκτυο. Τα δυο αδέλφια τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση μέχρι την 17η Ιανουαρίου οπότε έγινε και η αστυνομική επιχείρηση. Από την έρευνα, που ακολούθησε τη σύλληψή τους, στο σπίτι που έμεναν βρέθηκε, εκτός του οπλισμού,  και λίστα με πιθανούς στόχους, ανάμεσά τους αστυνομικοί δικαστές, πολιτικοί και τραπεζίτες.

Καταστροφικές ζημιές

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο όγκος των αυτοσχέδιων όπλων που βρέθηκε θα μπορούσε να έχει προκαλέσει καταστροφικές ζημιές. “Η σύλληψη των δυο ατόμων αποδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα ότι οι κοινότητές μας διαθέτουν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων με πολύ κακές προθέσεις. Τα όπλα, τα εκρηκτικά και ο εκτυπωτής 3D για την κατασκευή τμημάτων όπλων που δεν θα ανιχνεύονται, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μακελειό” ανέφερε ο αστυνομικός επίτροπος Έντουαρντ Κάμπαν.

Η εισαγγελέας Μελίντα Κατζ ανέφερε μετά τη σύλληψη των δυο ομογενών  πως «η πόλη είναι πιο ασφαλής σήμερα», καθώς και ότι «δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των ζωών που σώθηκαν, αλλά ξέρουμε ότι αυτά τα όπλα δεν πρόκειται ποτέ να βλάψουν κανέναν». Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελέως του Κουίνς, Μελίντα Κάτζ, τα δύο αδέλφια παραπέμπονται σε δίκη, καθώς αντιμετωπίζουν 130 κατηγορίες για εγκληματική κατοχή όπλου πρώτου και δεύτερου βαθμού και συναφείς κατηγορίες.

ΠΗΓΗPROTOTHEMA
Προηγούμενο άρθροΑναγνώρισε τους παλιούς παίκτες της ΑΕΚ από τα χαρτάκια της Panini (ΦΩΤΟ QUIZ)
Επόμενο άρθροH τοποθέτηση του Γ. Βούρου για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από τη νέα διοίκηση του Δήμου (BINTEO)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.