Μοναδική «Βασίλισσα» – ΑΕΚ Παντού

0

Μοναδική «Βασίλισσα»

Ένα από τα πρώτα τμήματα που ιδρύθηκαν, τις σπουδαίες ημέρες τους 1924, ήταν το τμήμα καλαθοσφαίρισης. Στα σπλάχνα του Συλλόγου, άλλωστε, βρίσκονταν άνθρωποι που γνώριζαν και αγαπούσαν το σπορ. Ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Δημόπουλος, εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ. Η «Ένωση» το 1924 συμμετέχει στο ανεπίσημο Πρωτάθλημα της ΧΑΝ Αθηνών και αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια. Η πρώτη «έκρηξη» του σπορ έγινε τη δεκαετία του 1950. Μαζί με αυτή, ήρθε και η άνθηση της ΑΕΚ, η οποία έφτασε το 1958 στην κορυφή της Ελλάδας. Μια επιτυχία που δελέασε όλη τη νέα φουρνιά μπασκετμπολιστών, όπως ο Γιώργος Αμερικάνος, ο Γιώργος Μόσχος, ο Χρήστος Ζούπας, ο Γιώργος Τρόντζος, ο Αίας Λαρεντζάκης και ο Στέλιος Βασιλειάδης. Η ΑΕΚ κατακτά 4 σερί Πρωταθλήματα Ελλάδος (1963, 1964, 1965, 1966), αλλά παράλληλα κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Το 1965 φτάνει έως τους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά φτάνει έως το Φάιναλ Φορ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στον ημιτελικό με τη Σλάβια σε εκείνο το αλησμόνητο Φάιναλ Φορ, ο Γιώργος Μόσχος έδειξε τα σημάδια του από τη «μάχη» του με την επάρατο νόσο στους συναθλητές του. Και όλη η ομάδα έγινε… ένα. Στις 28 Δεκεμβρίου 1966, ο Γιώργος Μόσχος έφυγε από τη ζωή. Και η υπόσχεση των συναθλητών του ήταν να μην τον ξεχάσουν ποτέ. Κι αυτό έγινε πράξη και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, στις 4 Απριλίου του 1968.

Μία ημέρα ιστορική για την ΑΕΚ και την Ελλάδα. Η σπουδαία ΑΕΚ φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας μπροστά σε 80.000 θεατές της Σλάβια Πράγας με 89-82 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η ΑΕΚ έγινε «Βασίλισσα» της Ευρώπης και άπαντες αφιέρωσαν το σπουδαίο τρόπαιο στη μνήμη του αδικοχαμένου Γιώργου Μόσχου. Η «χρυσή» φουρνιά της ΑΕΚ κατέκτησε ακόμα 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος, το 1968 και το 1970.

Το 1981, με τον Μηνά Γκέκο να έχει αρχίσει την πορεία του στην ΑΕΚ και τον «θρυλικό» ομογενή Κερτ Ράμπις στο ρόστερ της, η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος με 84-78 με αντίπαλο τον Ηρακλή. Το 1995 ανέλαβε τα ηνία της, ο Γιάννης Φιλίππου. Η ΑΕΚ σε αυτή τη νέα εποχή, επέστρεψε στις επιτυχίες, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 1998 έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά και του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο. Το 2000 είχε έρθει η στιγμή για την επιστροφή στην κορυφή.

Με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο και σπουδαία ονόματα στο ρόστερ, όπως οι Χατζής, Κακιούζης, Ντικούδης, Κορωνιός, Μπούι, η «Ένωση» αρχικά επικρατεί του Παναθηναϊκού στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και 10 μέρες αργότερα, σηκώνει στην Λωζάνη το Κύπελλο Σαπόρτα κόντρα στον Κίντερ Μπολόνια. Η ΑΕΚ το 2001 θα επαναλάβει το θρίαμβό της στο Κύπελλο, νικώντας και πάλι τον Παναθηναϊκό, όμως της έλειπε το Πρωτάθλημα.

Αυτό ήρθε το 2002 και μάλιστα με έναν τρόπο που έμεινε στην ιστορία. Η ΑΕΚ θα βρεθεί να χάνει με 0-2 στις νίκες από τον Ολυμπιακό, όμως με 3 σερί νίκες επί της ομάδας του Πειραιά, θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο, για πρώτη φορά ύστερα από 32 ολόκληρα χρόνια, με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο. Η αποχώρηση του Γιάννη Φιλίππου, έφερε μεγάλους τριγμούς. Η ΑΕΚ σταδιακά έχανε έδαφος και σε βαθμολογικό επίπεδο και τελικά το 2011 υποβιβάστηκε στην Α2 Κατηγορία, αν και χρειάστηκαν πολλές… περίεργες καταστάσεις για να συμβεί αυτό. Το 2012 πάρθηκε η δύσκολη απόφαση του οικειοθελούς υποβιβασμού στη Β’ Εθνική, όπου και ανέλαβαν τις τύχες της ομάδας, ο Αλέξης Αλεξίου και ο Κωνσταντίνος Κοτσάτος. Η ΑΕΚ θα κατακτήσει την άνοδο στην Α2 το 2013 και το 2014 επέστρεψε εκεί που αξίζει, στην κορυφαία κατηγορία. Η είσοδος του Μάκη Αγγελόπουλου στην ΚΑΕ ΑΕΚ έφερε θύελλα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.

Στα «κιτρινόμαυρα» ντύνονται και πάλι σπουδαίοι αθλητές και η ΑΕΚ επανέρχεται στην κορυφή. Το 2018 η ΑΕΚ σηκώνει στον ουρανό της Κρήτης το Κύπελλο Ελλάδος με νίκη επί του Ολυμπιακού, ενώ λίγους μήνες μετά στο F4 του BCL στο ΟΑΚΑ, γίνεται για 3η φορά «Βασίλισσα» της Ευρώπης! Ακολουθεί η Παγκόσμια δόξα, στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, όπου η «Βασίλισσα» της Ευρώπης γίνεται «Βασίλισσα» του Κόσμου, στη Βραζιλία το 2019. Το 2020 ακολουθεί το Κύπελλο Ελλάδος με αντίπαλο στον τελικό τον Προμηθέα.

ΑΕΚ… ΠΑΝΤΟΥ!

ΑΕΚ όμως δεν σημαίνει μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Πιστή στο καταστατικό του Συλλόγου, «…η διάδοσις της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία…», η ΑΕΚ σήμερα έχει κάτω από τις φτερούγες της, πολλά αθλήματα.

Κορωνίδα αυτών, το τμήμα Χάντμπολ, με τεράστιες επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε μόλις το 2005. Η ΑΕΚ έχει κατακτήσει στην πορεία της, 4 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 1 EHF European Cup, με τον σημερινό διοικητικό της ηγέτη, Σταμάτη Παπασταμάτη να την έχει κάνει κυρίαρχη στην Ελλάδα και υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη. Μάλιστα, η ΑΕΚ έχει ιδρύσει και τμήμα Χάντμπολ Γυναικών, το οποίο κατέκτησε την άνοδο στην Α1 από την πρώτη του σεζόν.

Στο βόλεϊ, το ανδρικό τμήμα μετρά 1 League Cup, αλλά και 1 χάλκινο μετάλλιο στο Κύπελλο Κυπελλούχων του 2000. Το γυναικείο τμήμα στο διάβα του, έφτασε έως την κορυφή της Ελλάδας, το 2012, σημειώνοντας αήττητο ρεκόρ, ενώ την ίδια χρονιά σήκωσε και το Super Cup.

Τα τμήματα του Futsal ήταν αυτά που έδωσαν μεγάλη ώθηση στο ίδιο το άθλημα στη χώρα. Η ΑΕΚ από το 2008 έως και σήμερα έχει κατακτήσει στο τμήμα των Ανδρών, 2 Πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 2 Super Cup, ενώ ακόμα έχει φτάσει στους «32» του Champions League. Οι Γυναίκες μετρούν 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος.

Τα τμήματα υγρού στίβου επέστρεψαν το 2018 στην καθημερινότητα του ΑΕΚτζή και κάνουν συνεχή άλματα προόδου, συμμετέχοντας και τα δύο στην κορυφαία κατηγορία.

Εκτός όμως από τα ομαδικά αθλήματα, η ΑΕΚ διαπρέπει σε όλα τα σπορ που προαναφέραμε, έχοντας να επιδείξει πανελλήνιες και ευρωπαϊκές επιτυχίες. Ποδηλασία και Ξιφασκία αποτελούν τις ισχυρότερες ομάδες στο χώρο, η Επιτραπέζια Αντισφαίριση πρωταγωνιστεί στις κορυφαίες κατηγορίες, ενώ ο Στίβος έχει χαρίσει αμέτρητες επιτυχίες και σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες στο χώρο. Η Πυγμαχία έχει συνεχείς επιτυχίες, όπως και τα υπόλοιπα σπορ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο τμήμα Μπάσκετ Με Αμαξίδιο που αποτελεί κόσμημα για το Σύλλογο και αποτελεί ένα ακόμα διαμάντι υπερηφάνειας στο στέμμα της Βασίλισσας του ελληνικού αθλητισμού.

Γράφει ο Θάνος Λούπος

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης για τον εορτασμό στις 17 Ιουλίου
Επόμενο άρθροΔωρεάν rapid tests στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας την Πέμπτη 07 Ιουλίου (07/07/2022)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.