Χαιρετισμός Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

0

Χαιρετισμός Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας,

Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

 

Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό ετών από την καταστροφή της Σμύρνης (1922-2022) και από την δραματική έξοδο του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής από τίς πανάρχαιες πατρογονικές εστίες της Μ. Ασίας, της Θράκης και του Πόντου, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, έχουσα συνείδηση του χρέους και της ευθύνης της ένεκα της μικρασιατικής της ρίζας και συνάμα του βαρυσήμαντου ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου που η Ιωνική της καταγωγή πρεσβεύει, διοργανώνει, σε συνεργασία με τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας-Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής ένα πλούσιο ετήσιο πρόγραμμα θρησκευτικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, μουσικών, θεατρικών και αθλητικών εκδηλώσεων μνήμης, το οποίο και θα διεξάγεται καθ᾽ όλη την διάρκεια του 2022.

Πράγματι, αυτές οι μνήμες που απορρέουν από τις προσφυγικές μας ρίζες, η μικρασιατική και ποντιακή καταγωγή των συμπολιτών μας και το χρέος για την διατήρηση της πλούσιας ιστορίας μας, οδήγησαν ευλαβικά τα βήματά μας στην δημιουργία του «Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού». Πρόκειται ασφαλώς για ένα έτος επετειακό, ένα έτος προσφυγικής μνήμης, ορόσημο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, αλλά και για ένα έτος εθνικού αναστοχασμού, αυτογνωσίας και απολογισμού της προσφοράς του προσφυγικού Ελληνισμού στην πατρίδα μας.

Βεβαίως, το «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού» δεν ενδείκνυται για πανηγυρικούς εορτασμούς. Μας δίνει όμως την δυνατότητα, μέσα από τις πολλές και ποικίλες προγραμματισμένες πολιτιστικές δράσεις να εναντιωθούμε σθεναρά στην σύγχρονη τάση πού εξυπηρετεί την σκόπιμη ιστορική λήθη και την εθνική αμνησία. Άλλωστε, η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου εξαλείφεται όταν διαγράφεται από τη μνήμη ενός λαού, όταν σβήνεται από την καρδιά του, όταν οι απόγονοι απωλέσουν την συνείδηση της ταυτότητάς τους και αποτύχουν να διατηρήσουν άσβεστη την αίσθηση της καταγωγής τους.

Για τον λόγο αυτό, το πλούσιο αυτό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης και προβληματισμού έχει αποκλειστικό σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στη νεότερη γενιά, στα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας, τα στοιχεία εκείνα πού συνθέτουν τον καμβά τον Μικρασιατικού Ελληνισμού, στα γράμματα, τίς τέχνες, τον πολιτισμό, το τραγούδι, το χορό, την γαστρονομία, την αρχιτεκτονική, την οικονομία, ακόμη και το εμπόριο.

Έχει επίσης σκοπό να διδάξει τον πολιτιστικό πλούτο και τις αξίες της παράδοσης των αλησμόνητων πατρίδων. Να προβάλει την μεγάλη ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Να ρίξει φως σε άγνωστες έως σήμερα ιστορικές μαρτυρίες από τις δραστηριότητες των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα. Να αναδείξει τα υπαρκτά σύμβολα της ανόθευτης πίστης των προπατόρων μας, ανάμεσά τους τις αναρίθμητες ιερές εικόνες και τα ιερά λείψανα πολλών Μικρασιατών Αγίων, που φυλάσσονται ως πολύτιμοι θησαυροί στους ιερούς ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Κυρίως όμως και πάνω από όλα έχει σκοπό να διδάξει πως η διχόνοια, το μίσος και η φιλονικία αποτέλεσαν και αποτελούν τον μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο εχθρό του γένους μας, οδηγώντας την πατρίδα μας στην καταστροφή και στην υποτέλεια.

Άλλωστε, οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι και μονιασμένοι, απελευθερωμένοι από εγωισμούς και μισαλοδοξίες, με σεβασμό στα ήθη, στις παραδόσεις μας και με την πίστη μας στον Θεό επιτυγχάνουμε θαύματα.

Η καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, παρά το διάβα των εκατό ετών, παραμένει έως σήμερα μία αιμορραγούσα πληγή πού δεν δύναται να κλείσει. Ερωτήματα υπάρχουν ακόμη πολλά, αλλά τα «πώς» και τα «γιατί» παραμένουν αναπάντητα. Η Ελλάδα αρνείται να συμβιβασθεί πλήρως με τα τραγικά αυτά γεγονότα, αφού η εθνική ιστοριογραφία στάθηκε και στέκεται αμήχανη απέναντι σε αυτό το τραυματικό γεγονός, δίχως μέχρι σήμερα να έχει καταφέρει να αποφανθεῖ αντικειμενικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστώ γι’ άλλη μία φορά τους τρεις Δημάρχους της περιοχής μας, την κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, τον κ. Ιωάννη Βούρο και τον κ. Νικόλαο Μπάμπαλο για την αγαστή και άρτια συνεργασία μας. Ευγνώμονες ευχαριστίες απευθύνω επίσης προς όλα τα Μικρασιατικά και Ποντιακά σωματεία των Δήμων μας τόσο για την πρόθυμη συνεργασία τους, όσο και για την ενθουσιώδη στήριξη πού προσφέρουν σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία. Ιδιαιτέρως, θερμότατες ευχαριστίες εκφράζω προς το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας για την άψογη συνεργασία και τον εποικοδομητικό συντονισμό όλων των ανωτέρω φορέων.

Συνεπώς, με πολλή χαρά και τιμή χαιρετίζω την παρούσα χρυσή επετειακή έκδοση της έγκριτης τοπικής μας εφημερίδος FXnews με τίτλο: «Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ-ΧΡΥΣΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 100ΕΤΙΑΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ» και ειλικρινώς συγχαίρω τα μέλη της εκδοτικής ομάδας τόσο για την αξιέπαινη εκδοτική τους προσπάθεια, όσο και για την σημαντική προσφορά τους στις εκδηλώσεις μνήμης της προσφυγικής πόλεως της Νέας Φιλαδέλφειας.

Εγκαρδίως εύχομαι η παρούσα έκδοση να αποτελέσει έναν φωτεινό οδοδείκτη για τον κάθε αναγνώστη, που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει απόκρυφες γωνιές του χθες και του σήμερα της Νέας Φιλαδέλφειας και θα τον καταστήσει κοινωνό της πλούσιας ιστορίας και της Μικρασιατικής της καταγωγής.

 

O Μητροπολίτης

† Ο Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας,

Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ

 

Προηγούμενο άρθροΤριήμερο Εκδηλώσεων Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Ν. Ιωνία
Επόμενο άρθρο«Ημερήσια θερινή αθλητική & δημιουργική απασχόληση – summer camp 2022» – Ξεκινάμε!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.