1922-2022: 100 χρόνια από το τραύμα του ξεριζωμού

0
  • Έτος: 1924
  • Περιγραφή: Τα εγκαίνια του πρώτου συσσιτίου του φιλανθρωπικού σωματείου «Προσφυγικός Φοίνικας». Στη φωτογραφία απεικονίζονται παιδιά που σιτίζονται, μέλη του σωματείου και επίσημες αρχές της πόλης.
    Η μητέρα των δωρητριών Ελένη Καραϊωσηφίδου ίδρυσε το 1924 το φιλανθρωπικό σωματείο ”Προσφυγικός Φοίνικας”. Το σωματείο ασχολήθηκε με ”τη διανομή θρεπτικού φαγητού εις όλους τους έχοντας ανάγκην πρόσφυγας και εντοπίους”. Μέχρι το 1932 ιδρύθηκαν 34 παραρτήματα μεταξύ των οποίων στην Καλαμαριά, στην Αρετσού και στη Ν. Κρήνη. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 1939, οπότε και το σωματείο καταργήθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά.
  • Συλλογή Καραϊωσηφίδου – Ελευθερίου Μαρίας και Καραϊωσηφίδου – Πολίτου Ισμήνης
  • Φορέας: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς

Το ημερολόγιο του Μελάθρου για το 2022 είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους ανώνυμους ανθρώπους των χαμένων πατρίδων. Σε εκείνους που χάθηκαν αλλά και σε εκείνους που κατάφεραν να ξεφύγουν και να ζήσουν στην Ελλάδα. Στους προ-παππούδες και στις προ-γιαγιάδες μας.
Η δημιουργία του ημερολογίου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και ΧΕΝ Αθηνών.
Τους ευχαριστούμε θερμά.

Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στις σελίδες του ημερολογίου με το ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικό υλικό και να διαβάσετε την ιστορική αναδρομή και τα λογοτεχνικά αποσπάσματα που επιμελήθηκε το φιλολογικό μας τμήμα.
Μέρος των εσόδων από την πώλησή του θα διατεθούν στη δράση μας “Ταξίδι της γνώσης στην ακριτική Ελλάδα” με σκοπό την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στα ακριτικά σχολεία της χώρας.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022
€20.00
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Προηγούμενο άρθροΤέταρτος κύκλος διαλέξεων φιλοσοφίας με κύρια θεματική “Τεχνολογία και αποπροσωποποίηση της καθημερινότητας”
Επόμενο άρθροΚάλεσμα στο Συλλαλητήριο 29.1.2022
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.