Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Οι “Φιλαδέλφειες” του Κόσμου: ΙΤΑΛΙΑ

Νέα Φιλαδέλφεια

Φιλαδέλφεια (αδελφική φιλία-αγάπη). Μία λέξη, ένα όνομα, δεκάδες πόλεις, χιλιάδες ιστορίες…  Η εφημερίδα Fx-news μέσα από την στήλη  “Ιστορία Ν.Φ.-Ν.Χ.” θα σας παρουσιάσει όλες τις “Φιλαδέλφειες του Κόσμου“!

Ιταλία: Φιλαδέλφεια της Καλαβρίας

Η Φιλαδέλφεια είναι μια μικρή ιταλική πόλη 5.144 κατοίκων στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια στην επαρχία Καλαβρίας στην Νότια Ιταλία.

Ίδρυση…

Ιδρύθηκε το 1783 στη μέση της περιόδου του Διαφωτισμού ως νέα πόλη στην θέση της πόλης Καστελμονάρντο (Castelmonardo). Το 1783, μια σειρά σεισμών κατέστρεψαν περισσότερες από 200 πόλεις και χωριά της Καλαβρίας προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγους. Η αρχαία πόλη Καστελμονάρντο (σημερινή Φιλαδέλφεια) καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον μεγάλο σεισμό εκείνης της περιόδου, εκτός από ένα μικρό σπίτι στην κοιλάδα της περιοχής. Οι επιζώντες (της 1ης και 2ης τάξης με εξαίρεση τους αγρότες…) αποφάσισαν -από το σημείο του μικρού σπιτιού- να βάλουν το θεμέλιο λίθο για την ανοικοδόμηση της πόλης με το νέο όνομα “Φιλαδέλφεια” ( “αδελφικής αγάπης”) για να τιμήσουν την αρχαία ελληνική προέλευση τους. Έτσι γεννήθηκε η νέα πόλη και το νέο έμβλημα της Φιλαδέλφειας. Το νέο όνομα της νέας πόλης δόθηκε στις 27 Ιουνίου 1787 από τον Φερντινάντο τον 1ο, κατόπιν ρητού αιτήματος του επισκόπου Τζιοβάννι Αντρέα Σερράο, εκ των ιδρυτών της Φιλαδέλφειας.

Ταξική αρχιτεκτονική…

Οι διασωθέντες κάτοικοι αποφάσισαν επίσης την αρχιτεκτονική της νέας τους πόλης. Μετά από Συνέλευση των Πολιτών, πραγματοποιήθηκε η ιερή τελετή της ίδρυσης της πόλης. Ένα άροτρο, που τραβήχτηκε από βόδια, ανίχνευσε τα όρια της πόλης, όπως σύμφωνα με το μύθο, στη Ρώμη. Το σχέδιο που αποφάσισαν βασίστηκε στον Ελληνικό σταυρό. Η κεντρική πλατεία σε σχήμα τετραγώνου και τέσσερα όμοια “ταξικά” τεταρτημόρια (ανάλογα με την κοινωνική θέση του κάθε κατοίκου…) διαιρούμενα σε ίσες παρτίδες, κόβεται από τέσσερις άξονες και καταλήγουν σε τέσσερις μεγάλες πόρτες. Η κάθε πόρτα ήταν η είσοδος της κατοικίας του “εκπροσώπου” της κάθε κοινωνικής ομάδας, ενώ ένας ναός χτίστηκε σε κάθε έναν από τους τέσσερις αυτούς χώρους. Κάθε πολίτης, ανάλογα με την κοινωνική τάξη, έλαβε χώρο στη νέα πόλη…

Virtual Tour

Φωτογραφίες & Βίντεο

Fontana nel comune di Filadelfia


– Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
– Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

MyCity.Gr

Διαδημοτικά ΝΕΑ και όχι μόνο!