Δήμος ΝΦ-ΝΧ: Το Σχέδιο του Γιάννη Βούρου για τον Πολιτισμό

0

Σε ομιλία του στο πάρκο Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα πλαίσια του πολιτιστικού τριημέρου, ο Γιάννης Βούρος ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του για τον Πολιτισμό:

«Φίλες και φίλοι, η πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου είναι απαραίτητο να βασίζεται αφενός μεν σε στέρεη οργανωτική δομή ώστε να υποστηρίζονται αποτελεσματικά όλες οι δραστηριότητες, αφ’ ετέρου σε σωστά δομημένη και πολύπλευρη θεματολογία με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Οι δύο κύριοι άξονες για την πολιτιστική και καλλιτεχνική αναβάθμιση της πόλης, θα πρέπει να στηρίζονται:

•          σ’ ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όλων των τεχνών (φιλαρμονική, δημοτικό ωδείο, θεατρική σχολή, χορευτικά σύνολα, εικαστικές τέχνες κ.ά.) και

•          σε πολιτιστικά αγαθά που θα προβάλλονται απ’ αυτά, όπως στη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών οργανισμών που θα παρουσιάζονται μέσω οργανωμένων καλλιτεχνικών γεγονότων (φεστιβάλ, παρουσιάσεις φορέων, επετειακές καλλιτεχνικές δράσεις, κ.ά.).

Τέλος ο συνδυασμός των δυο παραπάνω, δηλαδή η συμμετοχή καλλιτεχνικών φορέων της πόλης με καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα αλλά και καλλιτεχνικούς φορείς.

Σκοποί των Πολιτιστικών δράσεων του Δήμου είναι:

Η μελέτη των πολιτιστικών δρώμενων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, αλλά και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η δημιουργία των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την αξιοποίηση του πνευματικού δυναμικού του Δήμου και η συμμετοχή του στην προσπάθεια για καλλιτεχνική παιδεία.
Η δημιουργία των προϋποθέσεων για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών σε δημιουργικές δραστηριότητες, με την πραγματική  συμμετοχή τους, σε άρτια καλλιτεχνική εκπαίδευση των μελών, στα δημιουργικά εργαστήρια, σε ομάδες θεάτρου, κουκλοθέατρου, φωτογραφίας, χορού, σε φωνητικά ή μουσικά σύνολα, σε εκθέσεις, σε φεστιβάλ, σε evevts, ημερίδες, συζητήσεις ή άλλους  χώρους στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό.
Η οργάνωση πολιτιστικών Φεστιβάλ εθνικού και διεθνούς βεληνεκούς.
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε όλες τις μορφές της Τέχνης.
Η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.
Η προσπάθεια τουριστικής και καλλιτεχνικής προβολής της πόλης με πρωτότυπες και ελκυστικές ιδέες, (Μουσείο, φεστιβάλ, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με θέμα την παράδοση ή την κουλτούρα της πόλης).
Η προαγωγή της δράσης, του διαλόγου και του προβληματισμού αναφορικά με την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατία, τις αξίες, την ιστορία και τον πολιτισμό μέσω της συνεργασίας στους κόλπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών & μέσω των νέων τεχνολογιών.
Η ενθάρρυνση της ιστορικής μνήμης & της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της προώθησης των αξιών και των επιτευγμάτων των πολιτών, με την δημιουργία με κάθε καλλιτεχνικό τρόπο (μουσικής, χορού, θεάτρου, κ.ά.) και μέσω ενός φωτογραφικού & ιστορικού αρχείου του Δήμου.
Η προβολή και διαφήμιση όλων των δράσεων του Δήμου με τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ΜΜΕ.
Η εξεύρεση πόρων με την αποδοχή χορηγιών.
Για την επίτευξη των σκοπών αυτών ο Δήμος, θα συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με νομικά πρόσωπα ή υπηρεσίες άλλων Δήμων, με την Περιφέρεια Αττικής και άλλες Περιφέρειες, την ΚΕΔΕ, με ομίλους, συλλόγους, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς φορείς  και ιδιώτες και γενικά με όλα τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα επιδιώκει, επίσης, τη συνεργασία με παρόμοιους οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οικονομικοί Πόροι μπορεί να είναι:

Η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου.
Οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις, κληρονομιές και κληροδοσίες.
Οι πρόσοδοι από την περιουσία του.
Οι κάθε είδους χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έσοδα από παρεχόμενες υπηρεσίες, από εκμεταλλεύσεις χώρων (εκθέσεις, συναυλίες κλπ) από πωλήσεις πραγμάτων, από οργανώσεις εκδηλώσεων, από εισιτήρια κλπ.
Ανταποδοτικές εισφορές μελών.
Η αποδοχή χορηγιών.”

 

Προηγούμενο άρθροΔελτίο τύπου της “Δύναμης Πολιτών”
Επόμενο άρθροΧαλκηδόνιο Ωδείο: Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά (4 – 10 ετών)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.