Δημοτικές εκλογές: Κόντρες για την απλή αναλογική (Live)

0

Και η Περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου φέρεται να αντιτίθεται στην “απλή αναλογική”!!!

-Δείτε Live το κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ που πραγματοποιείτε σήμερα.

Την αντίθεσή τους στην αλλαγή του Εκλογικού νόμου με εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αλλά και με πολλές άλλες διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” που θέλει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση, εξέφρασαν κόμματα και φορείς στο κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ που πραγματοποιείτε σήμερα.

Δείτε Live το συνέδριο

https://www.youtube.com/watch?v=KVivWCBl7SA

Ρένα Δούρου – Περιφεριάρχης Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ)

«Να δώσουμε τη μάχη για να έχουμε γνήσια αποτύπωση της ψήφου των δημοτών μας», ζήτησε από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ- και ΕΝΠΕ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Μπορούμε εμείς στην Αυτοδιοίκηση να κερδίσουμε πριν από τα κόμματα την τοπική Δημοκρατία».

Νωρίτερα η περιφερειάρχης Αττικής αφού είχε θυμίσει ότι τη δεκαετία του ’50 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε την απλή αναλογική και ο Γεώργιος Παπανδρέου όχι, είχε τονίσει ότι: «Η ιστορία της απλής αναλογικής είναι πολύ βολική για όλους αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα με όρους 50. Είναι εξαιρετικά βολική για την αδράνεια που έχει επιδείξει το υπουργείο Εσωτερικών για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Αυτοδιοίκηση», είχε προσθέσει.

Παράλληλα είχε αφήσει αιχμές και για τη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χθες (σ.σ. Βορίδης) είπε ψηφίστε εμάς και όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν θα γίνουν. Έχουμε εμείς κύριε Μητσοτάκη ανάγκη από τέτοια αντιπολίτευση που το μόνο που λέει είναι ότι εμείς θα καταργήσουμε αυτά που κάνει η κυβέρνηση;», κατέληξε η κ. Δούρου απευθυνόμενη στον παρόντα εκείνη την ώρα στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, πρόεδρο της ΝΔ.

ΝΔ – Κυριάκος Μητσοτάκης

Με προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό – λόγω της μη παρουσίας του στο Συνέδριο – ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στο  ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Πέμπτης. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τον «Κλεισθένη 1», κάνοντας λόγο για κομματικούς τακτικισμούς, «που θέλει (σσ Κυβέρνηση) να σας χρησιμοποιήσει και να σας εκμεταλλευτεί», όπως χαρακτηριστικά τόνισε απευθυνόμενος στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.

Για την απλή αναλογική, τόνισε κατηγορηματικά πως, οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν θα γίνουν με αυτό το εκλογικό σύστημα. «Δεν θα γίνουν με απλή αναλογική. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες. Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο έλεγχος της Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όμως οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική. Γιατί απλά η Κυβέρνηση θα συντριβεί στις Ευρωεκλογές».

«Συγκεκριμένες πολιτικές οδήγησαν στη μείωση των πόρων των ΟΤΑ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως, οι πόροι αυτοί αντιστοιχούν μόνο στο 1/3 των αντίστοιχων πόρων της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει τις εξετάσεις της», είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στην κοινωνική της προσφορά, προσθέτοντας πως, στο σύνολό της η Τ.Α. δεν έχει μεγάλα χρέη και υπέρογκα ελλείμματα, αλλά ούτε και «τη διαφθορά που κάποιοι λένε».

Για τους εργαζομένους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως, χρειάζονται σημαντική αναβάθμιση «για να ικανοποιήσουν τον ρόλο τους».

«Ο μεγάλος ασθενής στην πατρίδα μας είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος. Ένα κράτος γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο που αδικεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σχεδιάζουμε ακόμα με όρους του 19ου αιώνα και υλοποιούμε με εργαλεία από τα μέσα του 20ου.

«Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με ένα μικρότερο επιτελικό κράτος και με ισχυρότερους Δήμους και Περιφέρειες. Κι αυτήν την επιλογή είμαι αποφασισμένος να την προωθήσω», ολοκλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια, στάθηκε στις βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες του Κόμματος του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην περίπτωση διακυβέρνησης:

  • Επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των δύο Βαθμών της Τ.Α.
  • Επανεξέταση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, και μέχρι την αλλαγή τους, άσκηση μόνο των Συνταγματικά προβλεπόμενων.
  • Αλλαγές στο Νόμο “Σπίρτζη”.
    Σύσταση Ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Προώθηση των ΣΔΙΤ.
  • Νέες πηγές χρηματοδότησης – Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
  • Όχι στη μονιμοποίηση – ομηρεία συμβασιούχων.

«Με άλλα λόγια θέλω, θέλουμε να σας δώσουμε, να κάνετε τις δουλειές σας καλύτερα. Κι αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται κι όχι να αποθαρρύνεται! Εξάλλου πολλοί από σας συνεργάζεστε ήδη επιτυχημένα με ιδιώτες».

Στην δημοσιονομική αποκέντρωση και είσπραξη συγκεκριμένων πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στάθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη «μεγάλη μεταρρύθμιση», που θα προωθήσει η Ν.Δ., συνεχίζοντας την ομιλία του, χαρακτηρίζοντάς τη «θεσμική εταίρο». «Σας εμπιστευόμαστε στην πράξη και όχι στα λόγια», συμπλήρωσε στο τέλος της ομιλίας του.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Με επιθετικό και σκωπτικό ύφος, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη περί απλής αναλογικής στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο, ιδίως ενόψει θέρους.

Από ‘κει και πέρα, ωστόσο, υπάρχει και το αίτημα των τοπικών κοινωνιών να εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα που μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να εκφράσει. Η ανάγκη περάσματος σε ένα μοντέλο που θα διευκολύνει τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων είναι μια υπόθεση που θα διευρύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, είναι απαραίτητη η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να διεξαχθούν με αυτό το σύστημα, ανεξαρτήτως των ονείρων που κάνει ο επικεφαλής της ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής – Φώφη Γεννηματά

Ότι, οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση με τον «Κλεισθένη 1» “εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον Κλεισθένη” υποστήριξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, κα Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της, σήμερα, στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ. Ανέφερε επίσης:

Ο Καλλικράτης αποτέλεσε βάση για μια Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης, την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή, την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.

 

Σε όλη αυτή την πορεία ο «Καλλικράτης» αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνηση ως «μνημονιακός θεσμός» και γι αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, ενώ σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων και σε διόγκωση της γραφειοκρατίας.

Αφαιρέθηκαν μάλιστα αρμοδιότητες που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, την πρόνοια, το περιβάλλον. Και αποδόθηκαν αρμοδιότητες που δεν ήθελε να ασκήσει το κράτος, χωρίς μέσα, πόρους και προσωπικό.

Με μια επικίνδυνη αντίληψη που θέλει να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση, στο μακρύ χέρι  του κεντρικού κράτους.

Τώρα η Κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Λέει πολλά για «δημοκρατία», για «διαφάνεια», αλλά Νόμο δεν έχουμε δει ακόμη.

Δεν έχει η Κυβέρνηση το θάρρος και την ευθύνη να θέσει σε δημόσιο διάλογο και διαβούλευση την πρόταση της.

Από τις διαρροές καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Θα με ρωτήσει κάποιος. Και αυτό είναι κακό;

Απαντώ ευθέως. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις.

 

Η προσαρμογή του διοικητικού και αυτοδιοικητικού συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις εθνικές και τοπικές ανάγκες επιβάλλει:

 

7 προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος:

1. Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.

2. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τα ρουσφέτια των υπουργών μέσω των ΠΕΠ.

3. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.

4. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.

5. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.

Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».

6. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.

7. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτές είναι οι επτά μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη.

Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές.

Είναι φανερό ότι μια τέτοια συνολική πρόταση προϋποθέτει αντίστοιχη προσαρμογή όλων των θεσμών της Πολιτείας που εμπλέκονται στην πυραμίδα του προγραμματισμού.

Η ανακατανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων επιβάλλει μεγάλες αλλαγές στην εσωτερική δομή του Δήμου και της Περιφέρειας. Αλλαγές που θα κρίνουν συνολικά τις νέες σχέσεις και αντιπροσωπεύσεις.

Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε για παράδειγμα τον «Καλλικράτη» και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Αλλά το έχουμε συνηθίσει πια. Αυτή η Κυβέρνηση έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας. Τους θεωρεί κάστρα  προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου.

Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει  σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας.

Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες η αδυναμία να  παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών η για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι παίζουν με το χρόνο διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αντιμετωπίζοντας το θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Όσον αφορά την κουτοπονηριά ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς  του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές νομίζω ότι καταντά άσκηση επί χάρτου.

Εμείς δεν συζητάμε αποσπασματικά για τα κρίσιμα ζητήματα θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις και ασφαλώς δεν θα μας βρουν υποστήριγμα και βεβαίως πολύ περισσότερο δεν θα μας βρουν συνένοχους στις επιλογές  και τις επιδιώξεις τους.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον Κλεισθένη.»

 

Προηγούμενο άρθροΝταμπλ στα Φιλαδέλφεια μετά από 40 χρόνια!
Επόμενο άρθρο“Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε τρεισήμισι ώρες”!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.