Νέα χαράτσια μετά το “κοινωνικό επίδομα”…

0

Σημαντικές επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους φέρνει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού με μέτρα συνολικό ύψος 2,5 δισ. ευρώ.

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού 2018 κατατίθεται στις 6 το απόγευμα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2,4% και 2,5% για το 2017 υπερβαίνοντας τον στόχο κατά περίπου 0,7 μονάδες. Για το 2018, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,7%, δηλαδή πάνω από τον δύσκολο στόχο του 3,5%.

Ωστόσο, όλα αυτά συνοδεύονται από εισπρακτικά μέτρα και φόρους.


Από τα μέτρα του 2018 ξεχωρίζουν:


1. Οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ θα δούνε πρώτοι τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Έτσι από 1.1.2018 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν έως και 1.400 ευρώ τον χρόνο. Στους δικαιούχους ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 80 εκατ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ που δίδονταν πριν από το 3ο μνημόνιο και 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος.

2. Κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, η οποία θα φορτώσει συνταξιούχους και φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με πρόσθετους φόρους 121 εκατ. ευρώ.

3. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
κατά 661 εκατομμύρια ευρώ! Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017.

4.  «Ξαφνικός θάνατος» προβλέπεται για όσους κάνουν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται, αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί στην ώρα τους όλες τις νέες οφειλές του(πέραν των δόσεων που πληρώνει). Δηλαδή έστω και για μια ημέρα καθυστέρησης, θα χάνει τη ρύθμιση, χωρίς περιθώριο μισού ή ενός μήνα που ίσχυε για να προλάβει να πληρώσει.

5. Εφαρμογή αντικίνητρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας για εξοικονόμηση 123 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

6. Περικόπτεται κατά 30 εκατομμύρια το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθεί τον Γενάρη.
Οι εναπομείναντες δικαιούχοι θα μειωθούν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει νέα απόφαση αυστηροποίησης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

7. Κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2018. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές 9000 ευρώ και άνω, θα χάσουν από τουλάχιστον 5 ευρώ ο καθένας ή 68 εκατ. ευρώ όλοι μαζί συνολικά μέσα στο 2018.

8. Ειδικό τέλος διανυκτερεύσεων: Θα ισχύσει για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Το τέλος θα κυμαίνεται ανάλογα με τα «αστέρια» του καταλύματος.

9. Φόρος επί των μισθώσεων Airbnb: Θα ενεργοποιηθεί ο καινούργιος φόρος ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή έως και 45% επί των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν ή θα αποκτηθούν μέσα στο 2017. Στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 122 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι.

10. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου. Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 50% στα μικρά νησιά και στα νησιά των νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου) που έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση. Αυτό σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%.

11. Κατάργηση φοροαπαλλαγής δικαστικών λειτουργών-βουλευτών. Το κόστος υπολογίζεται σε 44 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν χιλιάδες δικαστικοί, αλλά και οι βουλευτές, που θα χάσουν τις ειδικές φοροαπαλλαγές που είχαν.

12. Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή από 1.1.2018 θα ισχύσουν μειωμένες αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού του φόρου ώστε το 2018 να επιβάλει φόρους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με βάση τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, στη διάρκεια του 2018 το υπουργείο Οικονομικών περιμένει συνολικά 21,4 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους και άλλα 27,5 δισ. ευρώ από τους φόρους στην κατανάλωση.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΓια τον Φιλαδελφειώτη ζωγράφο Σταύρο Τσoρβά
Επόμενο άρθρο#Rena_SOS
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.