Υπ. Παιδείας: Προτείνει μάθημα Θρησκευτικών με… Αλκίνοο Ιωαννίδη, Παντελή Θαλασσινό & Τομ Χανκς!

0

Εργασίες με στίχους του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Παντελή Θαλασσινού προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών φέτος στο λύκειο.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως φέτος τα θρησκευτικά θα διδαχθούν επί 50 ώρες στην Α’ Λυκείου, άλλες τόσες στην Β’ Λυκείου και περίπου τις μισές, δηλαδή 24, στην Γ’ Λυκείου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) εστάλησαν έντεκα «φάκελοι μαθητή» για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, ενώ διευκρινίζεται πως για τη διδασκαλία στο λύκειο:

1. Οι «φάκελοι» που στάλθηκαν στα σχολεία δεν είναι εγχειρίδια δοκιμιακού τύπου, τα οποία προσφέρουν στους μαθητές έτοιμη τη θρησκευτική γνώση για απομνημόνευση, αλλά συλλογές διδακτικών υλικών συμβατών προς τη μεθοδολογία των νέων προγραμμάτων σπουδών.

2. Το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά λυκείου «είναι εννοιοκεντρικό πρόγραμμα ως προς τη δόμηση και προσέγγιση των διδακτικών θεμάτων». Διδάσκονται έννοιες, όπως η πανανθρώπινη γλώσσα, που αφορούν τη θρησκευτική μάθηση και που μας δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και να ερμηνεύσουμε την ανθρώπινη εμπειρία».

3. Σε κάθε διδακτικό δίωρο θα αναπτύσσεται μία επιμέρους ώρα «με βάση τις παιδαγωγικές έρευνες και γνώσεις για τη μέση εφηβεία, τη σχέση των νέων με τη θρησκεία και το επίπεδο του θρησκευτικού τους γραμματισμού».

Τέλος, η εγκύκλιος προτείνει, να δοθεί φύλλο εργασίας στους μαθητές με στίχους του τραγουδιού «Ο Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, «Ο δικός μου θεός» του Παντελή Θαλασσινού ή το «What if God was one of us» της Joan Osborne, προκειμένου οι μαθητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τον Θεό και την θρησκεία.

Παράλληλα, το υπουργείο προτείνει οι μαθητές να παρακολουθήσουν αποσπάσματα της ταινίας «Ο Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς και να διαβάσουν το κείμενο του Χρήστου Γιανναρά «Η θρησκευτικότητα είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου – ανάγκη ορμέμφυτη, ενστικτώδης».

Προηγούμενο άρθροΜητρόπολη ΝΙ.Φ.: Μουσικοχορευτική Παράσταση «Ξεχωρίσματα»
Επόμενο άρθροΣυλλήψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό φιλάθλου στο «Γ. Καραϊσκάκης»
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.