Η Καταλονία κήρυξε ανεξαρτησία – Αντιδρά η Μαδρίτη

0

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία, όπου σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη καταγράφονται ιστορικές στιγμές.

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια “ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας”, απούσης της αντιπολίτευσης.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν οπαδοί της ανεξαρτησίας για να πανηγυρίσουν, ανεμίζοντας καταλανικές σημαίες και ανοίγοντας σαμπάνιες.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ψηφοφορία, απευθύνθηκε στο πλήθος, λέγοντας: “Σήμερα το κοινοβούλιο μας έκανε ένα σημαντικό βήμα. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι μας ακολούθησαν τη θέληση του λαού. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι”.

Αμέσως μετά, όλοι οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον ύμνο της Καταλονίας.

Η ψηφοφορία που θεωρείται αμφιλεγόμενη, αναμένεται να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μαδρίτη, τρεις δικαστές ελέγχουν ήδη τους τρόπους προκειμένου να ανακληθεί η ισχύς της μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Αντιδρώντας, τα καταλανικά κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία κάλεσαν τους δημόσιους υπαλλήλους να αψηφήσουν τις εντολές της Μαδρίτης και να απαντήσουν με “ειρηνική αντίσταση”.

Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής ανακοινώνει το αποτέλεσμα

Μαδρίτη: Εφαρμογή του Άρθρου 155

Αμέσως μετά το ψήφισμα του καταλανικού κοινοβουλίου, η Ισπανική Γερουσία ενέκρινε την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που θέτει υπό τον έλεγχό της διακυβέρνησης της Μαδρίτης την Καταλονία και καθαιρεί την τοπική κυβέρνηση, που προωθεί την ανεξαρτησία.

Ο Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας έξω από τη Γερουσία, υποστήριξε ότι αυτό που συνέβη στο καταλανικό κοινοβούλιο αποτελεί την απόδειξη ότι ενεργοποίηση του Άρθρου 155 ήταν απαραίτητη.

Πρόσθεσε ότι η ψήφος για την κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι “μία παράνομη και εγκληματική ενέργεια”.

Υποσχέθηκε ότι η νομιμότητα θα αποκατασταθεί στην περιφέρεια της Καταλονίας, για να προσθέσει ότι δεν θα επιτρέψει στους αποσχιστές “να παραβιάσουν το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου”.

“Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να σκοτώσουν το Σύνταγμά μας”, είπε.

Και κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, οι κορυφαίοι εισαγγελείς της Ισπανίας αναμένεται να απαγγείλουν εναντίον του Πουτζντεμόν και του υπουργικού του Συμβουλίου κατηγορίες για εξέγερση, μία κατηγορία που επισύρει ποινές έως και 25 χρόνων φυλάκισης.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε: “Για την ΕΕ δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προκρίνει τη δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

“Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων”, δήλωσε η Μίνα Αντρέεβα. Και παρέπεμψε σε παλαιότερα σχόλια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΣεισμός αισθητός στην Αθήνα!
Επόμενο άρθροΕ.Ε. και ΗΠΑ στηρίζουν τη Μαδρίτη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.