Εκτός… έβγαλε η κυβέρνηση τους δημάρχους από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση!

0

epitroph_dialogou_syntagmatikh_anathewrhshΧωρίς εκπροσώπηση του α’ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι) θαξεκινήσει τις εργασίες της η Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι, αποστολή της είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών!

Αντίθετα, στην Επιτροπή συμμετέχουν δύο Περιφερειάρχες (Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε. & Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής).

Υπενθυμίζεται ότι, τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου, παρουσιάστηκαν επισήμως, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Αναλυτικά, στην Επιτροπή συμμετέχουν:

Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

  • Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής.

Από τον Aκαδημαϊκό χώρο:

  • Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
  • Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
  • Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
  • Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
  • Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
  • Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE.

Από τον Eπιχειρηματικό χώρο:

  • Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
  • Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Από τον χώρο του Πολιτισμού:

  • Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

Ρ. Δούρου: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αναγνωρίζεται η σημασία της παρουσίας ΟΤΑ στη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης»

Δήλωση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, μετά τη σημερινή συνάντηση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου:

«Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υποκαθιστά το άρθρο 110 του Συντάγματος.

Είναι μία διαδικασία η οποία σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη έχει ακολουθηθεί δεκαετίες πριν, ενώ για τη χώρα μας είναι η πρώτη φορά.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αναγνωρίζεται η σημασία της παρουσίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή Δημοσίων Αρχών που είναι πάρα πολύ κοντά στον πολίτη, στην καθημερινότητα του, και άρα φέρει σπουδαία εμπειρία όχι μόνο σε νομικό, θεσμικό πλαίσιο, αλλά που θα παράξει απτό αποτέλεσμα για τις ζωές όλων μας».

Ερωτώμενη αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Επιτροπή στο εξής, υπογράμμισε ότι, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες σχετικά με την αναθεώρηση. «Θα είδατε ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, των πανεπιστημίων, επαναλαμβάνω, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά. Πρόκειται να λειτουργήσουμε συνεκτικά μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, διάφορων φορέων που δεν προβλέπονται από τις διαδικασίες, και του τελικού αποτελέσματος. Σήμερα με αυτή τη συμβολική συνάντηση ξεκινάει ο διάλογος, κάτι που δεν αποτελεί τυχαίο, άνευ σημασίας, συμβολισμό. Και τούτο με την έννοια ότι έβαλε γύρω από το τραπέζι πολύ διαφορετικούς, και πολύ σημαντικούς φορείς για τη χώρα ολόκληρη», παρατήρησε η Περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗepoli.gr
Προηγούμενο άρθροΠαιδί-Θαύμα: 10χρονος Έλληνας σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ!
Επόμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη (12/10) με 22 θέματα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.