Προσφυγικό: Πανικός, φωτιές και ξύλο στη Λέσβο!

0

lesvosΠονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το σκηνικό τρόμου που στήθηκε τη νύχτα της Δευτέρας στο hot spot της Μόριας με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί και τους μετανάστες να είναι εξαγριωμένοι διεκδικώντας καλύτερη τύχη.

Κατεστραμμένο σε ποσοστό πάνω από 60% των εγκαταστάσεών του είναι πλέον το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μέσα στο κέντρο τη Δευτέρα.

Η πτέρυγα όπου φιλοξενούνται 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκκενώθηκε και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης ενώ, σύμφωνα με την Guardian που επικαλείται αστυνομικές πηγές, περίπου 3.000 – 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έριξαν την περίφραξη και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς τη Μυτιλήνη.

Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, με πολλές οικογένειες μεταναστών προσπάθησε να κατευθυνθεί στην πόλη της Μυτιλήνης, εμποδίστηκε όμως από τις αρχές και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο hot spot.

http://admin.noz.gr/Uploads/lesvos%20mesa%202009.jpg

http://admin.noz.gr/Uploads/lesvos%20mesa%202%202009.jpg
Ωστόσο, περισσότερα από 50 αντίσκηνα έχουν γίνει στάχτη και σε ό,τι απέμεινε από την επέμβαση της πυροσβεστικής, είναι πλέον πρακτικώς αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το hot spot της Μόριας επικρατούσε ήδη υπερπληθυσμός, εφόσον οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί πλησίασαν τους 4.000, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2.500 ως ανώτατο όριο.

Δεκάδες στρέμματα γύρω από το κέντρο της Μόριας κατακάηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πλέον έξαλλοι, απαιτώντας την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot.

Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την καταστροφή της περιουσίας τους, εφόσον κατά το πλείστον οι εκτάσεις που κάηκαν περιελάμβαναν ελαιοκτήματα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν στο hot spot, μαρτυρίες όμως των κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονται στο νησί εντελώς ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία φροντίδα.

Εννέα συνολικά αλλοδαποί συνελήφθησαν για τα σοβαρά επεισόδια στο hot spot της Μόριας, ενώ αρχικά η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές. 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία. Όλοι τους οδηγούνται στον εισαγγελέα.

http://admin.noz.gr/Uploads/lesvos%20mesa%203%202009.jpg

Συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας

Αναζητούν μέτρα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια και την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας τέθηκαν σε σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη.

Mιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ. Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το χοτ σποτ. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

Σε σύσκεψη εξετάζονται επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.

Τόσκας: Δύσκολη η κατάσταση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στο ρ/σ Alpha 989 τόνισε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολη:

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν 5.700 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο και 3.700 στη Χίο και μικρότεροι αριθμοί στα μικρότερα νησιά. Το πρόβλημα ξεπερνάει και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όχι μόνο τα ελληνικά. Αυτοί που διαδήλωσαν προφανώς ήταν Μυτιληνιοί. Υπήρχε ανυπόστατη πληροφορία (ότι θα επέστρεφαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία). Δεν πάμε «με τον σταυρό στο χέρι» ούτε προσπαθούμε να «μοιράσουμε λουλούδια». Με σεβασμό και ανθρώπινο τρόπο δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε την απαίτηση να σέβονται τους νόμους της πολιτείας μας. Όλοι και οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να σέβονται. Έχουμε δίκτυα πληροφοριών που μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος διαδίδει τις φήμες», είπε και συνέχισε::

”Πρέπει οι Ευρωπαίοι να στείλουν πραγματική, αληθινή (βοήθεια) όχι πέντε κουβέρτες που τις βαφτίζουν «διεθνή αλληλεγγύη». Όπως πχ κάνουν κάποιες χώρες, που φτιάχνουν φράκτη και στέλνουν 1000 κουβέρτες. Για την ώρα έχουμε εισπράξει από πολλές κατευθύνσεις πολλά λόγια».

Ο υπουργός κατηγόρησε τις ΜΚΟ σημειώνοντας ότι «μεγάλο μέρος της βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ και εκείνες σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που είχαν υποσχεθεί στην Ε.Ε. που τους έδωσε τα λεφτά. Είναι η ώρα του κράτους τώρα, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ. Η Ε.Ε. έχει δώσει ήδη 80 εκατ. στις ΜΚΟ».

Επιπλέον κατηγόρησε τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τη δήλωσή του ότι στέκεται δίπλα στον αγνό αγώνα για την διάσωση της Λέσβου.

«Δεν ξέρω αν ο κ. Αθανασίου προσπαθεί να συμβάλλει στη δημιουργία κάποιου μετώπου «γαλαζομαύρου», τύπου Μπαλτάκου, αν ονειρεύεται τέτοια πράγματα, είναι όμως σε λάθος κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αθανασίου: Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί

Έκρυθμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm».
«Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα του και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου και δήλωσε ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει σύσκεψη για το βράδυ, στις 20.00, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν ο χώρος υποδοχής (Hot Spot) μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. « Βλέπω παλινωδίες» είπε και συμπλήρωσε:

«Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μου απαντούσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού και την ίδια ώρα συνάδελφος σας δημοσιογράφος (ο Γ. Σινάνης) αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο Hot Spot» τόνισε και υπογράμμισε ότι η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει.

Μουζάλας: Κανένα νέο hot spot στη Λέσβο

Διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή που απέστειλε χτες στο δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Γαληνό, «τόσο προσωπικά όσο και το σύνολο της Κυβέρνησης όπως ήδη γνωρίζεις, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των λοιπών νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες».

Ο κ. Μουζάλας επαναλαμβάνει τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησι, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων.

Χρυσαυγίτες χτύπησαν γυναίκες

2354325Αίσθηση προκαλεί η φωτογραφία με μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» την ώρα που επιτέθηκαν εναντίον ομάδας νεαρών γυναικών που περνούσαν από γειτονικό δρόμο τη ώρα της συγκέντρωσης των κατοίκων της Μόριας για το μεταναστευτικό, αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ.

Η ομάδα των μελών της «Χρυσής Αυγής» είναι γνωστή στην κοινωνία της Μυτιλήνης από παλιότερη δραστηριότητα τους, χαρακτηριστική είναι μάλιστα φωτογραφία τους πριν τρία χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2013 ως «τάγμα εφόδου» σε παρέμβαση τους στην περιοχή της Θερμής. Η φωτογραφία αυτή είχε αναρτηθεί τότε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στη Λέσβο και δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ας σημειωθεί ότι η μια από τις νεαρές γυναίκες που δέχθηκε την επίθεση των Χρυσαυγιτών, γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σήμερα θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία με το ερώτημα της ρήξης συνδέσμου στο γόνατο ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα αναμένεται επίσης να προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο θέμα ερευνάται και από τις αστυνομικές αρχές αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τα ίδια άτομα γνωστά μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» επιτέθηκαν φραστικά και στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό υβρίζοντας τον ενώ σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής πορείας των κατοίκων της Μόριας με συνθήματα τους εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, της κυβέρνησης και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών προσπαθούσαν να εκτρέψουν την πορεία από το προκαθορισμένο πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο της το οποίο είχε την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων στο νησί.

Επίσης πρωταγωνίστησαν τόσο το απόγευμα της Κυριακής έχοντας παρεισφρήσει στη συγκέντρωση πολιτών κατά την υποστολή της σημαίας, στη σύγκρουση με ομάδα αντεξουσιαστών όσο και στις ύβρεις κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός.

Ας σημειωθεί ότι συμμετείχαν και σε μπλόκα που στήθηκαν στους δρόμους γύρω από το χωριό Μόρια για να αποκλείσουν το πέρασμα μεταναστών και προσφύγων που έφευγαν από το καιόμενο χοτ- σποτ προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου με δυο ψηφίσματα του καταδίκασε τη δράση των παρακρατικών ακροδεξιών και των όσων κρύβονται πίσω από αυτούς.

Με το πρώτο ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και έγινε δεκτό «το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου καταδικάζει τα έκτροπα που έλαβαν χώρα χθες (σ.σ. προχθές) και σήμερα (σ.σ. χθες) με αφορμή “τάχα” το… προσφυγικό και τη δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας υποδαυλισμένα από συγκεκριμένους κομματικούς κύκλους και ανθρώπους με στόχο μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Η Λέσβος ήταν και θα είναι τόπος ανθρωπιάς και δημοκρατίας στην οποία δεν έχει τόπο ο φασισμός». Από τη διαδικασία αυτού του ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία απείχαν.

Επίσης με άλλο ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αριστερής παράταξης του «Άλλου Δρόμου» και έγινε δεκτό «το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου καταδίκασε απερίφραστα τους προπηλακισμούς φοιτητών και δημοσιογράφων που συνέβησαν σήμερα (σ.σ. χθες) από τραμπούκους που εμφανίζονται ως υποστηρικτές εγκληματικής οργάνωσης, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση, αυτεπάγγελτη επέμβαση οργάνων της Δικαιοσύνης. Ως ένα από τους τοπικούς θεσμούς και θεματοφύλακες της Δημοκρατίας δηλώνει ότι στον τόπο μας δεν θα βρει χώρο δράσης ο σύγχρονος φασισμός».

Στη διαδικασία αυτού του ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν λευκό.

Πηγή και φωτογραφία: ΑΜΠΕ

ΜΕΣΩΠηγή: video και φωτό: lesvosnews.gr
ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΈπεσε πολεμικό ελικόπτερο “Απάτσι” στην Χαλκιδική
Επόμενο άρθροΞεκινά τις εκδρομές η “Πολιτιστική Αναγέννηση”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.