Κακοκαιρία: Χάος & 3 τουλάχιστον νεκροί σε Δυτική Ελλάδα!

0

123123Χάος και τραγωδία άφησε πίσω της η κακοκαιρία που σάρωσε, τη χώρα τα ξημερώματα. Τρεις άνθρωποι έχασαν στη Μεσσηνία τη ζωή τους, μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα, ένας ηλικιωμένος άνδρας κι ένα άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων ενώ οι πληροφορίες μιλούν και για δύο αγνοούμενους.

Μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της στο Πήδημα Μεσσηνίας όταν σύμφωνα με τον δήμαρχο της Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, το νερό έφτασε τα δύο μέτρα ύψος στο υπόγειό της και δεν κατέστη δυνατό να διασωθεί.

Επίσης σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας, νεκρός εντοπίστηκε και ένας 80χρονος άνδρας, επίσης με κινητικά προβλήματα στο χωριό Θουρία, ενώ αγνοείται και η γυναίκα που τον φύλαγε.

Ενα ακόμη άτομο, αγνώστων λοιπών στοιχείων μέχρι στιγμής
, βρήκε το θάνατο από τις φονικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί, τη νύχτα, στην περιοχή και προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε πολλά σημεία του νομού.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, αυτοκίνητα παρασυρμένα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, κατολισθήσεις και διακοπή της κυκλοφορίας είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί την Τετάρτη το πρωί από τη θεομηνία.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος, την Τετάρτη η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει εικόνα καταστροφής και υπάρχει αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην Καλαμάτα αυτή τη στιγμή 7 χωριά είναι αποκλεισμένα, ενώ αποκλεισμένα -αλλά καλά στην υγεία τους- βρίσκονται και 80 παιδιά στην εστία του ΤΕΙ της πολής.

Ο κάμπος έχει πλημμυρήσει και δεκάδες ζώα έχουν πνιγεί.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην πόλη της Καλαμάτας, 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Σπάρτη, 15 στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά και 11 στην Κυπαρισσία.

Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.

Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

Αγνοείται γυναίκα και στη Θεσσαλονίκη

Στη Νέα Μηχανιώνα, η Πυροσβεστική ενημερώθηκε από τον σύζυγο μιας γυναίκας πως εκείνη δεν απαντά στις κλήσεις του. Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο αλλά όχι εκείνη.

Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο thousandnews η γυναίκα είχε κολλήσει με το αμάξι της στη βροχή από όπου προσπαθούσε να βγει αλλά από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη της.

Για “βιβλική καταστροφή” στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

“Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους” δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ. Μαυρομάτης.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ.Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα

Προβλήματα όμως άφησε πίσω της η κακοκαιρία και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ σεε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές την Τετάρτη καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία.

Ειδικότερα:

Στην Ηλεία, ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή του Κατακόλου ξεριζώνοντας δέντρα, ενώ στην Κυλλήνη διακόπηκε για αρκετές ώρες η ηλεκτροδότηση.

Στην πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ πτώσεις δέντρων υπήρξαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας της Ηλείας.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και στην πόλη της Αμαλιάδας από την ισχυρή νεροποντή.

Στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας επιστρατεύτηκε η Πυροσβεστική για να σώσει μια μητέρα και τα δυο ανήλικα παιδιά της, που παρασύρθηκαν με το αυτοκίνητό τους από ορμητικό χείμαρρο.

http://admin.noz.gr/Uploads/kal2%200709.jpg

http://admin.noz.gr/Uploads/cars%200709.jpg

http://admin.noz.gr/Uploads/ilia%200709.jpg

Προβλήματα στη Σπάρτη

 

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης – Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

http://admin.noz.gr/Uploads/kakokairia%200709.jpg

http://admin.noz.gr/Uploads/sivota%200709.jpg

http://admin.noz.gr/Uploads/dentro%200709.jpg

Χάος σε Σύβοτα και Κεφαλονιά

Στα Σύβοτα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την έντονη βροχόπτωση, ενώ πολλά αυτοκίνητα καλύφθηκαν μέχρι τη μέση από τα ορμητικά νερά.

Η ισχυρή καταιγίδα έπληξε και την Πάργα η οποία φιλοξενεί ακόμα αρκετούς τουρίστες. Η ολισθηρότητα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει αρκετά τροχαία ατυχήματα, ενώ στην Εθνική Ιωαννίνων-Άρτας τραυματίστηκαν τρία άτομα.

Πολλά είναι τα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση και στην Κεφαλονιά, όπου δέντρα έχουν ξεριζωθεί και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες για τους οδηγούς.

http://admin.noz.gr/Uploads/xaos%202%200709.jpg

Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα η πόλη του Βόλου

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και διήρκησε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν την «λίμνη» τα αυτοκίνητα. Χωρίς  τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση ήταν οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

http://admin.noz.gr/Uploads/xaos%201%200709.jpg

Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής

Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά  φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε  επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.

Φωτογραφίες: Εleftheriaonline.gr, patrisnews.gr, epiruspost.gr

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΕίσαι δεξιός; Απολαμβάνεις το σεξ περισσότερο!
Επόμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο σήμερα με… ιδιαίτερο ενδιαφέρον! (Θέματα)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.