Η Δημοτική Κοινότητα Ν.Φ. για τη σημερινή εκδήλωση Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής

0

mnhmeio-mikrasiaton-reportaz-nea-filadelfeia (20)Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση Μνήμης για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής:

“Στις 18:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας Γαβριήλ στο Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.  Στις 19:30, σε συνεργασία με τον Παραδοσιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος «Η Φιλαδέλφεια», θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον ιστορικό Μιχάλη Βαρλά με θέμα: «14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας» στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 152 & Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια). Θα ακολουθήσουν μικρασιάτικα τραγούδια από τα μέλη του Συλλόγου «Η Φιλαδέλφεια» Δημήτρη Σινάνογλου, Αθηνά Τασούλα και Νίκο Βερύκοκο.”

Η Δημοτική κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

H Δημοτική  Κοινότητα  Ν. Φιλαδέλφειας για την εκδήλωση μνήμης για το ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής  θεωρεί ότι έχει ουσία, και ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα για τους παρακάτω λόγους:

Θυμόμαστε τους διωκόμενους από τη φωτιά και τη σφαγή ανθρώπους να φεύγουν προς τη σωτηρία , να γίνονται πρόσφυγες.

Τους νεκρούς στις εξαντλητικές πορείες , αυτούς που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στις βάρκες της ελπίδας, που αιχμαλωτίστηκαν και σφαγιάσθηκαν καθ’ οδόν.

Αυτούς  που πνίγηκαν στη θαλάσσια διέξοδο,και τους άλλους που έφτασαν στα Ελληνικά λιμάνια και πέθαναν τον πρώτο χρόνο από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστειες.

Όσους πήραν ταγάρι ζητιανιάς γιατί και τότε η Ελλάδα ήταν πτωχευμένη από τον πόλεμο.

Θυμόμαστε από τις διηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων μας τη νοσταλγία για την πατρίδα που βίαια υποχρεώθηκαν να αφήσουν, γιατι τους είπαν ξένους, την πίκρα γιατί στην μητέρα πατρίδα που ήρθαν πάλι σαν ξένους τους αντιμετώπισαν.

Επειδή η μνήμη είναι αλήθεια καταλαβαίνουμε ότι μεγάλα συμφέροντα «μικρών ανθρώπων» υπό το μανδύα «μεγάλων ιδεών» που υφάνθηκε με εθνικιστική και θρησκευτική μισαλλοδοξία έφερε την καταστροφή και τον ξεριζωμό.

Γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός που έφεραν μαζί τους και διαμόρφωσε την ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας, ήταν δημιούργημα της μακραίωνης ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών λαών.

Ξέρουμε ότι την πατρίδα την κουβαλάς στην ψυχή σου όπου κι αν βρίσκεσαι και δεν την εξαργυρώνεις στα τραπέζια των αργυραμοιβών.

Τους τιμούμε με τον τρόπο που θα ήθελαν, _να μην περάσει άλλος άνθρωπος αυτά που περάσαμε εμείς_, τείνουμε χέρι βοηθείας στους γείτονες μας που βρίσκονται σήμερα στο σκληρό δρόμο της προσφυγιάς και αγωνιζόμαστε να σταματήσει ο πόλεμος και να ζήσουν ειρηνικά και με ευημερία στην πατρίδα τους.

Προηγούμενο άρθροΗ Ένωση Κρητών Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας δημιουργεί χορευτικό τμήμα
Επόμενο άρθροΜικρά Ασία: “Από το όνειρο, στον εφιάλτη και την καταστροφή!” (σπάνια αρχεία)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.