8.2 C
Athens
14:33 - 21/01/2020

“Καμπανάκι κινδύνου” για το VR πορνό!

“Εικονική πορνογραφία”. Το νέο προϊόν που κερδίζει ταχύτατα έδαφος και διχάζει τους επιστήμονες. Η σύγκριση με την κατανάλωση αλκοόλ και την φοβία των νέων τεχνολογιών…


vr-porn“Καμπανάκι κινδύνου” για το ταχύτατα αναπτυσσόμενο virtual reality πορνό, κρούουν οι επιστήμονες, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα της στενής σχέσης της τεχνολογίας με την πορνογραφία.

Σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Piper Jaffray, ο “γάμος” αυτός θα είναι από τους πλέον επιτυχημένους, καθώς εκτιμά ότι μέχρι το 2025 το πορνό θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, μετά τα βιντεοπαιχνίδια και ό,τι σχετίζεται με το NFL, το επαγγελματικό αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, εστιάζεται στις επιπτώσεις από το όλο και περισσότερο πιο “πραγματικό” VR πορνό. Ο συγγραφέας Μάρτι Κλάιν επισημαίνει: “Επειδή είναι φανερό ότι μοιάζει με την αληθινή εμπειρία, η παιδεία πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι καταναλωτές του πορνό πρέπει να κατανοήσουν πώς είναι κατασκευασμένο και πως αυτό που απεικονίζεται δεν είναι πραγματικό σεξ”.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα νέο προϊόν, το virtual reality πορνό αναπτύσσεται γρήγορα, προσφέροντας μια πιο οικεία εμπειρία από την παραδοσιακή ηδονοβλεπτική από ένα περιοδικό ή ένα DVD.

“Εξεπλάγη περισσότερο από το πόσο πιο προσωπικό ήταν το βίντεο από οποιοδήποτε συμβατικό πορνό είχα δει μέχρι τώρα. Μπορείς να έχεις πολύ καλύτερη αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με μια γυναίκα και μιλά απευθείας σε σένα, κοιτώντας σε στα μάτια”, δήλωσε ο καθηγητής του UCLA, Νιλ Μάλαμουθ μετά την πρώτη του εμπειρία με VR πορνό.

Παρόμοια τα αποτελέσματα πορνό και αλκοόλ
Πριν λίγους μήνες, ο Μάλαμουθ είχε συγκρίνει τα αποτελέσματα του πορνό με το αλκοόλ. “Αν με ρωτήσεις αν το αλκοόλ είναι καλό ή καλό” θα σου απαντήσω ότι εξαρτάται. Για μερικούς ανθρώπους είναι πραγματικά κακό, καθώς οι ζωές τους έχουν καταστραφεί. Για άλλους είναι ουδέτερο, καθώς μπορεί να τους επιτρέπει να απαλλάσσονται από το άγχος και να κάνουν τη σεξουαλική τους ζωή πιο ενδιαφέρουσα. Νομίζω ότι τα συμπεράσματα είναι παρόμοια για την πορνογραφία, ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο, τους ατομικούς παράγοντες, την ποσότητα που καταναλώνεται και τα άλλα στοιχεία της ζωής ενός ατόμου”.

Κάτι που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος του VR πορνό διαφέρει μεταξύ των ατόμων. Καθώς η εμπειρία γίνεται πιο ρεαλιστική, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες, ιδιαίτερα στους άνδρες που έχουν προδιάθεση σεξουαλικής επιθετικότητας. “Γι’ αυτή την επικίνδυνη μειοψηφία, θα είναι να σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά”, πρόσθεσε ο Μάλαμουθ.

Στον αντίποδα, η ψευδαίσθηση της οικειότητας στο VR πορνό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση στην πραγματικότητα, χωρίς απαραιτήτως να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. “Για κάποιους μπορεί να γίνει μια μορφή σεξουαλικής εμπειρίας που είναι περισσότερο σωματικά και ψυχολογικά ικανοποιητική απ’ ό,τι οι σεξουαλικές σχέσεις με έναν πραγματικό παρτενέρ”, επεσήμανε ο καθηγητής.

Τεχνοφοβία
Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε νέα τεχνολογία ξεσηκώνει πάντα θύελλα αντιδράσεων, υπάρχουν και επιστήμονες που εκφράζουν την αντίθετη άποψη. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του κλινικού ψυχολόγου και συγγραφέα Ντέιβιντ Λι: “Πιστεύω ότι οι ανησυχίες για το VR πορνό είναι απλά περισσότερο τεχνοφοβικές. Ακριβώς όπως ο φόβος που υπήρχε ότι το κάθισμα του ποδηλάτου θα μετατρέψει τις γυναίκες σε λεσβίες και ότι οι δονητές μπορούν να κάνουν τις γυναίκες να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τους άνδρες”.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μία άλλη πτυχή αυτής της τεχνολογίας, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν ρόλους, ώστε να μπορούν να βιώσουν τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου φύλου.

“Μπορείς να κοιτάξεις κάτω και να δεις τον κόλπο σου ή τα όμορφα πόδια σου. Είναι μια εντελώς νέα εμπειρία, η οποία μπορεί να είναι ενοχλητική για μερικούς ανθρώπους. Άλλοι, ωστόσο, μπορεί να το εκτιμήσουν δίνοντας άλλη διάσταση στη δική τους σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό”, τόνισε ο Μάλαμουθ.

Υποστηρίξτε με ένα Like την σελίδα μας στο Facebook!

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟtechcrunch.com

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ