ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στην Χίο! Κάηκε το 90% των Μαστιχόδεντρων!

0

Τεράστια η καταστροφή από τη φωτιά που κατακαίει δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Χίο, ενώ το 90% των μαστιχόδεντρων του νησιού έχει καταστραφεί. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το μεσημέρι δόθηκε εντολή να σταλούν ενισχύσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις ενισχύονται με 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του πυροσβεστικού Σώματος, 10 από το Στρατό, 10 από το πολεμικό Ναυτικό, 10 από την πολεμική Αεροπορία και 20 από το πυροσβεστικό Σώμα.

Τo C-130 της πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει το προσωπικό απογειώθηκε από την 112 πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα στις 13:56 ώρα.

Ολοκληρωτική καταστροφή της μαστίχας

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα Πολίτης η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Σύμφωνα με το Astraparis.gr, τις πρώτες και μεγάλες ζημιές έπαθαν τα χωριά Μεστά και Ελάτα, όπου η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και μάλιστα κατέστρεψε βάρκα κι ένα τρέιλερ μέσα στο χωριό, καθώς και ένα κοντέινερ με οικοσκευή, κοντά στο γήπεδο του μπάσκετ. Ζημιές σε οχήματα και σταύλους έχουν, επίσης, αναφερθεί στα Μεστά, όπου η φωτιά κυριολεκτικά έζωσε το χωριό, όπως – άλλωστε – και στην Ελάτα.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στα χωριά Ελάτα και Βέσσα, καθώς και στην διαδρομή προς το Πυργί, το Λιθί και τον Άγιο Γεώργιο Συκούση. Οι καπνοί έχουν πνίξει τα πάντα, ακόμα και μέσα στα χωριό της Βέσσας και της Ελάτας, όπου οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή για τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.

Στους δρόμους έχουν πέσει δέντρα, τα οποία απομακρύνονται με μέσα του στρατού και της περιφέρειας, καθώς και πέτρες, ενώ το μόνο παρήγορο σε όλη την κατάσταση είναι ότι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τους οικισμούς, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Η φωτιά ξέσπασε στις 03.30 τα ξημερώματα.

Εκδηλώθηκε σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα σε πύρινο μέτωπο μήκους 40 χιλιομέτρων με διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Μάχη με τη φωτιά δίνουν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Χίο και εθελοντές, ενώ ξεκίνησαν και πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Αττική, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεγάλη εστία της πυρκαγιάς είναι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση. Από την περιοχή, υπάρχει μια ενεργή εστία μεγάλη ανάμεσα στα χωριά Ολύμπους, Βέσσα και Ελάτα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι μεγάλες ζημιές από τη πυρκαγιά έχουν προκληθεί στα Μεστά και στην Ελάτα και σε μικρότερο βαθμό στο Λιθί και στους Ολύμπους, καθώς και στο Πυργί.

Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Προηγούμενο άρθροΑρης Βασιλόπουλος: «Ο ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ για ΕΚΒΙΑΣΜΟ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ εκδίδει τοπική εφημερίδα …»
Επόμενο άρθρο“Ο ISIS πίσω από την επίθεση στο Άνσμπαχ”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.