Κούρεμα στο αφορολόγητο – “Λαιμητόμος” για ελεύθερους επαγγελματίες!

0

image

Με τροπολογία που κατέθεσε η
κυβέρνηση προκύπτει ότι το αφορολόγητο όριο “κουρεύεται” εκ νέου. Η έκπτωση φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν ο φορολογούμενος έχει παιδιά. Δυσάρεστη έκπληξη, όμως, περιμένει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυξάνεται κατά 11,5% ο φόρος. 

Όσον αφορά το αφορολόγητο, η έκπτωση φόρου θα ξεκινάει από τα 1900 ευρώ για τους εργένηδες, θα ανεβαίνει στα 1950 ευρώ για φορολογούμενους με ένα παιδί, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενους με δύο παιδιά και στα 2100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά.

Η τροπολογία θα πλήξει περισσότερο τους εργένηδες, καθώς ουσιαστικά κόβει 200 ευρώ από την έκπτωση φόρου ήτοι περίπου 900 ευρώ από το σημερινό αφορολόγητο των 9.545 ευρώ, για όσους δεν έχουν παιδιά.

Με βάση τα νέα δεδομένα, σε εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

•        300 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει παιδιά

•        250 ευρώ , εάν ο φορολογούμενος έχει  ένα παιδί

•        200 ευρώ για δύο παιδιά και

•        100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

Σε εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

•        1.400 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά

•        1.350 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει  ένα παιδί

•        1.300 ευρώ για δύο παιδιά και

•        1.200 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

Σε εισόδημα 20.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

•        2.500 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά

•        2.450ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει  ένα παιδί

•        2.400 ευρώ για δύο παιδιά και

•        2.300 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

Ενιαίος συντελεστής 29% για τις επιχειρήσεις

Η τροπολογία όμως, κρύβει ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη:  Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες κλπ) θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 29% ακριβώς όπως και τα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας.

Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνταν με συντελεστή 26% για το τμήμα των κερδών μέχρι τις 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τα 50.000 ευρώ και πάνω. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 29%, θα ζημιωθούν οι μικρομεσαίοι με κέρδη κάτω των 50.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις του ασφαλιστικού, προβλέπεται ότι επί των μερισμάτων που δίνουν οι προσωπικές εταιρείες, θα επιβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα μοιράζονται ανάλογα με τον αριθμό των εταίρων.

Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι με τις νέες αυτές αλλαγές, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τροπολογία προβλέπει και ρύθμιση για τους αγρότες: Ορίζεται ότι εκ των άμεσων ενισχύσεων του πυλώνα 1 της ΚΑΠ, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προηγούμενο άρθροΑπεργιακό Σαββατοκύριακο κατά Ασφαλιστικού και Φορολογικού
Επόμενο άρθροΠρωτομαγιά 2016: Παρά τα “εμπόδια” πάρκαραν στο ανακαινισμένο πάρκο Μικρασιατών
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.