Η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη…

0

Σε τραγωδία για τους πρόσφυγες αλλά και σε “ωρολογιακή βόμβα” για τη χώρα μας εξελίσσεται το “Προσφυγικό“… Μόνο σήμερα:

Πρόσφυγες αναζητούν την έξοδο από τη χώρα περπατώντας…

prosfygesΔιαστάσεις ανθρωπιστικής τραγωδίας λαμβάνει η προσφυγική κρίση στη χώρα μας, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot, όπου παντού βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να μεταβούν στη βόρεια Ευρώπη.

Πολλοί εξ αυτών, που εγκλωβίστηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο, συνεχίζουν πεζοί το ταξίδι τους προς τα σύνορα.

Οι εικόνες προκαλούν θλίψη για τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά τους και μικρά παιδιά, κουβαλούν σακίδια περπατώντας προς το άγνωστο…

Παράλληλα, περίπου 2.000 είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έφθασαν στον Πειραιά από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης δόθηκε εντολή να σταματήσουν όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα νησιά προς τον Πειραιά προκειμένου να υπάρξει μερική αποσυμπίεση.

Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες αναγκάζονται να βρουν κατάλυμα στην πλατεία Βικτωρίας και στους γύρω δρόμους του αθηναϊκού κέντρου, πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης επιτήδειων διακινητών που τους ζητούν υπέρογκα ποσά για να τους περάσουν παρανόμως στην Αλβανία.

Την ίδια ώρα, οι χώροι φιλοξενίας έχουν ξεπεράσει τη δυναμικότητά τους. Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να ανακοινώσει τη δημιουργία πέντε νέα hotspots, σε Κιλκίς και Γιαννιτσά.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι αρχές της ΠΓΔΜ αφήνουν να εισέρχονται στα σύνορα της οι πρόσφυγες με το σταγονόμετρο

Την Πέμπτη πέρασαν περάσει μόνον 100 από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, προκαλώντας έμφραγμα στον καταυλισμό της Ειδομένης, που έχει πλημμυρίσει με πάνω από 3.000 άτομα. Επίσης, στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης βρίσκονται περίπου 2.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα βρίσκονται λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη επετράπη η διέλευση σε μόλις 250 πρόσφυγες, όταν τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ έως και 2.000 άνθρωποι.

Πρόσφυγες έριξαν την περίφραξη και έφυγαν

prosfyges1Γύρισαν πίσω στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, πολλοί από τους πρόσφυγες που νωρίτερα το πρωί είχαν ανοίξει τον φράχτη και είχαν φύγει προκειμένου να πάνε στην Ειδομένη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Σάκης Παπαθεμελής, “το πρωί έφυγαν περίπου 250 άτομα αλλά λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι”.

Όσοι δεν επέστρεψαν, προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό τους. Όπως μια μεγάλη οικογένεια Σύριων που εντόπισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μια καντίνα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.

Με μικρά παιδιά που έτρωγαν χαρούμενα πατάτες με κέτσαπ και “ζωσμένοι” με τις βαριές αποσκευές τους, οι Σύροι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.

“Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σύνορα. Ποιος ο λόγος να μείνουμε μέρες στο στρατόπεδο, όπου μάλιστα το βράδυ έκανε τόσο πολύ κρύο;” λέει ο νεαρός Αμπούντ. Αν και πολύ καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, με τη χαμηλή ροή διέλευσης, εξακολουθεί να πιστεύει ότι “όσο πιο κοντά βρίσκεται στη γειτονική χώρα, τόσο πιο άμεσα θα περάσεις”.

Πρόσφυγες πήγαν να κρεμαστούν στη Βικτώρια!

kremalaΠάγωσε το αίμα όσων παραβρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας, το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν αντίκρισαν την εικόνα δύο προσφύγων να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, έχοντας κρεμάσει θηλιές σε δέντρο της περιοχής.

Χρησιμοποιώντας τις μπλούζες τους και κασκόλ, έφτιαξαν θηλιές και αποπειράθηκαν να απαγχονιστούν, σκορπώντας στιγμές τρόμου και αγωνίας στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Όταν οι παρευρισκόμενοι αντελήφθησαν τι συμβαίνει, έσπευσαν σε βοήθεια και τους σταμάτησαν.

Επί τόπου έφτασαν δύο ασθενοφόρα και άνδρες της Αστυνομίας.

Ο ένας είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο ο δεύτερος ανέπνεε με δυσκολία.

Οι δύο πρόσφυγες επιχείρησαν να τερματίσουν τη ζωή τους λόγω της απελπισίας τους για το γεγονός πως έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

2.500 σκηνές για τους πρόσφυγες

prosfyges3Δυόμισι χιλιάδες σκηνές, δυναμικότητας έξι και τεσσάρων ατόμων, διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις ένοπλες δυνάμεις για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.

Η διάθεση των σκηνών γίνεται μετά από απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, οι σκηνές φυλάσσονται για έκτακτες καταστάσεις στο Αποθηκευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και θα τις παραλάβουν άμεσα οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων.

Με απόφασή της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση διάθεση από το Αποθηκευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 2.058 σκηνών των 6 ατόμων και 500 σκηνών των 4 ατόμων, “προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων”.

Η παραλαβή των σκηνών θα γίνει από τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ την ευθύνη της σωστής ανάπτυξής τους και της φύλαξης τους έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΔ.Σ.-Βίντεο: “Πάρκο Κ.Α. Χαλκηδόνας, Ηρώδειο, Κοιμητήριο, Στρούγκα και αποχώρηση…”
Επόμενο άρθροΔ.Σ.-Βίντεο: «Συζήτηση-Ψήφιση με ένταση… του νέου Δανείου του Δήμου Φ.Χ.”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.