1928: Τα πρώτα Θεοφάνεια στη Νέα Φιλαδέλφεια (Παναγίτσα)!

0

1928. Θεοφάνεια. Λίγους μήνες πριν, Σεπτέμβριος 1927, τα προσφυγικά της Νέας Φιλαδέλφειας μόλις έχουν κατοικηθεί…

1.3500.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και ήρθαν ως πρόσφυγες στη μητέρα-πατρίδα!

1928-theofaneia-nea-filadelfeia
Κάντε ΚΛΙΚ για μεγέθυνση

Σε αυτούς τους μήνες δημιουργήθηκε και η πρώτη ξύλινη εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου (“Παναγίτσα” – δεξιά στη φωτογραφία) στην οποία και εκκλησιαζόντουσαν οι χιλιάδες κάτοικοι του συνοικισμού. Με τα δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής (μετά την Μικρασιατική καταστροφή & με κατεστραμμένη οικονομία) δεν υπήρχε η πολυτέλεια της εκκλησίας και του κράτους να κατασκευάσουν Ναό αλλά ούτε και σχολείο! Είχαν θέσει προτεραιότητα στη κατασκευή κατοικιών για να στεγαστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες…

Στη φωτογραφία του Θ. Κιακίδη, εκατοντάδες κάτοικοι παρακολουθούν έξω από τη “παράγκα” της Παναγίτσας τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων. Η τάφρος που φαίνεται μπροστά στη φωτογραφία, είναι τα θεμέλια του σημερινού Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Αριστερά στη φωτογραφία, τα “μετρημένα” μη προσφυγικά σπίτια (Παπανικαίικα κλπ)…

ΠΗΓΗΑπό το Βιβλίο "Πορεία Μέσα στο χρόνο" του Γιώργου Κακάτσου
Προηγούμενο άρθροΘεοφάνεια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μετά από 42 χρόνια!
Επόμενο άρθρο“τ’ Αϊ-Γιαννιού”: Ο καιρός στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.