Μέτρα και οδηγίες της τροχαίας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς

0

troxaia-elegxoi-sxolika-leoforeia-sxolikoΣειρά μέτρων εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς προγραμματίζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την οδική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τα μέτρα αφορούν:

Τη διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.
Την εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές.
Την πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία.
Την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, σε περιπτώσεις εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων, για την αποκατάστασή τους.
Η βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας των μαθητών αποτελεί βασική προτεραιότητα, που απαιτεί τη συνεργασία όλων και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων φορέων, επισημαίνει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, ενώ αναφέρει ότι σε αυτό το πλαίσιο, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η συμβολή, τόσο των γονέων, όσο και του προσωπικού των σχολείων.

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, ενδεικτικά, οι γονείς μπορούν:

Να εφαρμόζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.
Να εκπαιδεύουν το παιδί τους σε θέματα οδικής ασφάλειας από πολύ νωρίς (π.χ. να μάθουν στο παιδί τους να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του, να ελέγχει τον δρόμο και από τις δύο κατευθύνσεις και να μην κατεβαίνει στο οδόστρωμα όταν πλησιάζει αυτοκίνητο, να διασχίζει το οδόστρωμα από τις διαβάσεις πεζών, να το τοποθετεί στο πίσω κάθισμα πάντα με ζώνη ασφαλείας).
Να αναζητήσουν, να ελέγξουν και να επιλέξουν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάνει και να επιστρέφει από το σχολείο του.
Να διανύσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή πολλές φορές μαζί του, ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
Να ενημερώνουν άμεσα τους αρμόδιους φορείς αν στο σχολείο ή στη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες.
Οι διευθυντές και το προσωπικό των σχολείων μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας των μαθητών, εξασφαλίζοντας:

Τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.
Την επιλογή, με αυστηρά κριτήρια, των οχημάτων που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις των μαθητών, τον εξοπλισμό τους με τα απαραίτητα βοηθήματα που προβλέπει η νομοθεσία, όπως ζώνες ασφαλείας, και τη μέριμνα για τη σωστή συντήρησή τους.
Την ενίσχυση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου, που συμβάλει θετικά στο θέμα της οδικής ασφάλειας και της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων.
Την ενημέρωση της κατά τόπο Υπηρεσίας Τροχαίας πριν από την πραγματοποίηση εκδρομής, ώστε να γίνεται έλεγχος του λεωφορείου και του οδηγού του, αλλά και ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά μήκος του δρομολογίου της εκδρομής.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗΑΜΠΕ
Προηγούμενο άρθρο«Φτιάχνω Μπάντα»… στο Χαλκηδόνιο Ωδείο!
Επόμενο άρθροΔεν τα κατάφερε ο 9χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.