Αποστολή ΜΚΟ στο Πεδίον του Αρεως

0

pedio«Το Πεδίον του Αρεως πρέπει να είναι ένας δημόσιος χώρος πρασίνου και αναψυχής και όχι μια περιοχή όπου θα κρύβουμε πίσω από τις φυλλωσιές του τα προβλήματα της πόλης των Αθηνών», λέει στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμιόνη Κυπριανίδου. Η εγκατάσταση σε χώρο του πάρκου αριθμού Αφγανών προσφύγων, όπως παρουσίασε χθεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αποτέλεσε την αφορμή της επικοινωνίας. «Υπάλληλοι της περιφέρειας καταμέτρησαν σήμερα 36 σκηνές μέσα στο Πεδίον του Αρεως, στις οποίες διαμένουν οικογένειες προσφύγων», επιβεβαιώνει η αντιπεριφερειάρχης. Οπως παρουσίασε το ρεπορτάζ της «Κ», οι συγκεκριμένοι μετανάστες είχαν κατασκηνώσει αρχικά στην πλατεία Βικτωρίας, από όπου εκδιώχθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία.

«Το Πεδίον του Αρεως δεν μπορεί να γίνει… ελεύθερο κάμπινγκ, ούτε κατασκήνωση προσφύγων και μεταναστών», τονίζει η κυρία Κυπριανίδου, χωρίς να κρύβει την ενόχληση της Περιφέρειας για το γεγονός ότι, από ορισμένες πλευρές, θεωρείται πιο δόκιμη λύση να ωθηθούν οι αλλοδαποί στο πάρκο, από το να βρίσκονται στις πλατείες. Ας σημειωθεί πως το Πεδίον του Αρεως, ως μεγάλος υπερτοπικός δημόσιος χώρος πρασίνου, βρίσκεται στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και όχι του Δήμου Αθηναίων.

Χθες η Περιφέρεια ζήτησε από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Γιατροί του Κόσμου, Πράξις, Αρσις κ.ά.) με τις οποίες συνεργάζεται, να επισκεφτούν τους πρόσφυγες και να εξετάσουν επί τόπου σε τι κατάσταση βρίσκονται και τι μπορεί να γίνει. Σήμερα αναμένεται να συσκεφθούν εκπρόσωποι των ΜΚΟ με στελέχη της Περιφέρειας για να εξετάσουν τις όποιες δυνατότητες για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι στεγαστικές και άλλες ανάγκες των αλλοδαπών. «Η Περιφέρεια δεν διαθέτει υποδομές για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων, ούτε κτίρια–ξενώνες. Ο ρόλος μας είναι επιτελικός. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εξειδικεύονται στα συγκεκριμένα θέματα, την Εκκλησία και αναζητούμε λύσεις», μας λέει η κ. Κυπριανίδου.

Η εγκατάσταση των Αφγανών προσφύγων έφερε στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα του Πεδίου του Αρεως. Το θέμα είχε συζητηθεί στις 9 Ιουλίου στο περιφερειακό συμβούλιο, με την εισήγηση να παραδέχεται πως στα 230 στρέμματα του Πεδίου υπάρχουν «συσσωρευμένα προβλήματα, καταστροφή και φθορές στις βασικές υποδομές του πάρκου λόγω της ημιτελούς εργολαβίας (ο ανάδοχος είχε κηρυχθεί έκπτωτος τον Αύγουστο 2014), αλλά και συνεχών βανδαλισμών λόγω της ελλιπούς φύλαξης και απουσίας συντήρησης. Επιπλέον, στην Αθήνα της κρίσης και της φτώχειας, το Πεδίον έγινε χώρος όπου εκδηλώνονται φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού: άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, πρόσφυγες, σεξουαλική εκμετάλλευση και πορνεία κ.λπ.». Στην απόφαση υπάρχει ένα σχέδιο ζωντανέματος του πάρκου, σε συνεργασία με τον δήμο, τις τοπικές κοινωνίες, το Οικονομικό και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ υπάρχει και μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. για προληπτική δράση.

ΠΗΓΗkathimerini.gr
Προηγούμενο άρθροΑπολύθηκαν 20 τραπεζικοί που γνώριζαν για τα capital controls και έκαναν αναλήψεις
Επόμενο άρθροΕνδεχόμενο η αύξηση στα εισιτήρια των ΜΜΜ λόγω υστέρησης εσόδων
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.