Ασπρόπυργος: Πνίγεται η Αττική από το τοξικό νέφος που προκάλεσε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών

0

aspropurgosΑποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Αττικής καθώς εξακολουθεί να σιγοκαίει η φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Η έντονη οσμή καμένου πλαστικού κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια προάστια.

Η έντονη δυσοσμία προκαλεί την ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς η καύση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων (διοξίνες, φουράνιο κ.ά.).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να προχωρήσει η κάλυψη της καιγόμενης επιφάνειας με χώμα, μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος να σβήσει η φωτιά.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σε παρακείμενο στην μονάδα ανακύκλωσης, οικόπεδο για τρίτη συνεχή φορά πήραν φωτιά ξερόχορτα.

Η φωτιά ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από το χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης, σε ξερά χόρτα το Σάββατο. Οι κάτοικοι κάνουν λόγω φυσικά για εμπρησμό. Λένε επίσης ότι αυτός που την έβαλε ήξερε καλά ότι ο αέρας θα την κατηύθυνε πολύ γρήγορα στο χώρο της ανακύκλωσης, κάτι φυσικά που έγινε. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ) εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση 20-25 στρεμμάτων και εκεί εργάζονται μέρα νύχτα πολλοί άνθρωποι. Στις εγκαταστάσεις του, το εργοστάσιο επεξεργάζεται υλικά κυρίως βιομηχανικών απορριμάτων, μεγάλες ποσότητες των οποίων βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο.

Το Σάββατο έσπευσαν στο χώρο και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, όπου προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και να επιβάλλουν την τάξη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι γύρω από το εργοστάσιο, όπως και σε όλη την περιοχή, υπάρχουν αμέτρητοι καταυλισμοί Ρομά.

Εκτός όμως από τη Πυροσβεστική και την Αστυνομία παρούσα ήταν εκεί όλη τη μέρα η φιλοζωική οργάνωση Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου. Οι εθελοντές της ομάδας είναι οι αφανείς ήρωες όλης της περιοχής καθώς εδώ και τρία χρόνια αγωνίζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να σώσουν τα αμέτρητα αδέσποτα της περιοχής. Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου εκτός από την καθημερινή τους φιλοζωική δράση εδώ και έναν περίπου χρόνο κάνουν και κάτι άλλο. Μιλούν σε σχολεία για τη φιλοζωία και το περιβάλλον, δείχνουν στα παιδιά τρόπους για να φτιάξουν καλύτερο το περιβάλλον που ζουν, μιλούν στον κόσμο που μένει εκεί για τη δράση της ομάδας, αλλά βοηθούν και πρακτικά αρκετούς συνανθρώπους μας που έχουν οικονομικά προβλήματα, με την παροχή ρούχων, τροφίμων και ό,τι είναι δυνατό. Η φιλοζωική ομάδα ήταν παρούσα στη φωτιά λόγω του ότι στο χώρο της ανακύκλωσης ζουν 15 περίπου αδέσποτα σκυλάκια. Τα σκυλάκια αυτά είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα και σιτίζονται καθημερινά από μέλη της ομάδας αλλά και από ανθρώπους που εργάζονται εκεί καθώς είναι εδώ και χρόνια, χειμώνα-καλοκαίρι η συντροφιά τους.

Το ξημέρωμα της Κυριακής βρήκε τη φωτιά να συνεχίζει να καίει ό,τι είχε απομείνει από το εργοστάσιο. Τα πράγματα όμως έγιναν κόλαση. Η Αστυνομία είχε αποχωρήσει και είχε εγκαταλείψει το εργοστάσιο στο έλεος των αμέτρητων Ρομά, οι οποίοι κατεύθαναν από παντού κατά δεκάδες με φορτηγά και ό,τι άλλο μέσο είχαν και σήκωναν τα πάντα. Τις επόμενες ώρες εξελίχθηκε ένα απίστευτο πλιάτσικο. Στη μία περίπου το μεσημέρι μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης, Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου, τα περισσότερα εξ αυτών ζουν μακριά από τον Ασπρόπυργο, έσπευσαν ξανά στην περιοχή για να προσπαθήσουν να μπουν στο φλεγόμενο κτίριο και να βρουν τα σκυλάκια. Αυτό που ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε εκεί δεν το έχουμε ξαναζήσει. Η Αστυνομία ήταν εξαφανισμένη. Ο Δήμος το ίδιο. Οι κάτοικοι των διπλανών σπιτιών ήταν απελπισμένοι. Φωνάζουν και να προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς πολλά χωράφια τους, πολλές αποθήκες αλλά και σπίτια υπήρχαν εκεί. Και όλοι έλεγαν το ίδιο. Ότι έπαιρναν την Αστυνομία από πρωί και μέχρι το μεσημέρι δεν είχε εμφανιστεί κανείς.

Σήμερα Τρίτη η φωτιά ακόμα καίει. Το πλιάτσικο στο εργοστάσιο δεν έχει προηγούμενο. Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου είναι και πάλι εκεί προσπαθώντας να βρουν μέσα στην κόλαση τα υπόλοιπα ζώα.

ΠΗΓΗprotothema.gr
Προηγούμενο άρθροΙσχυρός Σεισμός 5,2 Ρίχτερ πολύ αισθητός στην Αττική, με επίκεντρο…
Επόμενο άρθρο“Ο κ. Αράπογλου έπαιζε τον ρόλο του μυστικοσυμβούλου του κ. Γρετζελιά”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.