Ερωτήματα για την καθυστέρηση της λίστας και για το περιεχόμενο…

0

65465456486Ερωτηματικά έχει προκαλέσει το περιεχόμενο της κατ΄ αρχήν λίστας που έχει σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς στις Βρυξέλλες καθώς αυτή εμφανίζεται να περιλαμβάνεται το σύνολο σχεδόν των παροχών που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και για τις οποίες τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνης είχαν εξ αρχής τοποθετηθεί αρνητικά καθώς δεν προβλέπονται οι πηγές χρηματοδότησής τους. Μέχρι στιγμής κοινοτικοί αξιωματούχοι αρνούνται να σχολιάσουν το μέρος της λίστας που έχει παραληφθεί και το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα μόνο μέσα από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Τα ερωτήματα αφορούν κυρίως το γεγονός ότι τα σημεία της λίστας δεν καλύπτονται από την αντίστοιχη εξεύρεσης πόρων η οποία κατά συνέπεια θα πρέπει να επιβαρύνει τον ήδη “εκτροχιασμένο” προϋπολογισμό, γεγονός που είναι απολύτως αντίθετο στη λογική της συμφωνίας της Παρασκευής.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη δυνατότητα προσέγγισης εάν το περιεχόμενο της λίστας παραμένει στην ίδια κατεύθυνση.

Οι αναφορές σε ανεπίσημη έγγραφη κυβερνητική ενημέρωση για το περιεχόμενό της λίστας, προς το παρόν, είναι πολύ λιτές και δεν περιλαμβάνουν καμία κοστολόγηση. Αναφορά δεν υπάρχει επίσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για το αν θα ανακληθούν οι διατάξεις στο συνταξιοδοτικό περί αύξησης ορίων και μείωσης επικουρικών συντάξεων, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επεναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και για το αν θα γίνει η επαναφορά επιδομάτων ΟΓΑ.

Σύμφωνα με δεύτερο διορθωτικό άτυπο κείμενο της κυβέρνησης, στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά και στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αύριο Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 12:00. Επίσης αύριο, επισημαίνουν θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με κυβερνητικό ανεπίσημο έγγραφο στη λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί αύριο το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη, αναφέρουν κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου.

 

ΠΗΓΗcapital.gr
Προηγούμενο άρθροΣτο «Ωνάσειο» εισήχθη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής!
Επόμενο άρθροΔιάθεση τροφίμων στο ΚΗΦΗ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.