Εκλογές 1981 & “Αλλαγή”: Ιστορία – Αποτελέσματα – Προεκλογικές ομιλίες (videos)

0

Με αφορμή τις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, στο Fx θα κάνουμε ένα μικρό ιστορικό αφιέρωμα των Εθνικών Εκλογών από το 1981- 2012.

Δείτε επίσης: Εκλογές 1981 & «Πόλωση»: Ιστορία – Αποτελέσματα – Προεκλογικές ομιλίες (videos)

ΕΚΛΟΓΕΣ 1981 (18η Οκτωβρίου)

eklofes-1981-posostaΟι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Γ. Ράλλη, κερδήθηκαν από τον Α. Παπανδρέου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν. 626/1977. Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών και των πρώτων ευρωεκλογών τον Οκτώβριο του 1981 διετέλεσε Ο Γεώργιος Δ. Δασκαλάκης.

Οι εκλογές του 1981 και ο θρίαμβος της “αλλαγής”

Το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, πετυχαίνει πρωτοφανή θρίαμβο, καθώς μέσα σε επτά χρόνια, από ριζοσπαστικό κόμμα διαμαρτυρίας μετατρέπεται σε κόμμα εξουσίας. Στις εκλογές της 18 Οκτωβρίου 1981, επικρατεί με σύνθημα την “αλλαγή” και με μεγάλο του όπλο την  χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ακόμα και αν, όπως αποδείχθηκε, με την οικονομική του πολιτική συνέβαλε στην καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, κατάφερε φίλους και εχθρούς να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα, σαν να ήταν ο άνθρωπός τους.

Τι έκρινε το αποτέλεσμα

Ανατολική Αττική. Λίγες ημέρες πριν την 18 Οκτωβρίου 1981, σε ένα δωματιάκι που χρησιμοποιούνταν για κάπνισμα, τάβλι, καφέ και αραλίκι τέσσερα ξαδέρφια συζητούν για τις εκλογές, την “αλλαγή” που την “ένιωθες στην ατμόσφαιρα” και την ώρα που περίμεναν ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, που πέρασαν δεκαετίες στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, κυνηγημένοι από το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος.

Στον τοίχο, μια αφίσα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ένα από τα ξαδέρφια, αφού κερνάει τον καφέ, βγάζει ένα τσιγάρο, το στερεώνει σε μια τρύπα που έχει ανοίξει στο στόμα του Α. Παπανδρέου στην αφίσα, το ανάβει και λέει στους άλλους: “Να κάνει ένα και ο Ανδρέας”…

Θα μπορούσε κανείς να βρει εκατοντάδες τέτοιες ιστορίες, ως απόδειξη του πολιτικού έρωτα του Ανδρέα Παπανδρέου, με ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, θριάμβευσε στις εκλογές του 1981, καθώς εξέφρασε την ανάγκη εκατομμυρίων ανθρώπων να βγουν από την οικονομική και κοινωνική αφάνεια, που τους είχε καταδικάσει το “κράτος της δεξιάς”, όπως ευφυώς το όρισε ο ίδιος.

Χρησιμοποιώντας συνθήματα της Αριστεράς, μεγαλόστομες υποσχέσεις και πολλές φορές και εθνικές κορώνες, ο Α. Παπανδρέου, μετά και την μεταπήδηση Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας, ουσιαστικά έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλεύτηκε τις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις, την φθορά της ΝΔ μετά από 7 χρόνια στην εξουσία, αλλά και την αδυναμία της να εκφράσει τις αρχές του φιλελεύθερου ριζοσπαστισμού.

Η σύμπλευση της ΝΔ με ακροδεξιά στοιχεία επίσης κόστισε, ενώ ο χαμηλών τόνων Γεώργιος Ράλλης ήταν αδύνατον να αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι σημαντικότεροι όμως παράγοντες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν δύο. Πρώτον, το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέδρασε στο να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ και κεντρώοι ψηφοφόροι, καθώς θεώρησαν ότι ο Καραμανλής θα αποτελούσε ανάχωμα στα μαξιμαλιστικά σχέδια του Α. Παπανδρέου (έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ), κάτι που αποδείχθηκε αληθές.

Δεύτερον, η γενικότερη αίσθηση, ότι αφού σταθεροποιήθηκε η Δημοκρατία, είχε έρθει η ώρα της «αλλαγής» στην κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να δικαιωθεί ο “μη-προνομιούχος” Έλληνας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, γνώριζε τι να υποσχεθεί στον λαό και ο λαός ήθελε να τον ακούσει, όσο κανέναν άλλο εκείνη την εποχή.

Προεκλογική ομιλία Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) στο Σύνταγμα:

Προεκλογική ομιλία Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) στη Θεσσαλονίκη:

Προεκλογική ομιλία Γεώργιου Ράλλη (ΝΔ) στο Ηράκλειο Κρήτης:

Πηγή πληροφοριών: el.wikipedia.orgnews247.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Περιφέρεια Αττικής “ανοίγει” τα δημόσια ΚΤΕΟ
Επόμενο άρθροΔωρεάν εξετάσεις για ανέργους και ανασφάλιστους 25-65 ετών
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.