“Σφραγίστηκαν” Παιδικές χαρές της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας!

0
trigono-neas-filadelfeias
“Σφραγίστηκε” και η παιδική χαρά στο Πάρκο Μικρασιατών (τρίγωνο)!!! Σημειώνουμε ότι κατασκευάστηκε το 2010!!!

Σε εφαρμογή του νέου αυστηρού νόμου για τις παιδικές χαρές, πέρασε ο Δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας και σφράγισε παιδικές χαρές στην πόλη μας. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για να εφαρμοστεί ο παρακάτω νόμος ήταν η 1η Ιουλίου:

«…Με την Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών αριθμ. 28492/11-05-2009 «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» (ΦΕΚ 931/τ. Β’/18-05-2009), καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητας τους και τα αρμόδια όργανα ελέγχου.
Ειδικότερα, όσο αφορά στην πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συγκροτεί περισσότερες από μία Επιτροπές.
Με την ανωτέρω Απόφαση προβλέφθηκε μεταβατικό στάδιο έως την 31-12-2012, κατά το οποίο οι δήμοι έπρεπε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου να προσαρμόσουν τις υφιστάμενες παιδικές χαρές στις τιθέμενες προδιαγραφές. Η παραπάνω προθεσμία παρατάθηκε με την Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών αριθ. 15693/18-04-2013 (ΦΕΚ 1096/τ. Β’/02-05-2013) έως την 31-12-2014, ύστερα από αίτημα πολλών δήμων, οι οποίοι, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει χορηγήσει ειδικά σήματα σε τρεις δήμους. Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 17449/30-04-2014 έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών, με αφορμή το τραγικό συμβάν σε λούνα παρκ του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, δόθηκε εντολή οι τριμελείς Επιτροπές να προβούν άμεσα στη διενέργεια ελέγχων και τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων ανά δήμο, αφού συγκεντρωθούν από εκάστη Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανά νομό, να αποσταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30-06-2014. Προωθείται, τέλος, για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο Υπουργική Απόφαση που περιορίζει το καταληκτικό διάστημα εντός του οποίου οι υφιστάμενες παιδικές χαρές πρέπει να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές στις 30 Ιουνίου 2014, ούτως ώστε οι παιδικές χαρές που δεν θα ανταποκρίνονται τελικά σε αυτές να τεθούν εκτός λειτουργίας…»
Πράγματι με την 18239/5-5-2014 (ΦΕΚ Β’ 1289) νέα απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών το μεταβατικό στάδιο προσαρμογής των παιδικών χαρών λήγει στις 30 Ιουνίου 2014. Μέχρι την ημερομηνία αυτή οι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου οι υφιστάμενες παιδικές χαρές να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σήμα πιστοποίησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της αρχικής απόφασης 28492/2009.»

Ειδικότερα για τις υφιστάμενες παιδικές χαρές θα εκδίδεται πιστοποίηση ασφάλειας, είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε από ιδιωτικούς φορείς που έχουν αναλάβει αυτό το έργο. Για τις νέες παιδικές χαρές που θα κατασκευάζονται από τώρα και στο εξής οι Δήμοι θα πρέπει να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό θα τροποποιηθεί σε συγκεκριμένα σημεία με τη νέα Υπουργική Απόφαση.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου θα υποχρεώσει πολλούς Δήμους  να καταργήσουν υπάρχουσες παιδικές χαρές σε διάφορες περιοχές των διοικητικών ορίων τους δεδομένου ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσειςτου νόμου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο μετά το τραγικό δυστύχημα που έλαβε χώρα πριν τις εκλογές στο Ελληνικό, το υπουργείο επανακαθόρισε την απόφασή του και με νεότερο έγγραφό του απαιτούσε από τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014. Η νεότερη Υπουργική Απόφαση κρίθηκε αναγκαία καθώς τα χρονικά περιθώρια για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικά.

Προηγούμενο άρθροΝεανική Θεατρική σκηνή Φ.Χ.: Γίνονται & Υπέροχα πράγματα στην πόλη μας… (Φωτορεπορτάζ)
Επόμενο άρθροLud Project & αισιοδοξία για το μέλλον
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.