Γήπεδο ΑΕΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Προϋποθέσεις & ο Άρης Βασιλόπουλος…

Τέσσερις προϋποθέσεις για την ανέγερσή του θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ * Φόβος ότι με την κυβερνητική ρύθμιση το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας παραδίδεται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

0

aek-syrizaΑντιμέτωπος με τις προκλήσεις και τα καθήκοντα της νέας, μετεκλογικής εποχής βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καλείται να πάρει θέση ως κόμμα εξουσίας πια, τόσο στο κεντρικό όσο και στο τοπικό επίπεδο, σε κάθε ζήτημα που προκύπτει. Πρόσφατη αφορμή, το θέμα της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ, το οποίο ήρθε στη Βουλή με τη μορφή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε αλλεπάλληλες κοινές συνεδριάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι πλευρές ενός, κατά κοινή ομολογία, σύνθετου ζητήματος, ενώ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την προσεχή εβδομάδα.

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκε από την ανακοίνωση του Τμήματος Αθλητισμού του κόμματος, ήταν ξεκάθαρα υπέρ της ανέγερσης του γηπέδου, υπό κάποιες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες εξήγγειλε ότι θα καταθέσει υπό μορφήν τροπολογιών. Από ‘κει και πέρα, το κόμμα ξεκαθάρισε πως είναι συνολικά αντίθετο με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, γι’ αυτό και θα υπερψηφίσει μόνο το άρθρο 81, το οποίο αφορά στο γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση, το επίμαχο θέμα, το οποίο απασχόλησε τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ανέγερσης του γηπέδου, χωρίς όμως να ανοίξει “παράθυρο” για την καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με το άρθρο 82, το οποίο προβλέπει την παραχώρηση 5% δασικής έκτασης για αθλητική χρήση.

Οι προϋποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανέγερση του γηπέδου:

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα παρακάτω ζητήματα, τα οποία είχε θέσει και στις συναντήσεις του με τη διοίκηση της ΑΕΚ, προκειμένου να συμφωνήσει με την ανέγερση του γηπέδου. Σημειώνεται δε ότι τα σημεία αυτά προέκυψαν ύστερα από εξαντλητική διαβούλευση των αρμοδίων τμημάτων του κόμματος, αλλά και των επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, δηλαδή αυτών του Αθλητισμού και του Περιβάλλοντος αντίστοιχα. Τα σημεία είναι τα εξής:

1. Προστασία και θωράκιση του δασικού χαρακτήρα του άλσους.

2. Το ισοζύγιο έκτασης άλσους που παραχωρείται στην ΑΕΚ, πέραν αυτού που της ανήκει, να αντιστοιχηθεί με εξαγορά ισόποσης έκτασης από την πλευρά της ΑΕΚ εντός Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία να χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστη έκταση πρασίνου ή άλσος.

3. Να υποδειχθούν χώροι ιδιοκτησίας του δήμου για κατασκευή πάρκινγκ 250 θέσεων, με έξοδα της ΑΕΚ, με τον δήμο να διατηρεί την ιδιοκτησία και τη χρήση τους.

4. Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να εξυπηρετούν τη Νέα Φιλαδέλφεια και την πρόσβαση στο γήπεδο.

Η πλευρά της ΑΕΚ αποδέχθηκε τις προτάσεις που έθεσε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και παρέδωσε την εγκεκριμένη από την ΓΓΑ άδεια λειτουργικότητας του γηπέδου και τα επίσημα σχέδια, με βάσει τα οποία το ύψος του γηπέδου μειώνεται. Επίσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα της διασφάλισης των έννομων συμφερόντων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο υπερψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με τις επιφυλάξεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αντιτάχθηκαν. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε πως το κόμμα του επιθυμεί την κατασκευή του γηπέδου, διαφώνησε όμως με το να δοθεί υπό την ιδιοκτησία της ΑΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την περασμένη Δευτέρα, στην Επιτροπή της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου εξέφρασε την θέση ότι η ομάδα της ΑΕΚ πρέπει να έχει γήπεδο στην ιστορική της έδρα, στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η Ελ. Αυλωνίτου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, ενώ έθεσε το ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων, όπως και των απειλών από οργανωμένους οπαδούς προς κατοίκους της περιοχής που εκφράζουν διαφωνίες. Όπως διευκρινίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με εξαίρεση το άρθρο 81 που αφορά στο γήπεδο, εφόσον γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι τροπολογίες που θα καταθέσει.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα 81 και 82 του νομοσχεδίου, προβλέποντας πιθανή ακύρωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κυρίως στο επίμαχο σημείο του αποχαρακτηρισμού του άλσους. Διαφώνησε επίσης με την παροχή 20 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου από την Περιφέρεια Αττικής, τα οποία είχε τάξει ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γ. Σγουρός.

Δύναμη Πολιτών: Παραδίδουν το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας σε μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα

“Η επιμονή της κυβέρνησης να εντάξει το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ ως άρθρο στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας είναι ενδεικτική των προθέσεών της”, τόνισε η δημοτική παράταξη Δύναμη Πολιτών την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο, κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Σχολιάζοντας το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, η νεοεκλεγείσα δημοτική παράταξη τόνισε πως ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη τσιμεντοποίηση του άλσους, ενώ δεσμεύτηκε για την εξεύρεση οριστικής λύσης με το που αναλάβει, τον Σεπτέμβριο, τη διοίκηση του δήμου.

“Η Δύναμη Πολιτών δηλώνει ξεκάθαρα ότι από 1/9/2014 που θα αναλάβει καθήκοντα ως νέα δημοτική αρχή της πόλης και με τη συγκρότηση του νέου δημοτικού συμβουλίου έχει όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με την ΑΕΚ και να βρεθούν λύσεις ώστε πολύ σύντομα να εκπληρωθεί το όνειρο των φιλάθλων της ΑΕΚ, κάτι που αποτελεί και δικό μας στόχο”, τόνισε το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της παράταξης. Και πρόσθεσε: “Στον αγώνα της προστασίας του Άλσους, αλλά και της ανέγερσης του νέου αθλητικού σταδίου, ο λαός της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και η ΑΕΚ θα πρέπει να πορευτούν ως σύμμαχοι”.

Άρης Βασιλόπουλος: Το γήπεδο μπορεί να ανεγερθεί στον υπάρχοντα χώρο

“Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο και εκτέθηκε σε διαβούλευση μόλις για έξι μέρες προβλεπόταν ότι θα δεσμευτούν έξι στρέμματα δάσους”, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του στην “Αυγή”, ο Αρ. Βασιλόπουλος. Ωστόσο, διευκρίνισε πως “με το πρόσφατο Ρυθμιστικό Σχέδιο στο Άλσος εισάγονται ειδικές χρήσεις, πράγμα που συνιστά τον δούρειο ίππο, που ανοίγει τον δρόμο για τη δόμησή του. Πιστεύουμε ότι το γήπεδο μπορεί να κατασκευαστεί στον υπάρχοντα χώρο, καθώς μέχρι πριν από 10 χρόνια εκεί υπήρχαν δυο γήπεδα”.

Τέλος, σημειώνεται ότι, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Φιλαδέλφειας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, πως το γήπεδο δεν πρέπει να ανεγερθεί.

Τι προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, πρέπει, σύμφωνα με τους κανόνες της ΟΥΕΦΑ, να καταλαμβάνει τουλάχιστον 29 στρέμματα γης. Η έκταση που έχει παραχωρηθεί στην ΑΕΚ δεν αρκεί, χρειάζονται επιπλέον έξι στρέμματα για το γήπεδο και τους πεζόδρομους. Τα τρία στρέμματα είναι αυτά στα οποία βρίσκεται σήμερα το πάρκινγκ για τα απορριμματοφόρα του δήμου και τα άλλα τρία είναι τμήμα του Άλσους. Εδώ όμως ανακύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό είναι ότι τα έξι αυτά στρέμματα έχουν κριθεί αναδασωτέα. Με τη ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή (άρθρο 81) επιχειρείται να αρθεί ο χαρακτηρισμός τους ως αναδασωτέων ενώ αλλάζει η χρήση γης. Σύμφωνα με την πάγια διοικητική διαδικασία, η ρύθμιση αυτή πάσχει διότι γίνεται από τη Βουλή και όχι μέσω των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών. Η παράκαμψη της διοίκησης από τη Βουλή θεωρείται ότι πάσχει θεσμικά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα που ανακύπτει αν ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζεται στην ρύθμιση η οποία προωθείται στη Βουλή. Για να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου χρειάζεται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα βάσει σχετικής μελέτης έτσι ώστε το γήπεδο να χωροθετηθεί στο σχέδιο πόλης. Πρέπει επίσης το διάταγμα αυτό να περάσει από την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέτοιο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν έχει εκδοθεί. Αυτές είναι οι δύο παρατυπίες που διατυπώνονται για το υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ και τον τρόπο που επιχειρείται να ρυθμιστεί από τη Βουλή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1847/2008 έχει κρίνει ως αντισυνταγματικούς τόσο τον νόμο που τροποποιούσε το Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής προκειμένου να ενταχθεί το υπό κατασκευή γήπεδο όσο και τον νόμο που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το γήπεδο.

ΠΗΓΗavgi.gr
Προηγούμενο άρθροΑιματηρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο με 3 νεκρούς
Επόμενο άρθροΕλληνικά θερινά σινεμά στα καλύτερα της Ευρώπης
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.