Γήπεδο ΑΕΚ: ΟΧΙ από τους “Οικολόγους Πράσινους”…

0

gipedo-aek-590x320Κατηγορηματική αντίθεση εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη συμφωνία για το φαραωνικό γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και για την προσπάθεια να χωροθετηθεί η σχετική ρύθμιση απευθείας από τη Βουλή, με ειδικό άρθρο στο νέο νόμο για το Ρυθμιστικό.

Συνοπτικά, τονίζουν τα εξής στοιχεία:

  • Είναι ευτελισμός του Ρυθμιστικού και της δημοκρατίας η επιβολή πελατειακών και οικονομικών συμφερόντων με απευθείας χωροθετήσεις από τη Βουλή.
  • Υποτιμούν τη νοημοσύνη και των φίλων της ΑΕΚ: μια ευρωπαϊκή ομάδα χρειάζεται και ευρωπαϊκά κριτήρια για το γήπεδό της. Η Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να «χωρέσει» το πολύ ένα γήπεδο μεσαίας συνοικιακής ομάδας.
  • Απαραίτητοι όροι για κάθε λύση: συγκριτική μελέτη χωροθέτησης, επαρκής κάλυψη με Μέσα Σταθερής Τροχιάς και οδική πρόσβαση, απόλυτος σεβασμός στο πράσινο, πλήρης τήρηση περιβαλλοντικής νομιμότητας:
  • Στο παλιό γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας να διατηρηθεί η σύνδεση με την ΑΕΚ, με εγκαταστάσεις μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, και προπονητικό κέντρο.
  • Το σχεδιαζόμενο γήπεδο χωροθετείται μέσα σε προστατευόμενο προσφυγικό οικισμό, με όγκο και ύψος που είναι αδύνατον να συνυπάρξουν ομαλά με τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό και με το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας, από το οποίο αφαιρούνται τουλάχιστον 6 στρέμματα.
  • Άλλα 24 στρέμματα του Άλσους κινδυνεύουν να αφαιρεθούν στο μέλλον, με βάση το άρθρο 82 του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό, που απειλεί όλους τους χώρους πρασίνου.
  • Πρόσθετο παράγοντα ασφυξίας, αποτελεί η απουσία κοντινού Μέσου Σταθερής Τροχιάς αλλά και μεγάλων οδικών αξόνων για τις μετακινήσεις των δεκάδων χιλιάδων θεατών.
  • Το σχέδιο για τη «νέα Αγιά Σοφιά» υποτιμά και τη νοημοσύνη των ίδιων των οπαδών της ΑΕΚ, που καλούνται να γίνουν άμισθος ιδιωτικός στρατός του προέδρου της για τις προσωπικές του επιδιώξεις και συνεχίζει το έργο παλιότερων διοικήσεων, που κατέστρεψαν την ΑΕΚ και κατεδάφισαν το ιστορικό της γήπεδο με παρόμοιους στόχους.
  • Τέλος, οι αδιαφανείς διαδικασίες χωροθέτησης και τα κρούσματα βίας και απειλών, ευτελίζουν και την ήδη ταλαιπωρημένη δημοκρατία. Ιδιαίτερα η πρόσφατη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΠΑΕ ΑΕΚ, δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την πολιτική βούληση να υπερασπίζεται σε κάθε περίπτωση το δημόσιο συμφέρον.
  • Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι μια ευρωπαϊκή ομάδα όπως η ΑΕΚ χρειάζεται και ευρωπαϊκά κριτήρια για το γήπεδό της, που έχει σαφώς υπερτοπικό και όχι συνοικιακό χαρακτήρα.
  • Ο περιορισμένος και ευαίσθητος χώρος της Ν. Φιλαδέλφειας δεν έχει προϋποθέσεις και αντοχές να λειτουργήσει ως «φυσική έδρα» μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας με οπαδούς σε όλο το Λεκανοπέδιο και την Ελλάδα. Η ΠΑΕ ΑΕΚ θα πρέπει να επιλέξει είτε Συγκριτική Μελέτη Χωροθέτησης για νέο ιδιόκτητο γήπεδο σε άμεση επαφή με το μετρό ή τον Προαστιακό, είτε μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης του ΟΑΚΑ, κατά το πρότυπο του Ολύμπικο της Ρώμης, όπου συστεγάζονται η Ρόμα και η Λάτσιο.
  • Ο ιστορικός χώρος της Ν. Φιλαδέλφειας μπορεί να φιλοξενήσει μόνο ήπιες χρήσεις, συμβατές με την απόλυτη προστασία του Άλσους και του χαρακτήρα της περιοχής: τέτοιες χρήσεις μπορούν να είναι τα ερασιτεχνικά μόνο τμήματα της ΑΕΚ, συνδυασμένα με εγκαταστάσεις μαζικού αθλητισμού, ένα Κέντρο Ιστορίας της ομάδας και της περιοχής, ίσως και το Προπονητικό Κέντρο της ΠΑΕ.

 

ΠΗΓΗneakriti.gr
Προηγούμενο άρθροΝ. Φιλαδέλφεια: Λειτουργεί η αναγγελία επόμενης στάσης στη γραμμή 6 των τρόλεϊ – wifi…
Επόμενο άρθροΤους δίνουν bonus για να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.