Ηχοπετάσματα Απομάχων Ν.Φ.: “Ακούει κανείς”???

0

2Πολλές φορές στο παρελθόν το Fx-news έχει αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα των ηχοπετασμάτων στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας από την πλευρά των Απομάχων Νέας Φιλαδέλφειας και κατά μήκος της Εθνικής Οδού. Το αίτημα αυτό είναι μακροχρόνιο για όλους τους κατοίκους της γειτονιάς καθώς ο θόρυβος που προέρχεται από την Εθνική Οδό είναι καθημερινό βασανιστήριο.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Fx-news οι κάτοικοι της περιοχής ήταν αγανακτισμένοι… αν σκεφτεί κανείς πως στην απέναντι πλευρά της Εθνικής, στη περιοχή της Αγ. Μαρίνας (από την πλευρά της εκκλησίας), έχουν τοποθετηθεί εδώ και χρόνια τα ηχοπετάσματα.

3

Τα ηχοπετάσματα χρησιμοποιούνται για την αισθητική και ηχομονωτική προστασία από διάφορες πηγές θορύβων και στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον θόρυβο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας που διέρχεται από την Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα.
Οι σκελετοί κατασκευάζονται από μεταλλικά προφίλ εμπορίου ή από προφίλ ειδικού σχεδιασμού. Άλλοι τύποι πάνελ αποτελούνται από διαφανές Plexiglass, ξύλινα άσηπτα στοιχεία, ανακυκλωμένα υλικά, στιβαρά δομικά υλικά κλπ.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθούν οι επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο η χρόνια έκθεση σε τόσο υψηλά επίπεδα θορύβου. Ο θόρυβος αποτελεί έναν από τους σημαντικό-τερους παράγοντες υποβάθμισης του περιβάλλοντος και επομένως της ποιότητας ζωής. Το είδος των επιπτώσεων του θορύβου στην ανθρώπινη υγεία ήταν για πολλά χρόνια βασικό πεδίο έρευνας και μελέτης. Σήμερα έχει επαρκώς τεκμηριωθεί ότι οι επιπτώσεις του θορύβου στον άνθρωπο διακρίνονται σε φυσιολογικές και ψυχολογικές.
Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδες περιβάλλον προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες. Επίσης άλλα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί είναι η αυξημένη πίεση, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης.

1Τρεις περιπτώσεις που συνδέουν το θόρυβο με την υγεία είναι αναγνωρισμένες πλέον διεθνώς :

  • Ο θόρυβος επιδρά δυσμενώς στο σύστημα ακοής του ανθρώπου.
  • Ο θόρυβος επιδρά δυσμενώς στην ψυχική και σωματική υγεία, δεδομένης της συνεισφοράς του στη δημιουργία άγχους (stress).
  • Ο θόρυβος έχει καθοριστική επίπτωση στους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από κάποια αρρώστια ή μη ομαλή φυσιολογία.

Τι άλλο πρέπει να μάθουν και να ακούσουν οι αρμόδιοι ώστε να κάνουν αυτό που θεωρείται αυτονόητο;;; Ενόψει δημοτικών εκλογών, οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν συμπεριλάβει το συγκεκριμένο πρόβλημα στο πρόγραμμα τους…

Ελπίζουμε ο/η επόμενος – επόμενη δήμαρχος να το επιλύσει άμεσα και να μην το ξεχάσει και αυτό… στο προεκλογικό του φυλλάδιο… όπως και συνηθίζεται από τους έλληνες πολιτικούς μετά την εκλογή τους…

Και ας μην ξεχνάνε ότι η πόλη δεν είναι μόνο η κεντρική πλατεία και η Λ. Δεκελείας, αλλά κάθε γωνιά της απ΄άκρη σε άκρη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα βρίσκονται στις μικρές γειτονιές που φωνάζουν για βοήθεια, αλλά δυστυχώς… μέχρι σήμερα ΔΕΝ ακούει ΚΑΝΕΙΣ!!!

Προηγούμενο άρθρο“ΜΠΡΟΣΤΑ”: Η συγκέντρωση της Β. Αγαγιώτου στη Ν.Χαλκηδόνα
Επόμενο άρθροΤο “Στοιχειωμένο Σπίτι” της Νέας Φιλαδέλφειας…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.