Η μάχη της κάλπης…

0

ekloges-paravan-660-eurokinissi_0Στις 7.00 πμ ανοίγουν οι κάλπες και τα επιτελεία των υποψηφίων σε όλους τους δημοτικούς και περιφερειακούς συντονισμούς δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς.

Η προσφυγή στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει φέτος διαφορετικά αριθμητικά κριτήρια σε σχέση με την αντίστοιχη «μάχη» του 2010, καθώς οι υποψήφιοι είναι πολύ περισσότεροι, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 10% λιγότερα.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις επτά το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί στις επτά το απόγευμα, ενώ περίπου στις 11 το βράδυ, η Singular Logic πρόκειται να προβεί στην πρώτη ασφαλή εκτίμηση.

Οι εκλογές σε αριθμούς

Στην φετινή εκλογικά διαδικασία λαμβάνουν μέρος 1.441 δημοτικοί συνδυασμοί, ενώ οι αντίστοιχοι περιφερειακοί είναι 104. Από αυτούς, μάλιστα, οι 626 δημοτικοί είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες εκλογές και αντίστοιχα οι 32 περιφερειακοί είχαν βρεθεί ξανά στις κάλπες το 2010.

Τα εκλογικά τμήματα είναι κατά 10% λιγότερα, 22.528 θα είναι ανοιχτά για τον α’ γύρο των εκλογών, ενώ στον δεύτερο γύρο θα υπάρχουν 22.561 τμήματα.

Παράλληλα, μόνο για τις Ευρωεκλογές, θα λειτουργήσουν και 51 εκλογικά τμήματα σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Ο χάρτης των ψηφοφόρων

Μπορεί τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου όλοι οι υποψήφιοι να αναλώθηκαν στο να παρουσιάζουν τα προγράμματά τους στους ψηφοφόρους με διάφορα μέσα, ωστόσο, πόσοι είναι τελικά οι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους;

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των εκλογέων είναι 9.871.733, από τους οποίους οι 4.779.471 είναι άνδρες και οι 5.092.262 γυναίκες.

Ο αριθμός των νέων εκλογέων υπολογίζεται στους 446.725 από τους οποίους οι 228.197 είναι αγόρια και οι 218.528 κορίτσια.

Πότε θα μάθουμε τα τελικά αποτελέσματα

Η κρίση, όπως όλα δείχνουν, επηρεάζει και τις εκλογές, καθώς, όπως σημειώνει η «Καθημερινή της Κυριακής» ασφαλή εκλογικά συμπεράσματα δύσκολα θα μπορέσουν να βγουν πριν από τις εννέα το βράδυ όταν η Singular Logic θα αρχίσει να μεταδίδει τα ποσοστά.

Οπως και στις εθνικές εκλογές, πέντε δημοσκοπικές εταιρείες έχουν «συνασπιστεί» για να πραγματοποιηθεί το περιβόητο exit poll, ωστόσο, αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο για την Αττική με τρία κανάλια (ΝΕΡΙΤ, ANT1, Mega) να το μεταδίδουν στις 7 το απόγευμα, ενώ άλλο ένα (Alpha) θα μεταδώσει exit poll και για τον Πειραιά.

Δύσκολα θα βγουν νικητές την πρώτη Κυριακή

Εκείνο, πάντως, που είναι σίγουρο είναι πως από τον α΄γύρο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή δύσκολα θα προκύψουν νικητές εκτός από ελάχιστες, μετρημένες στα δάκτυλα περιπτώσεις.

Ωστόσο, η πρώτη Κυριακή της κάλπης σίγουρα θα προσφερθεί για συμπεράσματα στους συνδυασμούς και τα κόμματα που τους στηρίζουν, ενώ η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει μπόλικο «ψωμί» στον τομέα των πολιτικών ζυμώσεων και της αναζήτησης «συμμαχιών».

 

ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΔημοτικές Εκλογές: Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις…
Επόμενο άρθρο3ο Δημ. Ν.Φ.: Φωτορεπορτάζ έξω από την κάλπη!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.