Δημοτικές Εκλογές: Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις…

0

dimΤι είναι το εκλογικό διαμέρισμα

Κάθε Δήμος, ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος διαιρείται σε εκλογικά διαμερίσματα που το καθένα έχει από 5.000 έως 15.000 εκλογείς. Για τους Καποδιστριακούς Δήμους κάθε τοπικό διαμέρισμα αντιστοιχεί σ’ ένα εκλογικό άσχετα από τον πληθυσμό του. Η διαίρεση με βάση την ενορία καταργείται.

Τι σχέση έχει το εκλογικό διαμέρισμα με το εκλογικό τμήμα που ψηφίζω;

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα. Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για τις εκλογές 2009 σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν μέχρι εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι.

Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Επισκεφτείτε τη σελίδα “Μάθε πού ψηφίζεις” και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας (4.10.2009).

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο Δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης…
Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ…

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2009 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές αποταθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων. Για τις εκλογές του 2009 οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το απόγευμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ψηφοδέλτιο που μου έδωσε ένας γνωστός μου υποψήφιος;

Με ψηφοδέλτια εφοδιάζονται οι εκλογείς μόνο από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.

Είμαι Έλληνας πολίτης και στις ΕΘνικές εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί που βρίσκομαι;

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, επιθυμούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Εκλογικά τμήματα στις Προξενικές μας αρχές στο εξωτερικό συστήνονται μόνο στις Ευρωεκλογές.

Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το Δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Οι διατάξεις που αναφέρονται σε περιορισμούς για εμφανίσεις και παρουσίαση εκπομπών ή συμμετοχής σε εκπομπές σε Ρ/Τ σταθμούς και επεκτείνονται στο διαδίκτυο (προφανώς πάλι για εκπομπές και εμφανίσεις, δηλαδή «WEB TV» σε «LIVE» ή «on demand» μετάδοση, συνέντευξης, ομιλίας κλπ) θέτοντας περιορισμό για μία τέτοιου είδους εμφάνιση σε κάθε διαδικτυακό μέσο. Είναι φανερό ότι και στο διαδίκτυο ισχύει ο περιορισμός των οργανωμένων συζητήσεων π.χ. debate όπως και στα κανάλια. Είναι σωστά όλα αυτά, όπως περιγράφονται;

Σχετικά με το διαδίκτυο – με εξαίρεση τις προσωπικές ιστοσελίδες και τις ιστοσελίδες των συνδυασμών – ο υποψήφιος μπορεί να παραχωρήσει μια συνέντευξη ανά δικτυακό τόπο.

Με βάση τη συγκεκριμένους περιορισμούς που θέτει ο νόμος, αλλά και την αναφορά που γίνεται στη συνοδευτική εγκύκλιο για τις δαπάνες και τους τρόπους προβολής υποψηφίων και συνδυασμών, είναι προφανές ότι, υποψήφιοι και συνδυασμοί μπορούν να προβληθούν από το διαδίκτυο (στο πλαίσιο του ορίου δαπανών που δικαιούνται) με διαφημιστικά «banners». Υπάρχει κάποιος περιορισμός για το περιεχόμενο των banners; π.χ. θέμα αρνητικής διαφήμισης ή αν μπορεί να υπάρχει φωτογραφία και σε banner υποψηφίου συμβούλου ή μόνο στου επικεφαλής του συνδυασμού;

Δεν υπάρχει περιορισμός στα Banners, υπό την επιφύλαξη ωστόσο, της έκδοσης τιμολογίου και του υπολογισμού στις (πραγματικές ή αποτιμώμενες) δαπάνες του συνδυασμού ή του υποψηφίου.

Στο νόμο και στην εγκύκλιο δεν αναφέρονται περιορισμοί για την προβολή σε εφημερίδες. Τι πραγματικά ισχύει;

Εκ του νόμου, δεν τίθεται περιορισμός.

Εμφανίζεται ο εκπρόσωπος ενός συνδυασμού για μια δήλωση σε ένα κανάλι η οποία προβάλλεται στο δελτίο ειδήσεων επί 20 δευτερόλεπτα. Χάνει το δικαίωμα ο συνδυασμός να παρουσιάσει τις θέσεις του στο εν λόγω κανάλι;

Ναι, προσμετράται ως εμφάνιση εκτός αν αφορά θέματα έκτακτης επικαιρότητας, αρμοδιότητας του υποψηφίου (νυν δημάρχου ή περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη κλπ)

Στο νόμο), προβλέπονται συγκεκριμένες εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Τι θεωρείται στην περίπτωση αυτή ως εμφάνιση; Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εμφάνιση η αναφορά του ονόματος υποψηφίου ή η προβολή του μέσω φωτογραφίας ή video, στο πλαίσιο ρεπορτάζ της εφημερίδας, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης ή της ιστοσελίδας;

Ως εμφανίσεις οι οποίες υπολογίζονται στο όριο είναι οι συνεντεύξεις των υποψηφίων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που διεξάγονται στο πλαίσιο του δελτίου ειδήσεων), η συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις και η κάλυψη κατόπιν αιτήματος της προεκλογικής τους δραστηριότητας. Δεν θεωρείται εμφάνιση η κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας εφόσον γίνεται στα πλαίσια της δημοσιογραφικής ανάδειξης του γεγονότος και δεν προβάλλεται απόσπασμα της ομιλίας. Λεπτομέρειες υπάρχουν στις σχετικές οδηγίες του ΕΣΡ.

Όταν για ένα συμβούλιο τοπικής κοινότητας υπάρχουν δύο υποψήφιοι, πώς υπολογίζεται η ποσόστωση;

Στην περίπτωση αυτή δεν λειτουργεί η ποσόστωση του 1/3, αφού υπερβαίνει το ποσοστό αυτό και ο συνδυασμός μπορεί να έχει υποψηφίους και από το ίδιο φύλο.

 Πίνακες προθεσμιών για τη διενέργεια των Περιφερειακών και των Δημοτικών εκλογών

Πως υπολογίζεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων;

Σύμφωνα με το άρθρο 120, παρ. 1γ του Ν. 3852/ 2010 ο αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, και μπορεί να αυξάνεται μέχρι πενήντα τοις εκατό του αριθμού αυτού. Επομένως ο υπολογισμός του μέγιστου αριθμού γίνεται για κάθε εκλογική περιφέρεια χωριστά.

 Στο ανώτατο όριο δαπανών συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη για το παράβολο και η δαπάνη των ψηφοδελτίων;

Τα ανωτέρω αποτελούν δαπάνες, οι οποίες εγγράφονται στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Επειδή όμως αποτελούν δαπάνες προβλεπόμενες από το νόμο, δε συνυπολογίζονται στο ανώτατο όριο δαπανών των συνδυασμών.

Πόσους σταυρούς βάζω;

Θα ενημερωθείτε από τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

Είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω;

Οι Ετεροδημότες δεν ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, αλλά μόνο στον Δήμο ή την Κοινότητα του οποίου τα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι.

Επιτρέπονται οι εμφανίσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών και υποψηφίων δημάρχων, που μετέχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες;

Ναι, από Δευτέρα 19.05.2014 επιτρέπονται και πάλι οι εμφανίσεις των ανωτέρω υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών και των υποψηφίων συμβούλων που μετέχουν στους συνδυασμούς αυτών, υπό τους όρους και περιορισμούς της σχετικής εγκυκλίου, δηλαδή δυο εμφανίσεις σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και μια σε κάθε σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Στις παραπάνω εμφανίσεις δεν προσμετρώνται οι εμφανίσεις τους σε οργανωμένες συζητήσεις, στις οποίες έχουν προσκληθεί και οι δυο υποψήφιοι. Τυχόν εμφανίσεις των ανωτέρω, που έγιναν το βράδυ της Κυριακής 18.05.2014, δεν λαμβάνονται

Προηγούμενο άρθροΤραγικό τέλος για την Ολυμπιονίκη της ρυθμικής, Άννα Πολλάτου
Επόμενο άρθροΗ μάχη της κάλπης…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.