Χρήσιμες συμβουλές για τη νηστεία του Πάσχα

0

tsoyrekia-koyloyria

Η μεγάλη εβδομάδα έφτασε και η νηστεία τη χαρακτηρίζει. Η νηστεία πέραν της θρησκευτικής αξίας της, έχει και αξία για την καλή υγεία μας αλλά με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην μας λείψουν τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες. Η νηστεία κατά την μεγάλη εβδομάδα δεν μας στερεί απλά τα ζωικά τρόφιμα αλλά και το ελαιόλαδο. Γι αυτό είναι καλό να ξέρουμε τι πρέπει να τρώμε και πώς θα καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες, με τα σωστά τρόφιμα.

Αν και το ελαιόλαδο μπορεί να αποκατασταθεί από τις ελιές, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς είναι θεμιτό να κάνουμε ισορροπημένη διατροφή και να στηρίζεται σε ποικιλία τροφών. Σε μία αυστηρή νηστεία στερούμαστε τον σίδηρο, την βιταμίνη D, την βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο. Η έλλειψη των ανωτέρων συστατικών ίσως να μας οδηγήσει σε αναιμία ή σε οστεοπόρωση.

Κατά συνέπεια κάποιες πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά δηλαδή το μπρόκολο και το σπανάκι, το σουσάμι, τα οστρακοειδή, τα παστέλια, το ταχίνι, η ταχινόπιτα, τα κουλούρια, τα δημητριακά με σίδηρο ενώ πρέπει να τρώμε αυτές τις τροφές με βιταμίνη c για να γίνει σωστή απορρόφηση. Η βιταμίνη c υπάρχει στα πορτοκάλια, στις πιπεριές, στις ντομάτες, στα λεμόνια. Φυσικά ο φυτικός σίδηρος δεν αντικαθιστά τον ζωικό γι αυτό η νηστεία πρέπει να είναι μικρής διάρκειας για τις εγκύους, τα παιδιά, τους αθλητές και τις θηλάζουσες γυναίκες.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε κάποια εμπλουτισμένα δημητριακά ενώ το ασβέστιο υπάρχει στα προϊόντα της σόγιας, στα θαλασσινά, στο σουσάμι, στους ξηρούς καρπούς. Ας μην ξεχνάμε πως η βιταμίνη D συνθέτεται κατά την έκθεση μας στον ήλιο.

Τα τελευταία χρόνια η νηστεία, ενίοτε, γίνεται ένα πλουσιοπάροχο συμπόσιο γι αυτό ας μην ξεχνάμε πως ένα τμήμα της νηστείας είναι η εγκράτεια, η λιτότητα και η αποφυγή καταχρήσεων.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους.

ΠΗΓΗlogia.gr
Προηγούμενο άρθρο90 Χρόνια ΑΕΚ
Επόμενο άρθροΣουμάχερ: Υπάρχουν στιγμές αφύπνισης
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.