Μεγάλες τελικά οι ζημιές στην Κεφαλονιά από το σεισμό…

0

2021360_b1Μεγάλες είναι οι ζημιές στο νησί της Κεφαλονιάς, μετά τον σεισμό της Κυριακής.

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην Κεφαλονιά μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της Κυριακής.

Ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εκκενώθηκε προσωρινά για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας πτώσης βράχων. Οι Αρχές φοβούνται νέα κατολίσθηση.

Στο μεταξύ, επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την πτώση αντικειμένων στη διάρκεια του σεισμού.

Κλειστός εξαιτίας κατολισθήσεων είναι και ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου – Αργοστολίου και άλλοι επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού, αλλά δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στο νησί.

Εντός της ημέρας της Τρίτης θα συνεδριάσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να αποφασίσει μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και μέτρα διευκόλυνσης και επιτάχυνσης στην καταβολή χρηματικών βοηθημάτων προς όσους χρειαστεί.

Έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, της παλιάς Νομαρχίας και σε τρία σχολεία στο Ληξούρι. Σαν αποτέλεσμα, τα σχολεία αυτά θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη.

Από τους ελέγχους που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί, το Γηροκομείο Ληξουρίου κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Γηροκομείο Αργοστολίου. Επίσης, έχει λυθεί το πρόβλημα με το νοσοκομείο Αργοστολίου και οι ασθενείς επέστρεψαν κανονικά στις κλίνες

Οι ηλικιωμένοι πέρασαν το βράδυ τους σε ένα μικρό εκκλησάκι και για διανυκτέρευση μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής).

Στο νεκροταφείο Ληξουρίου έχουν σπάσει τα μάρμαρα και σαν αποτέλεσμα, έχουν υποστεί ζημιές αρκετοί τάφοι.

Μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.

Το πλοίο Superfast ΙΙ βρίσκεται στην περιοχή και φιλοξένησε τη νύχτα 500 με 600 άτομα, ενώ και το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, χωρητικότητας 1.300 ατόμων, έφτασε στο Αργοστόλι για να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυνακικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος: “Με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος”.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά, δηλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών.

“Δε θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στους ελέγχους των μηχανικών, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δημόσια κτίρια και 140 ιδιωτικές κατοικίες και στα μισά από αυτά τα κτιρια εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.

Επεσήμανε, επίσης, ότι στα περισσότερα δημόσια κτίρια οι έλεγχοι έχουν τελειώσει, ενώ μεταξύ άλλων θα επανελεγχθούν το δικαστικό μέγαρο και δυο σχολεία στο Ληξούρι για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.

news.gr

Προηγούμενο άρθρο2.809 μόνιμες θέσεις προσωπικού σε Δήμους και Δημόσιο…
Επόμενο άρθρο17χρονη Μυρτώ: Ισόβια και 25 χρόνια στο ΚΤΗΝΟΣ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.