New Year – New Life! Πως θα γίνω καλύτερος το νέο χρόνο;

0

new-year-new-lifeΒρισκόμαστε ένα μήνα πριν την εκπνοή του 2013. Κατεξοχήν μήνας επαναπροσδιορισμού ο Δεκέμβριος, αποτελεί μια καλή εποχή για να θέσουμε τους στόχους της νέας χρονιάς. Έχοντας μάθει από τα λάθη μας και αφήνοντας πίσω τις μη λειτουργικές επιλογές μας μπορούμε να πετύχουμε όσα ονειρευόμαστε ή όσα δεν καταφέραμε τη χρονιά που πέρασε μέσα από την αυτοεξέταση, την αλλαγή και την εφαρμογή της κατάλληλης συμπεριφοράς.

Ας μην παραβλέπουμε πως πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες στους οποίους δυστυχώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη μη επίτευξη των στόχων μας κατέχει η συμπεριφορά μας, έτσι όπως αυτή εκφράζει τη στρατηγική μας για την υλοποίηση όσων επιθυμούμε. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως η επίτευξη των στόχων εξαρτάται άμεσα από το πόσο ρεαλιστικοί και εφαρμόσιμοι είναι στόχοι που έχουμε θέσει έως τώρα. Η αυτό- αξιολόγηση αποτελεί την σημαντικότερη ίσως διαδικασία επαναπροσδιορισμού των επιδείξεων μας και προσαρμογής της συμπεριφοράς.

Σε όλο αυτό το παρελθόν παρέχει το πολυτιμότερο εφόδιο για την επίτευξη των στόχων μας. Τη γνώση, η οποία όταν αξιοποιείται δημιουργικά οδηγεί στην αυτό-βελτίωση και στη σταδιακή καλυτέρευση του εαυτού μας.

Με δεδομένο ότι η τελειότητα δεν υφίσταται πρακτικά, η αυτό-βελτίωση οφείλει να έχει ένα δημιουργικό χαρακτήρα ενσυνείδητής επιλογής συμπεριφορών, στόχος των οποίων πρέπει να είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας για την επίτευξη της καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Πως όμως φτάνουμε ως εκεί;

Ο εσωτερικός διάλογος και η ενδοσκόπηση είναι το πρώτο βήμα, καθώς η επαφή με τον εαυτό μας θα μας δώσει τις απαντήσεις για το τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ένα ημερολόγιο ή ένα σημειωματάριο ιδεών αποτελεί το απόλυτο εργαλείο αποτύπωσης των σκέψεων μας. Μια καταγεγραμμένη λίστα επιθυμιών, μας βοηθά να δούμε κατάματα τις ανάγκές μας ακόμα κι αυτές που είναι καλά κρυμμένες. Η καταγραφή των επιθυμιών μας με τη μορφή μιας λίστας ξεκάθαρων και σαφώς ορισμένων στόχων μπορεί να μας κινητοποιήσει και να βάλει τα όνειρα σε ένα δρόμο που οδηγεί στην πραγματικότητα.

Η ταξινόμηση των στόχων μας σε ομάδες ανάλογα με το περιεχόμενο τους, π.χ. καριέρα, οικογένεια, διατροφή, σχέση κ.τ.λ. εξυπηρετεί στην πραγματοποίηση τους μέσα από τη δημιουργία ενός πλάνου στρατηγικών υλοποίησης. Ας μην ξεχνάμε πως στόχος χωρίς σχέδιο δράσης αποτελεί μια απλή επιθυμία.

Είναι πολύ σημαντικό δίπλα σε κάθε στόχο να καταγράφουμε ένα πλάνο δράσης με τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στην επιτυχία. Γράφοντας αυτά που πρέπει να κάνουμε, αλλά και τους ανθρώπους που μπορούν μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας βρισκόμαστε ήδη ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι αυτή των προτεραιοτήτων. Επειδή όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιότητας είναι πολύ βασικό τους στόχους που θέτουμε να τους βάζουμε σε μια σειρά προτεραιότητας. Η ιεράρχηση των αναγκών μας σημαίνει πως δίνουμε πάντα έμφαση σε αυτά που είναι σημαντικότερα και άρα πρέπει να στοχεύσουμε πρώτα. Με άλλα λόγια πρώτα στοχεύω να βρω δουλειά και μετά να πάω το ταξίδι που επιθυμώ.

Στη βάση αυτή το χρονοδιάγραμμα αποτελεί κομβικό σημείο για την επίτευξη των στόχων μας. Κάθε πλάνο οφείλει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα δράσης. Χωρίς προθεσμίες και χρονικούς περιορισμούς το σχέδιο δράσης μας μένει στα χαρτιά. Το ημερολόγιο υπό αυτή την έννοια γίνεται χρήσιμο εργαλείο οργάνωσης όχι μόνο της σκέψης, αλλά και της δράσης μας.

Το ημερολόγιο ακόμα βοηθά στην εξέταση της εφαρμογής όσων σχεδιάζουμε. Το να γράφουμε τους στόχους μας και να μην εκτελούμε το σχέδιο δράσεις που έχουμε οργανώσει είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στις επιθυμητές αλλαγές. Το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στο τσεκάρισμά της συμπεριφοράς μας και στον εντοπισμό παραλήψεων από τη μεριά μας. Επίσης μπορεί να επισημάνει την ανάγκη για αλλαγή του σχεδίου δράσής λόγω αλλαγής των συνθηκών. Είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας πως ο ορισμός των στόχων και του σχεδίου δράσης είναι μια διαδικασία εξελικτική που απαιτεί διαρκή ενασχόληση, συνεχείς διορθώσεις, προσθέσεις και αφαιρέσεις.

Με τη ίδια λογική που εξέλιξη του εαυτού μας είναι μια καθημερινή μάχη με τις δυνατότητες μας, η επίτευξη των στόχων μας είναι μια καθημερινή αναμέτρηση με «εσωτερικές» και «εξωτερικές» συγκυρίες.

Στην αναμέτρηση αυτή δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι υπάρχει μόνο χαμένος χρόνος και χαμένα όνειρα. Μπες στη μάχη λοιπόν και μη χάνεις ούτε χρόνο, ούτε όνειρα.

(neolaia.gr)

Προηγούμενο άρθροΧαμηλές θερμοκρασίες και παγετός
Επόμενο άρθρο“Ζούμε Μαζί”: Φωτορεπορτάζ από την 1η συγκέντρωση του Απόστολου Κόντου!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.