Κατεβαίνοντας από την Φιλαδέλφεια στην παλιά Αθήνα…

2

athens1Ενα αφιέρωμα του «Κυριακάτικου Βήματος» στα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των αρχών του 20ού αιώνα στην περιοχή πλατείας Αμερικής, Κυψέλης, Πατησίων, ξύπνησε μνήμες αξέχαστες, μιας άλλης Αθήνας του τέλους του ’50 και του ’60, όπως τη ζήσαμε νέοι τότε, όταν κατεβαίναμε από Νέα Φιλαδέλφεια για θέατρο, κινηματογράφο, βόλτες στο κέντρο, πριν κατεδαφιστούν όλα αυτά τα υπέροχα αρχιτεκτονικά κτίσματα για να ανεγερθούν οι άοσμες και άχαρες πολυκατοικίες, που εγκλώβισαν στο γκρίζο τσιμέντο όλη την αύρα της παλιάς πολιτιστικής ομορφιάς.

Της ΕΥΑΣ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ

old_athensΣπίτια και βίλες-στολίδια που σχεδιάστηκαν και κτίστηκαν από σπουδαίους αρχιτέκτονες -Θ. Βαλεντής, Κ. Κυριακίδης, Β. Τσαγρής, Αλ. Νικολούδης, Κ. Κιτσίκης, Γ. Θεοδωρίδης, Αθ. Δεμίρης, Λ. Μπόνης, Αρ. Προβελέγγιος κ.ά.- στις οδούς Πατησίων, Φωκίωνος Νέγρη, Αγαθουπόλεως, Πάτμου, Ιμβρου, Κυκλάδων κ.ά.

Κι όπου έζησε η αφρόκρεμα της πνευματικής Αθήνας: Νίκος Γκάτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, το ζεύγος Σπητέρη, όπως και στη συνοικία Κυπριάδου, στο τέρμα Πατησίων: Δ. Πικιώνης, Προβελέγγιος, Σπ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Γ. Βακαλό, Γ. Δροσίνης, Δ. Γληνός κ.ά.

Κι ας μην αναφερθούμε στο κέντρο της πόλης της Αθήνας, που υπέστη την ίδια συμπεριφορά, χάνοντας τη νεοκλασική της picture2ομορφιά και φυσιογνωμία. Οσες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχω επισκεφθεί, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Μαδρίτη, Μόσχα, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι κι ακόμα Λοζάνη, Βενετία, Μιλάνο, Μόναχο, Αγ. Πετρούπολη κ.ά., καμιά δεν έχει υποστεί, τουλάχιστον στο κέντρο της, παρόμοια πολιτισμική καταστροφή.

Η ιστορία στέκει περήφανη και ομιλούσα, μαρτυρώντας την αίγλη των χρόνων που πέρασαν και τις ανέδειξαν.

Προηγούμενο άρθροΓιατί πενθούν χριστουγεννιάτικα στα Ζωνιανά???
Επόμενο άρθρο80 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό από το Ίδρυμα Ωνάση
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. τι δείχνετε ρε παιδια δειξτε τη φιλαδελφεια σήμερα που ειναι το μαύρο τησ το χάλι σπασμένα όλα στην λίμνη ουτε φώτα δεν εχει κούνιες σπασμένες επικίνδυνα για τα παιδιά δειξτε τα όλα τη κρυβόμαστε την αλήθεια παιδιααααααααααααααααααα ευχαριστω ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.