Κυριακή «γιορτή» για το εμπόριο

0

sales_kiriaki_katastimataΘερμότατης υποδοχής από τους καταναλωτές έτυχε η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι τζίροι των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής να αυξηθούν από 30% έως 50% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.
Η χθεσινή πρώτη από τις συνολικά επτά νομοθετημένες Κυριακές ήταν, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, μια «γιορτή» για το εμπόριο.

Το ρεπορτάζ του «Εθνους» σε κεντρικές εμπορικές πιάτσες της χώρας κατέγραψε την πέρα από τα προσδοκώμενα προσέλευση των καταναλωτών στα καταστήματα και κυρίως στα malls και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.

Το «ταλαιπωρημένο» τα τελευταία χρόνια της ύφεσης κέντρο της Αθήνας ζωντάνεψε ξανά, ενώ και στη Θεσσαλονίκη το μέτρο της πιλοτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας Ι.Χ. στη Λεωφόρο Νίκης κατέβασε χιλιάδες πολίτες στα μαγαζιά της συμπρωτεύουσας.

Η ηλιόλουστη Κυριακή, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που ξεκίνησαν τα καταστήματα από την περασμένη Παρασκευή ώθησαν τις οικογένειες στο να βγουν βόλτα και να προχωρήσουν έστω και με μεγάλη προσοχή σε ψώνια. Επίσης, πόλο έλξης για τα νοικοκυριά αποτέλεσαν και οι διάφορες εκδηλώσεις που είχαν διοργανώσει ο δήμος της Αθήνας αλλά και τα malls.
Η πρώτη Κυριακή κατά κοινή ομολογία πέτυχε και τα «παρατράγουδα» που σημειώθηκαν από συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και του ΠΑΜΕ, οι οποίοι επιδίωξαν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία καταστημάτων, δεν στάθηκαν ικανά να απαγορεύσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μεγάλες ουρές
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, τη μεγαλύτερη κίνηση και τις περισσότερες πωλήσεις κατέγραψαν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Γλυφάδας, του Χαλανδρίου, αλλά και των μεγάλων οργανωμένων εμπορικών κέντρων.
Στα malls και στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων επικρατούσε το αδιαχώρητο γύρω στις 12 το μεσημέρι. Με δυσκολία οι επισκέπτες έβρισκαν χώρο στάθμευσης, ενώ και στα δοκιμαστήρια καταστημάτων με είδη ένδυσης και υπόδησης οι ουρές που σχηματίζονταν ήταν μεγάλες.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών λένε πως χθες η κίνηση αυξήθηκε συνολικά στην αγορά γύρω στο 40%. Οι μεγάλοι των εμπορικών πάρκων πέτυχαν περισσότερες πωλήσεις, 50%. Οι μικροί στα κεντρικά σημεία των πόλεων πέτυχαν αύξηση 30% στον τζίρο τους.

Πάντως, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης κρατά μικρότερο «καλάθι», θεωρώντας ότι σε σχέση με το περασμένο τριήμερο, το Σάββατο η κίνηση ήταν 30% αυξημένη συγκριτικά με την Παρασκευή, που ήταν η πρώτη μέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η Κυριακή ήταν η μέρα με τη λιγότερη κίνηση. Ο ίδιος βέβαια κάνει λόγο για μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά θεωρεί ότι οι επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος είναι αρκετές.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής κάνει λόγο για «γιορτή στο λιανεμπόριο» και σημειώνει ότι «σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις επιτεύχθηκε αθρόα προσέλευση των καταναλωτών στα καταστήματα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και την εφαρμογή της πρώτης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου (1-9 Νοεμβρίου), τονίζει: «Οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τόσο την ιδέα για τα καινούργια εκπτωτικά δεκαήμερα όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Κάναμε, λοιπόν, πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο».

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα οι αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν και το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων και για τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου: «Ελπίζω πως θα δουν το συμφέρον του τουρισμού μας και των νέων παιδιών που αναζητούν δουλειά».

«Γκρινιάζουμε, αλλά ο κόσμος ψωνίζει»

Ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής, με τον υδράργυρο να χτυπά 20άρια και τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά τις αγορές.

Η πρεμιέρα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων είχε συμμάχους τον καιρό αλλά και τις ενδιάμεσες εκπτώσεις κι έτσι χιλιάδες πολίτες γέμισαν ασφυκτικά την Ερμού, τους πεζόδρομους του Χαλανδρίου, τα μεγάλα πολυκαταστήματα και άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας, όπως επίσης το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δεν ψώνιζαν όλοι.

Γεμάτα μαγαζιά
Οι περισσότεροι θέλησαν να συνδυάσουν μια βόλτα με την οικογένεια, έναν καφέ στον ήλιο με λίγο χάζι στις βιτρίνες και ίσως μια αγορά. Αλλά τα μαγαζιά δεν ήταν άδεια. Κάθε άλλο. Πολλά ήταν γεμάτα με πελάτες που κοιτούσαν, δοκίμαζαν, τσέκαραν τιμές. Κάποιοι αγόραζαν. Μπορεί τα… καρότσια με τα μωρά να ήταν περισσότερα από τις σακούλες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι υπάλληλοι δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν.

«Από τη μία γκρινιάζουμε αλλά από την άλλη ο κόσμος βγήκε να ψωνίσει», μας είπε ο Γιώργος Παναγιωτίδης, έμπορος παπουτσιών στο Χαλάνδρι. Οι εμπορικοί δρόμοι της γειτονιάς που έχει γίνει στέκι για όλα τα βόρεια προάστια της Αθήνας ήταν χθες ασφυκτικά γεμάτοι από κόσμο. Τα μαγαζιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανοιχτά.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Ερμού, στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Είναι πολύ θετικό, μια ευκαιρία να τονωθεί η αγορά, βόλτα και ψώνια» έλεγε η 35χρονη ιδιωτική υπάλληλος Κική Κυριακίδου, λίγο πριν μπει σε ένα εμπορικό. «Είναι μια θετική κίνηση που βοηθά την αγορά», σχολίαζε η 23χρονη φοιτήτρια Ιωάννα Θεοδωροπούλου. Το ίδιο υποστήριζαν αρκετοί που μπαινόβγαιναν στα ανοιχτά καταστήματα.

Οχι όμως όλοι. «Βρίσκω ανούσιο το μέτρο. Σήμερα γίνεται χαμός επειδή είναι η πρώτη Κυριακή και ο κόσμος είναι περίεργος», εκτιμούσε η 19χρονη φοιτήτρια Γεωργία Γιάννου. «Δεν βλέπω πώς θα βοηθήσει την αγορά. Δεν μας λείπει ο χρόνος αλλά τα χρήματα για να ψωνίσουμε» συμπλήρωνε η 29χρονη φιλόλογος Δήμητρα Κοντοπούλου χαζεύοντας μια βιτρίνα…

Διχασμένοι ήταν και οι έμποροι. Κάποιοι μιλούσαν για τονωτική ένεση στην αγορά κι άλλοι εκτιμούσαν πως στην ουσία δεν θα ωφεληθούν. «Αν μείνουμε στις επτά Κυριακές είναι θετικό, αλλά αν επεκταθεί δεν θεωρώ πως θα βοηθήσει», μας έλεγε ο Γιώργος Δεδούσης, ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα. «Προς το παρόν ο κόσμος πιο πολύ βολτάρει», έλεγαν πολλοί συνάδελφοί του τηρώντας στάση αναμονής ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Κάποιοι εκτιμούσαν πως απλά μετατίθεται η κίνηση και θα μειωθεί ο τζίρος τις καθημερινές. Κι άλλοι ψιθύριζαν πως κερδισμένα θα βγουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Αυτοί ήταν κυρίως οι πιο μικροί…

Ημέρα ξεκούρασης
Για τους εμποροϋπαλλήλους ούτε λόγος. «Το μέτρο είναι απαράδεκτο. Πότε θα βλέπουμε τα παιδιά μας;», αναρωτιούνταν ενώ εξυπηρετούσαν. Κι ενίοτε έβρισκαν και υποστηρικτές στους καταναλωτές. «Τις Κυριακές τα καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά, είναι ημέρα ξεκούρασης», έλεγε η Καίτη Αρβανιτάκη, ενώ ψώνιζε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ…

Στη Θεσσαλονίκη το κέντρο θύμιζε εικόνα καθημερινής λειτουργίας της αγοράς, αφού τα περισσότερα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά σε αντίθεση με τις εκτός του κέντρου περιοχές. Εννιά στα 10 άνοιξαν σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο. Η λεωφόρος Νίκης έκλεισε πιλοτικά με απόφαση του Δήμου για τα αυτοκίνητα για 8 ώρες και χιλιάδες Θεσσαλονικείς κατέβηκαν στο κέντρο για να συνδυάσουν μια βόλτα στην παραλιακή με κάποιες αγορές.
(ethnos.gr)

Προηγούμενο άρθροΟ θρύλος του Τουταγχαμών
Επόμενο άρθροΓήπεδο ΑΕΚ: Συνάντηση Μελισσανίδη-Σγουρού…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.