ΚΕΔΕ προς πρωθυπουργό: Αντιστάθμιση… για να μην κλείσουν οι δήμοι!(Επιστολή)

0

kede-samarasΤη βεβαιότητα ότι οι νέες περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014 θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ίδιων των δήμων υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης από τους οποίους ζητά συνάντηση προκειμένου να  βρεθεί λύση για την αντιστάθμιση των απωλειών  των πόρων τους κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ.

 Ιλιγγιώδεις οι μειώσεις της ΣΑΤΑ – από 1.107 εκ. ευρώ στα 140 εκ. ευρώ

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης, και  που κοινοποιείται επίσης στους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, η ΚΕΔΕ  τονίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα οι ταλανίζει τους δήμους είναι οι τεράστιες και συνεχιζόμενες μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) σε ποσοστά που το 2013 άγγιξαν το 58% ενώ στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται  νέες μειώσεις που ειδικά για την ΣΑΤΑ φτάνουν στο 53% σε σχέση με το 2013, ενώ από 1.107 εκ. ευρώ που ανερχόταν το 2009 μειώνεται σε λιγότερο από 140 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014!!

«Εξαιτίας αυτών των μειώσεων, υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ οι δήμοι αδυνατούν όχι μόνο να καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες και να συμπληρώσουν την τοπική τεχνική υποδομή των πόλεων, αλλά και να συντηρήσουν στοιχειωδώς τους δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τον κοινωνικό εξοπλισμό κατά τα σχολεά της περιοχής τους και να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας, με συνέπεια να δημιουργούνται αυξημένοι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κίνδυνος ατυχημάτων.

Ταυτόχρονα απαξιώνεται η λειτουργία και η εικόνα των πόλεων, των χωρίών και των νησιών μας και μάλιστα σε μια περίοδο που αγωνιζόμαστε να αυξήσουμε τον τουρισμό».

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι για να μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και τις εύλογες ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών, που βιώνουν τη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, χρειάζεται γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ.

Επιπλέον ζητά αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου που αποδίδονται στους δήμους από 2,5% σε 10%.

«Είναι προφανές ότι οι δήμοι υπολογίζουν στη μερική αντιστάθμιση της απώλειας των πόρων τους για επενδύσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεν προσκλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο να συμβάλλει στο σχεδιασμό του».

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί «σχεδιασμό ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους δήμους για την προώθηση αφενός της πολιτικής εδαφικής συνοχής και αειφόρου χωρικής ανάπτυξης και αφετέρου της κοινωνικής συνοχής, με τη χρηματοδότηση ενός ευρύτατου πλέγματος κοινωνικών δομών και δράσεων, εξαιρετικά απαραίτητων, περισσότερο από ποτέ σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης».

3 2 1

Προηγούμενο άρθρο“Έφυγε” ο Γιάννης Καλαμίτσης…
Επόμενο άρθροH Ελληνοαμερικανίδα Ελεάνα Λιβαδίτη Μάγεψε το Κολοράντο! (photos)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.