Ι.Σταματοπούλου: Οι Δήμοι το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας…

0
Γράφει η Ιωάννα Σταματοπούλου (Κοινωνιολόγος)
Γράφει η Ιωάννα Σταματοπούλου (Κοινωνιολόγος)
Γράφει η Ιωάννα Σταματοπούλου (Κοινωνιολόγος)

Η αναγκαιότητα οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών είναι γεγονός…

Μόνο η θεσμική οργάνωση αυτών μπορεί να εξασφαλίσει σταδιακά μια δίκαιη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Αν η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας, οι τοπικές κοινωνίες είναι τα όργανα της, γι΄αυτό το λόγο είναι αναγκαία η συμμετοχή στα κοινά και η πολιτικοποίηση της κοινωνίας.

Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά θα διασφαλίσει κοινωνική συνοχή, κάτι που σημαίνει την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης, άρα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με συλλογικότητα. Θα διαμορφώσει μια υγιή πολιτική συνείδηση, όπου ο καθένας θα γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και θα συμβάλλει ενεργά στην διαμόρφωση της πολιτικής ζωής. Τέλος, θα εξασφαλίσει μια υγιή πολιτική ζωή, που θα κυριαρχήσει διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα με τους πολιτικούς να χάνουν την δυνατότητα κατάχρησης εξουσίας.

Η δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί στην πράξη και μόνο αν καταπολεμηθεί η ευνοιοκρατία, θα υπάρξει αξιοκρατία. Όσον αφορά την πολιτικοποίηση της κοινωνίας, υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που πρέπει να προσέξουμε.

Την προσωπική ευθύνη που φέρουμε σαν πολίτες και το γεγονός ότι η προσωπική εξέλιξη εξαρτάται από την εξέλιξη του κοινωνικού συνόλου, την οικογένεια και την εκπαίδευση που προάγουν την αυτενέργεια των εφήβων, την πολιτεία που με την αποκέντρωση των εξουσιών κάθε πολίτης συμμετέχει στην κοινωνικοπολιτική ζωή, και τα Μ.Μ.Ε που με αντικειμενικότητα πρέπει να δίνουν στους πολίτες την δυνατότητα να γνωρίζουν τα πολιτικά τεκταινόμενα και να οξύνουν την κριτική ματιά τους.

Η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί , μέσα από τις τοπικές της κοινωνίες για να υπάρξουν γερές βάσεις, κάνοντας διορθωτικές αλλαγές πρώτα σε αυτές και μετά στην κεντρική διοίκηση του κράτους. Η γνώση των τοπικών αναγκών σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο της χώρας, είναι η αρχή για την δημιουργία σωστών συνθηκών ανάπτυξης. Ίσως να είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους τους Έλληνες, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου  του 2014, να εκλέξουν -τοπικούς άρχοντες-, με θέληση και όραμα, που δεν ικανοποιούν προσωπικά οφέλη αλλά δίνουν βαρύτητα στο συλλογικό καλό.

Αυτό θα πετύχει μόνο αν ο κάθε πολίτης βγάλει τις παρωπίδες και απαλλάξει την σκέψη του από κάθε κομματική επιρροή που έχει. Τέλος είναι ευκαιρία και για την νέα γενιά να προχωρήσει σε ανάπτυξη (λόγω των αστείρευτων ευκαιριών και των πηγών προς εκμετάλλευση), αν βέβαια οι τοπικές αρχές μπορέσουν να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες υλοποίησης των αναπτυξιακών σχεδίων.

 Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Fx-news.gr (τ. Νοεμβρίου)

Προηγούμενο άρθρο«Μια όμορφη εκδήλωση για τον Γιώργο Γεωργαμλή»
Επόμενο άρθροKουνήθηκε πάλι η Αθήνα! Σεισμός…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.