ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαρση του AIDS, της ηπατίτιδας και των συνθετικών ναρκωτικών!

0

herion2-7777620x413Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας η όλο και μεγαλύτερη μετάδοση του AIDS και της ηπατίτιδας στην Ελλάδα, ασθένειες οι οποίες έχουν πλέον διαφορετικούς τρόπους μετάδοσης. Την ίδια στιγμή, οι χρήστες ναρκωτικών πέφτουν θυμάτων συνθετικών ουσιών, οι οποίες έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην εξάρτηση και ευθύνονται για αρκετές μολυσματικές ασθένειες.

Σε έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται πως μετά από αναλύσεις που έκανε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, «δείχνει νέες αλληλουχίες HIV που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά το 2010 πιθανότατα από την Ασίας», κυρίως σε ναρκομανείς.

Στο ίδιο έγγραφο, η υφυπουργός επικαλείται στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με τα οποία ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα της μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών, με αποτέλεσμα ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 να αυξηθεί ραγδαία από 0,8% σε 4,4, ενώ στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%. Την ίδια ώρα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

Σαρώνουν τα συνθετικά ναρκωτικά

Ειδικά όσον αφορά τα συνθετικά ναρκωτικά, τα κανναβινοειδή εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη το γνωστό «sisha», θερίζει τους δρόμους της Αθήνας. Η εκτίμηση είναι πως «καθώς η οικονομική κρίση αρχίζει να μεταβάλει αισθητά διάφορες όψεις του προβλήματος των ναρκωτικών, επόμενα χρόνια θα υπάρξει όξυνση της εξάρτησης» και γι’ αυτό χρειάζονται πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. «Είναι άμεση η ανάγκη λήψης δράσης που θα αναχαιτίσει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, θα περιορίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και θα συνδέσει τους χρήστες με τα θεραπευτικά προγράμματα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης», αναφέρει η υφυπουργός Υγείας.

Ποιοι είναι οι διακινητές

Σύμφωνα με έγγραφο του Νίκου Δένδια, από τις κατασχέσεις έχει προκύψει ότι διακινητές της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης είναι ως επί το πλείστον αλλοδαποί και ειδικότερα Πακιστανοί, Ιρανοί, Αφγανοί και Κούρδοι οι οποίοι παράλληλα διακινούν και ηρωίνη.

iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΣεισμός αισθητός στην Αττική
Επόμενο άρθροΑΕΚ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στις ακαδημίες του στίβου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.