Με το νέο σύστημα οι Δημοτικές εκλογές, επιβεβαιώνει πάλι ο Μιχελάκης…

0

fx-1dimarxos-ekloges-filadelfia-xalkidona-2014Την αποφασιστικότητα του Μαξίμου να εφαρμοστούν οι αλλαγές στις δημοτικές εκλογές, (με εκλογή δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική και δημάρχου με ποσοστό 42% από τον α’ γύρο) από την επόμενη αναμέτρηση, – παρά τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ – εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στο Mega την Τετάρτη το βράδυ

Ανέφερε πως η εκλογή των δημοτικών συμβούλων από ενιαία λίστα με απλή αναλογική, δίνει την ικανότητα στους πολίτες να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν ικανότερους, χωρίς να προέχουν τα κομματικά κριτήρια.

“Αυτό το σύστημα δεν είναι έμπνευση δική μας. Εφαρμόζεται και στην Κύπρο και στη Γερμανία και αλλού. Υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν, όποιον δημοτικό σύμβουλο επιθυμούν από οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο” τόνισε.

  • Σημειώνεται ότι και οι δήμαρχοι θα βρίσκονται σε ενιαία λίστα, από την οποία οι πολίτες θα επιλέγουν αυτόν της προτίμησής τους, ενώ ο δήμαρχος θα εκλέγεται με 42%.

  • Ο κάθε υποψήφιος για τη δημαρχία θα έχει συνδυασμό και θα κάνει την σχετική καμπάνια, ωστόσο τα ονόματα των υποψηφίων θα μπαίνουν σε αλφαβητική σειρά, χωρίς να γίνεται εμφανής με διακριτικά ο συνδυασμός στον οποίο ανήκουν.Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως εξετάζεται να εκλέγεται ο δήμαρχος με την πρώτη Κυριακή με 42% κάτι που είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα. “Αυτό σταματάει και την ιστορία της συναλλαγής στον δεύτερο γύρο” όπως είπε.

  • Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε πως από τους δημοτικούς συμβούλους θα εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις του συνδυασμού τους, ωστόσο διευκρίνισε πως ίσως υπάρξει πλαφόν 3% του συνδυασμού για να “βγάλει” δημοτικούς συμβούλους – όπως στις βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μιχελάκης ανέφερε πως το σχέδιο είναι σε γνώση του ΠΑΣΟΚ, δήλωση που διέψευσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στη συνέχεια στην ίδια εκπομπή. Ανέφερε επίσης πως το ζήτημα όποιων αλλαγών πρέπει να συζητηθεί με την Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Σημειώνεται πως πηγές από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “δεν υπάρχει τίποτα”, δηλαδή πως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ. “Λέει ότι προσπαθούμε να απολιτικοποιήσουμε τις εκλογές. Νομίζω ότι μπερδεύεται. Θεωρεί ότι το να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές, που υπήρχαν μέχρι τώρα στις τοπικές κοινωνίες, το θεωρεί απολιτικοποίηση”, είπε ο κ. Μιχελάκης.

Στον ίδιο σταθμό, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο. “Αν και χωρίς συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση αναζητά επιχειρηματολογία για να μην πιει το πικρό ποτήρι της εκλογικής ήττας” είπε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση από την ακαδημία ποδοσφαίρου Ευ αγωνίζεσθαι
Επόμενο άρθροVideo: Το πείραμα που σοκάρει -Πως μέσα σε 90 δευτερόλεπτα μπορεί να χαθεί ένα παιδί
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.