Μιχαήλ ο Γενναίος, ο Βλάχος…

0

440px-Misu_Popp_-_Mihai_Viteazul1Ο Μιχαήλ γεννήθηκε το 1558. Ήταν γόνος της οικογένειας Πατράσκου, γιος του Πατράσκου Ratrascu cel Bun και της Θεοδώρας Καντακουζηνού (Theodora Cantacuzino).

Υπό την κυριαρχία του κατόρθωσε να διώξει τους Οθωμανούς Τούρκους από τη χώρα και να κάνει τη Ρουμανία για πρώτη φορά ανεξάρτητη. Ένωσε επίσης τις τρεις μεγάλες περιοχές της Ρουμανίας, την Τρανσυλβανία, τη Βλαχία και τη Μολδαβία σε ένα ενιαίο κράτος.

Όλο αυτό το δύσκολο αλλά σωτήριο έργο του για τη Ρουμανία οδήγησε το έθνος του να τον αναφέρει στον εθνικό του ύμνο, Desteapta-te Romane (Ξύπνα Ρουμάνε): «Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine, Româna naţiune, ai voştri strănepoţi» που σημαίνουν: «Δείτε δοξασμένες σκιές του Μιχάι του Στεφέν και του Κουρβίνε αυτό είναι το ρουμανικό έθνος τα δισέγγονά σας».

Πέθανε την 09 Αυγούστου του 1601.

Στον Μιχαήλ έγραψε εκτενές χρονικό ποίημα 1312 ζευγαρωτών ομοικατάληκτων στοίχων ο ακόλουθός του Σταυρινός από την Ήπειρο, με τίτλο «Διήγησις ωραιοτάτη του Μιχαήλ Βοϊβόδα, πως αφέντευσεν εις την Βλαχίαν και πώς έκοψε τους Τούρκους όπου ευρέθησαν εκεί και πώς έκαμε πολλαίς ανδραγαθίαις και ύστερα εθανατώθη διά φθόνον χωρίς πόλεμον». Η Ελληνική δημοτική παράδοση διέσωσε τη μνήμη της επανάστασης του Μιχαήλ του Γενναίου που έδωσε ελπίδες στους υπόδουλους Έλληνες με το ακόλουθο αφηγηματικό τραγούδι της Δυτικής Θράκης:

        Μιχάλμπεης βουλεύτηκε τους Τούρκους να χαλάσει
        με τετρακόσια κάτεργα κι εξήντα δυό γαλιόνια.
        Μπροστά πααίν’ τα κάτεργα και πίσω τα γαλιόνια,
        στη μέσ’ πααίν’ Μιχάλμπεης, μεγάλος καπετάνιος!
        Στο ‘να του χέρ’ κρατά σταυρό και στ’ άλλο το σπαθί του,
        τον τρέμει ούλη η Τουρκιά και της Βλαχιάς τα μέρη

Προηγούμενο άρθρο“Στο κλαρί” έβγαλαν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων!
Επόμενο άρθροΓιολάντα Διαμαντή και 90′s…!(photos)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.