Δήμοι και ΕΟΠΥΥ καθυστερούν την εξόφληση χρεών του Δημοσίου…

0

387803 05: An Internal Revenue Service employee processes tax returns in the mail room April 12, 2001 at the IRS East Coast headquarters in Brookhaven, New York. As the deadline for tax filing approaches, the IRS is now offering a variety of payment options, including e-mail and credit cards. (Photo by Spencer Platt/Newsmakers)Στο «σκόπελο» της γραφειοκρατίας, ο οποίος κάνει αισθητή την παρουσία του στον ΕΟΠΥΥ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), εξακολουθεί να «σκοντάφτει» το πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου έφθασαν στα χέρια των τελικών δικαιούχων 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ έπεσαν στην αγορά τον Μάιο. Ωστόσο, η συνολική χρηματοδότηση από το ΓΛΚ το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν πολύ μεγαλύτερη και ανήλθε στα 4,2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 80% των αιτημάτων των υπουργείων.

Επιπλέον, φαίνεται να δημιουργείται νέα «γενιά» ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού μέχρι τα τέλη Απριλίου είχαν καταβληθεί 2,2 δισ. ευρώ αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν περιοριστεί περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους, πέφτοντας από τα 9 στα 7,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτική του προβλήματος είναι η περίπτωση του ΕΟΠΥΥ: Tα χρέη του, παρά τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί, αυξήθηκαν από τα 2,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο στα 2,4 δισ. ευρώ το φετινό Απρίλιο. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στους ΟΤΑ, των οποίων τα χρέη περιορίστηκαν μόλις κατά 46 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2013.

Στο μεταξύ, πρωτογενές έλλειμμα ύψους 462 εκατ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία του ΓΛΚ για τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι πλεονάσματος 915 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

(Δημοσιεύεται στον “Ελεύθερο Τύπο”)

Προηγούμενο άρθροΔΗΜΟΣ Φ.Χ.: Γιορτή κολύμβησης
Επόμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ με το Δημοτικό… “Συμβούλιο” της Δευτέρας(3/6)!!!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.