Χάρης Τσούλας: Σχολείο Σπαθάρη,… Μια πονεμένη ιστορία!

0
Χάρης Τσούλας
Χάρης Τσούλας

Στην πρώτη μας προσπάθεια θα αναφερθούμε στο γνωστό θέμα σχετικά με το πρόβλημα στέγασης αλλά και το “πάγωμα” της επισκευής του ιστορικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας, γνωστού και ως “Σπαθάρη”.

Όπως  όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και κτίριο με ιστορία  86 ετών καθώς ανεγέρθηκε στα 1927, λίγα μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία και την εποίκηση της πόλης μας από τους πρώτους πρόσφυγες από τη Σμύρνη και τη Μ. Ασία  από δωρεά της οικογένειας Σπαθάρη. Ένα κτίριο στο οποίο πολλοί Φιλαδελφειώτες στεγάσαμε την παιδική μας ηλικία ως μαθητές.
 Η παλαιότητα του κτιρίου  και πολλά ήδη από τη δεκαετία του ’90 εντοπισμένα προβλήματα οδήγησαν τον Ο.Σ.Κ και την Πολεοδομία στην απόφαση για εκκένωση και αποκατάσταση της σχολικής μονάδας το καλοκαίρι του 2008. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά  καμία πρόοδος δεν έχει συντελεστεί. Το σχολείο εξακολουθεί να βρίσκεται μεταστεγασμένο στο συγκρότημα του 4ου Δημοτικού Ν. Φιλαδέλφειας.

Αυτό έχει ως συνέπεια να  υφίσταται  απώλειες σε μαθητές και διδάσκοντες, η ταλαιπωρία των μαθητών που μετακινούνται να είναι συνεχής αλλά και το ιστορικό κτίριο του Σπαθάρη να είναι εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του.
 Ως προς τις ευθύνες, αυτές θα μπορούσαν να επιμεριστούν ανάμεσα στο κράτος και τις δημοτικές αρχές. Οι  συνεχείς προσπάθειες  του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού έχουν πέσει ως επί το πλείστον στο κενό. Σαφώς η μερίδα του λέοντος της ευθύνης πέφτει πάνω στη διαχρονική γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους και των υπηρεσιών του.

Προσφάτως ενημερωθήκαμε για την επίσκεψη της δημοτικής αρχής και εκπροσώπων του Ο.Σ.Κ και της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων στο χώρο του παλαιού εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Ας ελπίσουμε αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει  επιτέλους την απαρχή για την αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος,έστω και μετά από ολιγωρία ετών, ώστε να σταματήσουμε να αντικρίζουμε τη σημερινή θλιβερή εικόνα αλλά και για να τελειώσει η πενταετής ταλαιπωρία μαθητών και διδασκόντων.

Διαβάστε ΕΔΩ on-line την Νέα εφημερίδα του Fx-news!

fx-newspaper-logo

Προηγούμενο άρθροΧριστιάνα Μπίτα: Πολιτική και νέα γενιά…
Επόμενο άρθροΠρωτομαγιά: Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας των Εργατών…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.