Η Μέρκελ κάηκε στην πυρά, με τη μορφή του Ιούδα

0

merkel_7Το κάψιμο του Ιούδα είναι από τα λίγα έθιμα που διατηρείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα στην Κρήτη. Ξεχωριστό ήταν φέτος το έθιμο στο Καβούσι Λασιθίου, καθώς ο Ιούδας, πήρε τη μορφή της Μέρκελ και κάηκε στην πυρά.

Οι κάτοικοι που κάθε χρόνο συγκεντρώνονται και αναβιώνουν το έθιμο, αποφάσισαν φέτος να βγάλουν το άχτι τους και να ρίξουν στην πυρά τη γερμανίδα Καγκελάριο, και μαζί της τα μνημόνια και την οικονομική κρίση.

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης το Μεγάλο Σάββατο, το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω στη ρεματιά με τα ξύλα, για το φόβο των Ιουδαίων, δηλαδή των γειτονικών χωριών που επιδιώκουν να κλάψουν τον Ιούδα. Το βράδυ της Ανάστασης, με το Χριστός Ανέστη, τα κοπέλια δίνουν (βάζουν) φωτιά στον Ιούδα, ο οποίος καίγεται με τα απαραίτητα μπαλοταρίσματα και ενώ ακόμα και εχθροί εκείνη την ημέρα δίνουν το φιλί της Αγάπης στο προαύλιο της εκκλησίας.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, και πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση με ευχή όλων να ξεπεραστεί η κρίση και να έλθει και η οικονομική Ανάσταση για τους Ελληνες.

Πηγή: Cretalive

Προηγούμενο άρθροΤο νέο Μάρκετ Κρεάτων “Μανίκας” είναι γεγονός!
Επόμενο άρθροΔείτε τι αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.