Επισπεύδονται οι διαδικασίες εξόφλησης χρεών των Δήμων προς τους προμηθευτές…

0

leftaΟι διαδικασίες και οι τρόποι επιτάχυνσης πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα 41 Δήμαρχοι της Αττικής με τους Υπουργούς Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χρήστο Σταϊκούρα.

 Συγκεκριμένα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής,  οι δήμαρχοι της Αττικής, συζήτησαν  με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τη παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, τον τρόπο  εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών η συνολική οφειλή των Δήμων προς τις τοπικές αγορές είναι πάνω από 900 εκατ. ευρώ.  Ήδη,  το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τα αιτήματα χρηματοδότησης 167 Δήμων προς το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν εγκριθεί και έχει αρχίσει να προχωρά η υλοποίησή τους.
Παράλληλα, επεξεργάζεται τα στοιχεία άλλων 10 Δήμων που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών κατέγραψαν τα αιτήματα, τις δυσκολίες και τις προτάσεις των εκπροσώπων των 41 Δήμων ώστε να διευκολύνουν όπου μπορούν τις διαδικασίες για επίσπευση της απορροφητικότητας.
Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.  Το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι το τέλος Μαρτίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, 330 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τρίτους. Το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν το πρώτο που υπέβαλλε σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών. Ενώ προστίθενται και νέα αιτήματα χρηματοδότησης μέσα στον Απρίλιο, ύψους περίπου 85 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό.   Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του Προγράμματος, ενώ το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου οι πληρωμές υπερβαίνουν τα 200 εκατ.  ευρώ. Έτσι, το συνολικό ύψος των πληρωμών ανήλθε στο 1,7 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων που έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πληρωμές έχουν ήδη ανέλθει στα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47 εκατ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο. Καθιστώντας έτσι εφικτό το μηνιαίο στόχο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε: «Όπως ανέφερε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Οικονομικών ήταν εξαιρετική. Ανάλογη συνεργασία υπάρχει και με τους Δήμους και αυτό φαίνεται και από το ποσοστό απορρόφησης για το μήνα Απρίλιο αφού ήδη έχουμε ενταλματοποιήσει τα μισά από τα περίπου 140 εκατ. ευρώ που αναλογούν.
Οι βασικές αρχές που ακολουθούμε κατά την εκταμίευση είναι αφενός της διαφάνειας και αφετέρου της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους ΟΤΑ να τρέξουν γρηγορότερα τις σχετικές διαδικασίες, χωρίς εκπτώσεις όσον αφορά στη διαφάνεια.
Στόχος μας είναι το κάθε ευρώ να πάει και στον τελευταίο δικαιούχο προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει ρευστότητα  στην αγορά.
Η εξόφληση παλαιών χρεών των Δήμων και των Περιφερειών προς τις τοπικές αγορές είναι ένα πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της επιτυχημένης εθνικής προσπάθειας που έκανε το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης και ο Γεν. Γραμματέας Νίκος Χιωτάκης ζήτησαν  από τα συναρμόδια Υπουργεία  να αντιμετωπιστούν προβλήματα που καθυστερούν τη διαδικασία και αφορούν τη χρονική σειρά πληρωμής των οφειλών και επίσης να εξοφληθούν και οι  οφειλές των Νομικών Προσώπων των  Δήμων.

Προηγούμενο άρθροΤην ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διάθεση του Galaxy S4 στις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροMανωλάδα: «Πυροβολήσαμε σε αυτοάμυνα» λένε οι συλληφθέντες “επιστάτες” της…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.