Αιμιλία Σταθούλια: Και πάλι από την αρχή…

0

 

Αιμιλία Σταθούλια *Διεθνολόγος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας
Αιμιλία Σταθούλια
*Διεθνολόγος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας

Ζούμε σε μία εποχή κρίσης, “απώλειας”…

Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, ανεξαρτήτως κοινωνικής και πολιτικής κλίμακας. Κι αντί να παραδειγματιζόμαστε από το ιστορικό και φιλοσοφικό παρελθόν μας, γινόμαστε για μία ακόμη φορά θύματα των παθών μας. Η τιμωρία μας; Και πάλι από την αρχή…Σύμφωνα με τον Σωκράτη “ουδείς εκών κακός”.

Η φύση του ανθρώπου είναι να πράττει το καλό. Τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι αυτά που μας παρασύρουν από τον δρόμο της αρετής, το “πάθος” το οποίο είναι μία άλογη και αφύσικη κατάσταση της ψυχής. Ας ανατρέξουν σε αυτό οι κυβερνώντες κι ας αντιληφθούν ότι η στάση κι οι επιλογές τους έχουν αντίκτυπο στη διαμόρφωση της κοινωνίας.Μάλιστα, για τους πρώτους Στωικούς, κάθε ενέργεια και σκέψη, καλή ή κακή, απέναντι στους άλλους και στην κοινωνία γενικότερα, γυρνάει στον εαυτό μας. 

Είναι, λοιπόν, εμφανής η σπουδαιότητα και η σημασία της αρχής “ό,τι είναι ωφέλιμο για το σμήνος είναι ωφέλιμο και για τη μέλισσα” και αντιστρόφως. Οφείλουμε η καθημερινότητά μας να διαπνέεται από αυτό το πνεύμα. Θα μπορούσα να συμφωνήσω ότι και η ελληνική κοινωνία νοσεί. Αυτό οφείλεται στο ότι μολύνθηκε, πρωτίστως, από την έλλειψη ηθικής και οράματος των πολιτικών που ακολούθησαν οι ηγεσίες της.

Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι η αειφόρος ανάπτυξη εμποδίζεται από την κυρίαρχη νοοτροπία που στηρίχτηκε σε δανεικά, σε επιδοτήσεις και σε μίζες. Καταστρέψανε το εργασιακό ήθος και φτάσαμε στο σημείο να αντιλαμβανόμαστε την επένδυση ως αρπαχτή.

Ακόμη και σήμερα, με τη κρίση ολοφάνερη, εξακολουθούμε να προσδοκούμε και να διεκδικούμε τα παλιά μοντέλα. Όλοι όσοι κατέχουν δημόσιο αξίωμα σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι άλλο πράγμα οι  εξαγγελίες και άλλο οι πράξεις. Να αντιληφθούμε το μέγεθος της κατάστασης και, βήμα βήμα, να αλλάξουμε το παλιό μοντέλο. Κι όσον αφορά σε εμάς τους πολίτες, να επαγρυπνούμε και να μην υπνωτιζόμαστε με εξαγγελίες, να διεκδικούμε έργα και πράξεις. Η έννοια πολίτης προϋποθέτει την αφύπνιση της συνείδησης.

Συνείδηση, λοιπόν, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο…

fx-newspaper-logo

Προηγούμενο άρθροΦΕΑ: Αποτελέσματα αντρικού τμήματος
Επόμενο άρθροΔ.Νικολοπούλου: Υποχρεωτικά Μαθήματα Ενηλίκων…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.