Η Κύπρος προσπαθεί να σωθεί ΜΟΝΗ της!

0

Cyprus_eprotested“Είναι μονόδρομος για εμάς η σωτηρία του τόπου. Θα βρούμε λύση” ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό Μέγαρο. Επιβεβαίωσε πως επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο ενός ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο θα εξεταστεί από νομικούς και – αν λάβει την έγκριση – θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Ο κ. Νεοφύτου διέψευσε όποιο σενάριο για κλείσιμο κυπριακής τράπεζας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι “εκφράζει προσεκτική και συγκρατημένη αισιοδοξία” για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. “Αυτή η ηγεσία θα δουλέψει σκληρά με έναν στόχο, αυτόν της σωτηρίας του τόπου”.

“Θα βρούμε λύση. Είναι μονόδρομος για εμάς. Μία είναι η προσπάθεια, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας και βρίσκεται στα δικά μας χέρια” τόνισε, ενημερώνοντας για “ομόφωνη απόφαση για σύσταση ενός ταμείου Αλληλεγγύης” ή μίας κρατικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου – λύσεις οι οποίες εξετάζονται από νομικούς, όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το “κούρεμα” βρίσκεται στο τραπέζι, δεν θέλησε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει, ενώ για το ενδεχόμενο κλεισίματος τράπεζας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τί είναι αυτά τα πράγματα;”.

“Η πεποίθησή μου είναι ότι με τη δημιουργία αυτής της εταιρείας με τη συμμετοχή Κυπρίων και ξένων που θα έρθουν να επενδύσουν στην Κύπρο, θα συγκεντρώσουμε όχι 5,8 δισ. ευρώ αλλά πολύ περισσότερα” ανέφερε ο Δ. Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ. “Εκεί θα κριθεί αν η τρόικα ήρθε για να μας σώσει η να διαλύσει την κυπριακή οικονομία” πρόσθεσε.

Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου συνεχίζεται η σύσκεψη.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, με τη συμμετοχή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι συζητήσεις μέχρι την διαμόρφωση της τελικής πρότασης ήταν αγωνιώδεις και κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα περιθώρια στενεύουν για μία λύση καθώς η οικονομία στη Μεγαλόνησο παραμένει στάσιμη και οι συναλλαγές έχουν “παγώσει” ενώ οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές ως την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Την κατάσταση καθιστά ακόμη δραματικότερη το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυπριακές τράπεζες ως τη Δευτέρα. Σε διαφορετική περίπτωση η στήριξη θα συνοδευτεί με ένα νέο πρόγραμμα μεταξύ Κύπρου, ΕΕ και ΔΝΤ.

Τι προβλέπει η πρόταση Αναστασιάδη

Αναλυτικά, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του “κουρέματος” καταθέσεων.

Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι “το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα”.

Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100.000 ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα “συμβολικό” κούρεμα στις καταθέσεις των ρώσων καταθετών.

nooz.gr

Προηγούμενο άρθρο“Aούα-Ουάα” και δείτε Τηλεοπτικά αποσπάσματα από το “Χαλαρό” Δημοτικό μας συμβούλιο…(video)
Επόμενο άρθροΦώτης Νάκος: Κυπριακά μαθήματα πολιτικής ευπρέπειας…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.